Вторник, 23 Април 2019
Петък, 02 Ноември 2018 13:51

Вестник "Стандарт" става седмичник

След 26 години на пазара емблематичният за прехода вестник "Стандарт" прекратява жизнения си път като ежедневник. Новината оповестиха от самото издание на първата страница на днешния си последния брой, списан в Деня на народните будители.

Оттук нататък вестник "Стандарт" се преобразува в седмичник, който ще излиза всеки петък. Журналистическият екип обаче ще работи в 24-часов режим, като ще съсредоточи усилията си в поддържане на онлайн изданието.

"Бяхме първият вестник, в който журналистите станаха и негови собственици. Взехме акциите през февруари, но за съжаление заедно със задълженията. Свободата струва скъпо! И това не е клише - изпитахме го на гърба си. Последните 8 месеца бяха най-трудните в живота ни, а повярвайте - за хора врели и кипели над 25 години в професията, сме видели и две, и двеста", пише още в съобщението.

От екипа обясняват невъзможността да поддържат хартиеното издание с проблемите във вестникарската индустрия: "Ако някой ви каже, че днес и утре в България печатно издание може да оцелее на пазарен принцип, това е виц. Цените на хартията и отношението на държавата към печатните издания правят тази мисия невъзможна. Всеки от властта, а и не само, роптае срещу незавидното 111-то място на България по свобода на словото. Но десетилетия наред никой не си мръдна пръста да даде равен шанс на вестниците и телевизиите по отношение на прякото договаряне за европейските медийни пари. Нито се трогна от 80-процентния скок на хартията. И, ако скоро България стане първата държава в Европа без печатни медии, вината най-малко ще е на журналистите".

"Стандарт" имаше финансови затруднения пред последните години, журналистите не получаваха заплатите си редовно, бяха натрупани и задължения към разпространителите. На 9 февруари стана известно, че издателят му адвокат Тодор Батков е подарил акциите си в дружеството "Стандарт нюз", издаващо вестника, на журналистите в изданието. Тогава официалната позиция беше, че ще продължи да помага на вестника, но няма да има финансови претенции. В последните месеци вестникът се правеше от съвсем малък екип. Позицията на редакционния екип е, че в България е невъзможно печатно издание да оцелее на пазарен принцип.

Това е поредният всекидневник, който прекратява издаването си, след вестниците "Преса", "Новинар", "Класа" и др. издания.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Ноември 2018 13:51
  ГЕРБ видя журналистически линч на политици и заговори за реален контрол върху медиите

  Вежди Рашидов: Винаги съм питал кой български гражданин наруши свободата на словото? Или този проблем е в ръцете на самите медии?

 • Петък, 02 Ноември 2018 13:51
  Нова ТВ показа как се манипулират събития

  В Новините някои да говори 2 минути и половина се допуска само при обявяване на война, пише в социалната мрежа журналистът Владимир Береану по повод медийното присъствие на премиера Борисов, съпоставено с участниците в консултативния съвет при президента.

 • Петък, 02 Ноември 2018 13:51
  Корупция и преследване на журналисти в България отчита новият доклад на Държавния департамент на САЩ

  Случаят "Иванчева" и "стабилно увеличаващ се политически натиск върху медиите" са сред акцентите в Доклада за България.

  Българските власти са предприели стъпки за съдебно преследване и наказване на длъжностни лица, извършили посегателства върху човешките права, но правителствените действия са недостатъчни и безнаказаността е проблем. Това посочва в частта за България най-новият, 43-ти годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света.

  В резюмето на 33-те страници, посветени на България, се посочва, че основните проблемите във връзка с човешките права в страната включват физическото малтретиране на арестанти и затворници от страна на длъжностни лица; тежките условия в затворите и местата за задържане; корупцията, неефикасността и липсата на отчетност в съдебната система; лошо отношение към мигрантите и хората, търсещи убежище; корупцията във всички правителствени подразделения и насилието срещу етнически малцинства.

Оставете коментар