Неделя, 16 Юни 2019
Вторник, 09 Октомври 2018 07:37

Когато предизвикваме бунт с фалшиви новини

„Това е тръба, по която идва питейна вода в дома ви.” Така фейсбук страницата „Национален Протест срещу безобразията в България”, която има близо 260 хиляди последователи, представя онагледено по какво пристига водата в домовете ни.

При всяко заявяване на концесионерите на ВиК за поскъпване на водата, основният мотив е инвестиране в остарялата инфраструктура. Всяка година в КЕВР постъпват нови и нови заявки за увеличаване цената на питейната вода. И тя наистина се увеличава, макар и не с много. В много райони има и проблеми с нейното качество.

Но наистина ли това от снимката е пътят на водата ни?

Под поста в страницата, която я споделя, има стотици коментари и над 3 хиляди споделяния за по-малко от 12 часа. С преобладаващи възмущения и обвинения към управляващите – които и да са те. На принципа „Държавата е виновна за всички беди”.

Малцина са тези, които пишат, че това е тръба за отходни води или че въобще тя не се намира в България.

Чрез елементарна проверка с търсене на изображение в Гугъл (google.bg/search) се виждат публикации предимно от руски сайтове. С абсолютно същата тръба - виж тук.

Сигурно някой ще разбере желанието на страницата, нарекла себе си „Национален протест срещу безобразията в България” да търси сензации, да увеличава последователите си и да създава обществено недоволство за бутане на управляващото статукво. Повърхностните фейкове често вършат добре такава работа, когато директно се отнасят за здравето и сигурността на хората.

Резултатът обаче може и да е временен или обратен.

А може би е време и за създаването на фейсбук страница „Национален протест срещу безобразията с фалшивите новини”?

А може би трябва да се запитаме и защо напоследък не ни се получават въобще протестите в България? Пийте една студена вода!

Снимка: facebook

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар