Сряда, 12 Август 2020

Четвъртък, 25 Октомври 2018 14:31

НПО “Спаси София” - политическите брокери с лица на невинни хлапета

Лобистки и политически интереси надничат зад скандалите около трамвайното трасе по „Граф Игнатиев“

Инженер Румен Борисов в движение смени проектите си за обезшумяващи подложки

София се тресе от скандали с ремонтите на площад „Славейков“ и ул. „Граф Игнатиев“, които предизвикват по- силни трусове от най-разрушителното земетресение през далечната 1858 г. Тогава земята се клати в край на септември с магнитуд 6.6 по скалата на Рихтер. По ирония на съдбата и сега опитите да се разместят пластовете стигат своя пик през есента.

По трамвайните релси на столичната улица „Граф Игнатиев“ се полагал материал, който нямало да бъде достатъчно ефективен за опазване на сградите от вибрациите при движението на мотрисите. Тази новина бе огласена от неправителствената организация „Спаси София“. В битката за „обезшумяването“ активно се включи и БИ ТИ ВИ. Телевизията посвети цели два репортажа в сутрешния си блок.

Разследване на „Галерия“ , подкрепено с документи, безспорно показва, че в случая ставаме свидетели на шумна и истерична изкуствено създадена кампания. Зад нея прозират политическите напъни на партия „Да, България“, както и амбициите на НПО „Спаси София“ да изпълнява функциите на брокер при различни обществени поръчки, създавайки своя собствена хранителна верига.

Каква е историята на въпросните виброизолационни подложки? През 2015 година Общинско предприятие „София-проект“ възлага на инженер Румен Борисов и фирмата му „Инфрасити-РБ“ да изготви проект за реконструкцията на трамвайното трасе на улица „Граф Игнатиев“. В изпълнение на поръчката Борисов предава два проекта- в първия той директно е изписал името на производителя на подложката – международната компания, създадена в Белгия, „Пандрол“. След преработка и редакция във втория проект е написано „вълнообразна подложка“ – спецификация, която се произвежда единствено и само от същата тази „Пандрол“.

Преди да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител, Борисов предава част от техническия проект, в който са заложени параметрите, включени в процедурата. В обяснителната записка на проекта параметрите на подложката са сменени, като на един от показателите вече отговаря друга фирма – австрийската „Гецнер“. За специалистите от „Столичен електротранспорт“ не става ясно какви са мотивите на Румен Борисов да смени един производител с друг. Още повече че на други обекти като булевард „Овча купел“, той е предписвал поставянето на подложка на „Пандрол“ и там тя е изпълнена успешно по искания от проектанта начин.

Подмяната на изпълнител навява съмнения за лобистки интереси. Според наши надеждни информатори от австрийската фирма „Гецнер“ са успели скоростно да влязат в контакт с проектанта и да лобират по подходящия начин за своя продукт.

И резултатът е налице. Проектантът сменя в движение предварителния технически проект.

Къде е мястото на „Спаси София“ в схемата на Румен Борисов. През август 2017 г. групата „Обществено ангажирани“ младежи от това НПО възторжено приветства начина, по който се изгражда трамвайното трасе на бул. „Овча купел“. В социалните мрежи те пишат: „Така изглежда технология за полагане на релсов път, за която се борим да бъде прилагана в София от години, и така трябва занапред да се ремонтират всички трасета в града. Видно е, че можем и че не е непосилно скъпо, ползите са доказани – по-бързи и безшумни трамваи“. Край на цитата. Младежите са доволни. „Спаси София“ харесва работата и материалите на „Пандрол“. За да се обърнат на 180 градуса година по-късно и да започната истерична атака срещу Общината.

Но да се върнем на хронологията на събитията. След като забелязват промяната в проекта на инж. Румен Борисов по време на строителните дейности на ул. „Граф Игнатиев“, от „Столичен електротранспорт“ сигнализират заместник кмета Евгени Крусев. В специален доклад експертите по релсов път настояват Крусев да върне първоначалния проект със заложените в него характеристики и подчертават, че Борисов е направил промените, без да ги съгласува, както е длъжен да направи, с тях. В доклада от „Столичен електротранспорт“ Борисов директно е обвинен в лобизъм: „Проектантът реши да направи промяна в гумената подложка за системата плаващи плочи, като заложи параметри на подложка, предлагана от фирма „Гецнер“ , на която фирма близко до проектанта лице междувременно е станало неофициален представител за България“. Въпросният неофициален представител е Виктор Борисов – син на проектанта, който е получил възнаграждението си през инженерна компания, която се представя, че предлага иновативни продукти и решения за звукоизолация и акустика. Засега спестяваме името на фирмата но нейната дейност ще бъде предмет на следващо разследване на „Галерия“. В резултат на доклада и многобройните сигнали на специалисти възложителят на ремонта нарежда на фирмата изпълнител „Джи Пи Груп“ да работи по първоначално изготвения проект от Румен Борисов, в който са заложени виброизолационните подложки на „Пандрол“. Следват шумни скандали

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 25 Октомври 2018 14:31
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

 • Четвъртък, 25 Октомври 2018 14:31
  Иван Гешев прие административните ръководители на окръжните прокуратури София и Велико Търново

  Акцент в срещата бе поставен върху изпълнението на заложените цели до края на годината и ангажиментите на прокуратурата по противодействие на конвенционалната престъпност

 • Четвъртък, 25 Октомври 2018 14:31
  Без напрежение премина протестът в София, блокадите остават

  Антиправителствените протести продължават, съобщава БНР. Блокирани заради палатковите лагери остават кръстовищата на Орлов мост, при Софийския университет и при Президентството.

Оставете коментар