Петък, 16 Ноември 2018
Понеделник, 05 Ноември 2018 13:15

Фондът за лечение на деца – обсебване на неполагаема се власт

Общественият съвет е гръмотевица, която изпепели с решенията си почти всички директори на Фонда, а днес и цялата му администрация. До това водят лошите решения, създали този Фонд от чисто политически и имиджови подбуди на няколко царски депутати.

Автор: д-р Илко Семерджиев

Общественият съвет към Фонда за лечение на деца е ярък пример за обсебване на неполагаема се власт, без да се носи никаква отговорност. Неподложили се на публичен избор частни лица започват да вземат решения, които професионалната администрация на Фонда трябва да изпълнява. При това тези частни лица са непрофесионалисти, което не им пречи да имат претенции те да вземат решенията, вместо само да контролират съответствията с правилата и процедурите.

Крайно време е такива камуфлажни и непрофесионални структури, неносещи отговорност, да бъдат извадени от властови позиции, които в немалко случаи се израждат в лобистки групи, преследващи частни интереси и създаващи единствено проблеми.

Спомнете си случая „Байрям“ – ако тогава се бях поддал на профанизма и медийния натиск на така наречия Обществен съвет, сега момченцето нямаше да бъде оперирано и здраво, щях да съм злоупотребил с над 50 000 евро, а наказателната отговорност нямаше да бъде понесена от нито един член на този съвет, който претендираше да бъдат изпълнени неадекватните му и незаконни решения не само от администрацията на Фонда, но и от МЗ.

Медицината не може да се ръководи на обществени начала – това е наука, която изисква съответното образование и квалификация, и административна работа, която също изисква съответното образование и квалификация, както и съответната отговорност.

И не, Общественият съвет не е гръмоотвод, а гръмотевица, която изпепели с решенията си почти всички директори на Фонда, а днес и цялата му администрация. До това водят лошите решения, създали този Фонд от чисто политически и имиджови подбуди на няколко царски депутати – отявлени популист-демагози.

"А преструктурирането на Фонда има и добри страни. По думите на друг бивш министър на здравеопазването – Илко Семерджиев, това е единственото рационално предложение на здравното министерство. Децата са здравноосигурени граждани и всяко тяхно лечение им се дължи в България. Ако не може у нас, то се извършва в чужбина. В момента само Фондът, който е към Министерството на здравеопазването, разглежда молби на родители на болни деца. Той има двойно финансиране – от бюджета и от дарители, и разполага годишно с между 5 и 20 млн. лв. А НЗОК разпределя 4 млрд. лв. Както и да се погледнат сумите, капиталовата адекватност на касата е много по-добра и 4 млрд. лв. дават много по-големи възможности за лечение в чужбина. Здравната каса е тази, която работи в пълна координация с осигурителните системи на всички европейски страни и може да намери най-адекватното лечение." (бел.ред: цитатът е от публикация "Да скриеш гръмоотвода").

(коментарът е публикуван във фейсбук профила на д-р Илко Семерджиев - бивш министър на здравеопазването)

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Ноември 2018 13:15
  Парламентът ще гласува на първо четене Бюджет 2019

  Със 121 народни представители започна пленарното заседание, на което ще се гласува на първо четене бюджетът за 2019 година. Разискванията и гласуването се провеждат ден след като бяха разгледани докладите от парламентарните комисии по бюджета за следващата година.

  Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите.

  В сферата на социалната политика са заложени 40,4 млн. лв. допълнително за целеви помощи за отопление.

  150 млн. лв. повече са средствата за хората с увреждания.

  7 млн. лв. допълнително се отделят за новата месечна помощ за деца сираци без право на наследствена пенсия.

  В бюджетната рамка за 2019 г. разходите за отбрана възлизат на 1,8 млн. лв., което представлява 1,58 % от БВП. Средствата се отпускат в изпълнение на Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на страната до 2024 г.

  Във вторник на първо четене се приеха и бюджетите на НЗОК и ДОО за 2019 година.

  Бюджетът на НЗОК:

  За първи път през следващата година бюджетът за здравеопазване ще надхвърли 5 млрд. лева. Средствата за здравеопазване в бюджета ще бъдат 5,2 млрд. лева или 4,5% от БВП.

  Предвидени са близо 4,3 млрд. лева приходи и трансфери в бюджета на НЗОК за догодина, от които 2,8 млрд. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1,4 млрд. лв. са трансфери за здравно осигуряване.

  Общо текущите разходи са в размер на 4,2 млрд. лв., което представлява увеличение с 476,9 млн. лв. спрямо Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.

  Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 4,1 млрд. лв.

  2,5 млрд. лева ще отпусне държавата за медицински дейности (първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ, медико-диагностична дейност и за болнична медицинска помощ.

  167 млн. лева са предвидени за дентални дейности, а 1,2 млрд. лева за лекарства и медицински изделия.

  160,4 млн. лева ще се дадат за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ.

  Предвидено е всеки месец Министерството на здравеопазването да отпуска на НЗОК 43 млн. лева за разходи.

  През 2019 година здравната осигурителна вноска от 8% ще се запази.

  Създава се Агенция за медицински надзор като правоприемник на изпълнителните агенции „Медицински одит“ и по трансплантации.

  Регламентира се и създаването на Национална здравно-информационна система с пълна информация за здравното състояние на всяко лице.

  Дейността на Центъра „Фонд за лечение на деца“ и на Комисията за лечение в чужбина, преминава към НЗОК, като финансовите средства ще се осигуряват от Министерството на здравеопазването чрез трансфер.

  Бюджетът на ДОО:

  От 1 юли догодина пенсиите ще се увеличат с 5.7%.

  Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219,43 лева. От същата дата максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 910 на 1200 лева.

  Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,169 на 1,2.

  Максималният осигурителен доход ще се повиши от 2600 на 3000 лева. Повишение има и при минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица- от 510 на 560 лева.

  При изчисляването на индивидуалния коефициент за пенсиониране ще се взема осигурителният доход за времето от 2000 година.

  Промяна няма да има в периода на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и в размера на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две годишна възраст - 380 лева. 

 • Понеделник, 05 Ноември 2018 13:15
  Илко Семерджиев: Ананиев бяга от отговорност с новия бюджет на НЗОК

  Здравно пренареждане, нови мегаструктури, повече от 40 страници промени в основните закони в сектора предвижда бюджетът за 2019 година, след като вчера Надзорният съвет на НЗОК одобри проекта за новата финансова рамка на Касата. Управляващите се похвалиха, че в институцията са вкарани допълнително 490 млн. лв.

  Според бившия здравен министър Илко Семерджиев допълнителните пари не са заслуга на държавата, а на частниците.

  "Здравноосигурителните вноски са част от осигуровките, които работодателят внася. Реално единственият некоректен платец е държавата, която се крие зад дадени трансфери. Освен това концентрацията на власт или правомощия в държавата става неимоверно голяма", обясни в "България сутрин" Семерджиев.

  По думите му има изискване, според което всички лечебни заведения ще трябва да се подложат на процедура на пререгистриране, което е нещо необяснимо.
  "Това решение ще създаде невероятен корупционен потенциал, който със сигурност ще бъде осребрен. Законът за бюджета на Касата не може да оказва структурни и други промени. Това се прави, за да се заобиколи общественото обсъждане. Министърът бяга от отговорност", категоричен е бившият здравен министър пред Bulgaria On Air.

  Той е на мнение, че освен всички неуредици, се забранява на лекарите да работят на две места, което е противоконституционно решение и ще бъде атакувано в съда.

  "Прогнозирам, че опозицията ще даде на Конституционния съд този бюджет на Касата. Кирил Ананиев бяга по тъча, бяга от отговорност. Странно е парламентът да върши работата на изпълнителната власт", допълни още Илко Семерджиев.

 • Понеделник, 05 Ноември 2018 13:15
  Половин милиард повече за НЗОК от догодина

  Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина преминават към Здравната каса.

  Проектобюджетът на Здравната каса за 2019 г. предвижда повече пари по почти всички направления. Догодина той ще се увеличи с около 490 млн. лв. и ще надхвърли 4 млрд. лв.

  С 18 млн. е увеличен бюджетът за личните лекари. 28 млн. повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. - за изследвания.

  Най-сериозно увеличение има в бюджета за болниците. Той е с почти 180 млн. лв. повече в сравнение с тази година.

  При лекарствата, където обикновено има най-голям преразход, увеличението е с над 117 млн. лв.

  Проектобюджетът предвижда също - над 100 млн. лв. повече за онколекарства за лечение в болница и още 14 милиона за домашно лечение.

  Парите за плащания към чужди здравни каси се увеличават с над 80 милиона. С тях ще се погасяват натрупаните през последните години дългове, заради които се създаде напрежение. От следващата година Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина преминават към Здравната каса.

  Целта е по-ефективно харчене на средствата.

  На фона на дебатите около новия здравен модел, проектобюджетът предвижда драстични промени още от следващата година. За да намалеят разходите на касата, се предлага: парламентът да дава съгласие за разкриване на нови болници. Сега това може да прави здравният министър.

  Болниците ще могат да сключват договори за нови дейности като скенер или ядреномагнитен резонанс например, само ако са в регион, в който няма такива. Разрешението ще дава Министерският съвет.

  Заложени са и мерки за намаляване на харчовете за медикаменти. Касата ще се договаря с производителите по нови правила. Ще може да плаща за лекарства, според ефекта от терапията. Ако пациент, с атрит например, се лекува с биотерапия и на пазара има три медикамента с едни и същи показания, касата ще избира най-евтиния.

  От следващата година болниците ще са длъжни да издават на пациентите бележка с похарченото за лечението им. Целта е да се види реално колко доплаща всеки пациент.

  Проектобюджетът ще бъде обсъден в понеделник от Надзорният съвет на касата.

  nbox.bg

Оставете коментар