Сряда, 29 Януари 2020
Неделя, 14 Октомври 2018 15:52

Обират ни! А ние мълчим!

24,136 млн. лв. = 2190 лв., или почти 1120 евро на квадрат – за едни плочки, релси, павета и някоя и друга тръба и кабел

У нас не само се краде много, но и на много едро. 

Последният случай е с ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев" от прочулата се скандално с горяната си документация "Джи Пи груп", сочена за много близка до олигархичния император на страната ни Валентин Златев.

Дължината на отсечката е едни малко над 832,50 метра, ширината варира: 22,65 метра при зеленчуковия пазар, 10.13 метра по улицата с тротоарите, 30.62 метра на площад "Славейков".

Обща площ на ремонтните работи – 11 000 квадрата. 

Цената е 24.136 млн. лева. 

Цена на квадратен метър – 2190 лв., или 1120 евро! 

За ваше сведение – себестойността на новото строителство варира до 350 евро на квадрат (684.54 лв.) за жилищни кооперации. И до 460-500 евро за МОЛ, луксозен офис клас ААА и т.н.: със земята и обезщетението за собствениците й, с подземните гаражи и многоетажното строителство, с ВиК, трасформаторната станция и ел.инсталация, с врати, прозорци, с гранитогреси, с климатизация, с асансьори и ескалатори и т.н., и т.н., и т.н.

Кметът Фандъкова заяви, че вече е глобила фирмата с 100 000 лв. Тя и други фирми за др. ремонти вече е глобявала. Да, ама ние не знаем официално дали по тези административни актове (които подлежат на обжалване) глобите действително са платени. 

Ами не са!

И така е от години. 

Защото например ремонтът навремето на пл. "Руски паметник" в София струваше 3.7 млн. лева. Т.е. почти по 1000 лева на квадратен метър – все едно, че е издигнат многоетажен офис на мястото на паметника! 1000 лева на квадрат за плочки, асфалт, преместени трамвайни релси и една тревичка между тях! 

Това написах тогава. И нищо!

В провинцията пък е още по-страшно от София. 

Там, за разлика от столицата, често се случва да има обществена поръчка, парите да са дадени, строителството или реконструкцията, или ремонтът, или освежаването да са отчетени официално, а черно на бяло – да се види с очи и пипне с ръка нищо няма. 

Последният случай е с 43 млн., които дадоха общината и правителството за 3 дка дупка в центъра на Варна! 

По 14,333 милиона на декар. По 14 333 лева на квадратен метър! 

Дадоха ги на българо-руския олигарх Георги Гергов (пояснение: Гергов е почетен консул на Русия и е с двойно гражданство).

Затова твърдя, че у нас няма корупция. 

Има далавера. 

Каква е разликата ли? 

Корупция е, когато бизнесменът дава подкуп, за да направи нещо и да вземе парите за това.

Далавера е, когато се дава подкуп, за да се вземат парите и претупа или не направи онова, което би трябвало да се направи. 

У нас няма и протести срещу далаверите. Заради примитивизма в мисленото на много хора, които не разбират, че те са изключително нагла кражба от личните им джобове.  

И заради манталитета им – ама точно аз ли ще оправям държавата?!

Ами тогава ще ни скубят. Докато съвсем ни ощавят!

автор: Григор Лилов, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар