Неделя, 22 Септември 2019
Понеделник, 05 Ноември 2018 13:15

Фондът за лечение на деца – обсебване на неполагаема се власт

Общественият съвет е гръмотевица, която изпепели с решенията си почти всички директори на Фонда, а днес и цялата му администрация. До това водят лошите решения, създали този Фонд от чисто политически и имиджови подбуди на няколко царски депутати.

Автор: д-р Илко Семерджиев

Общественият съвет към Фонда за лечение на деца е ярък пример за обсебване на неполагаема се власт, без да се носи никаква отговорност. Неподложили се на публичен избор частни лица започват да вземат решения, които професионалната администрация на Фонда трябва да изпълнява. При това тези частни лица са непрофесионалисти, което не им пречи да имат претенции те да вземат решенията, вместо само да контролират съответствията с правилата и процедурите.

Крайно време е такива камуфлажни и непрофесионални структури, неносещи отговорност, да бъдат извадени от властови позиции, които в немалко случаи се израждат в лобистки групи, преследващи частни интереси и създаващи единствено проблеми.

Спомнете си случая „Байрям“ – ако тогава се бях поддал на профанизма и медийния натиск на така наречия Обществен съвет, сега момченцето нямаше да бъде оперирано и здраво, щях да съм злоупотребил с над 50 000 евро, а наказателната отговорност нямаше да бъде понесена от нито един член на този съвет, който претендираше да бъдат изпълнени неадекватните му и незаконни решения не само от администрацията на Фонда, но и от МЗ.

Медицината не може да се ръководи на обществени начала – това е наука, която изисква съответното образование и квалификация, и административна работа, която също изисква съответното образование и квалификация, както и съответната отговорност.

И не, Общественият съвет не е гръмоотвод, а гръмотевица, която изпепели с решенията си почти всички директори на Фонда, а днес и цялата му администрация. До това водят лошите решения, създали този Фонд от чисто политически и имиджови подбуди на няколко царски депутати – отявлени популист-демагози.

"А преструктурирането на Фонда има и добри страни. По думите на друг бивш министър на здравеопазването – Илко Семерджиев, това е единственото рационално предложение на здравното министерство. Децата са здравноосигурени граждани и всяко тяхно лечение им се дължи в България. Ако не може у нас, то се извършва в чужбина. В момента само Фондът, който е към Министерството на здравеопазването, разглежда молби на родители на болни деца. Той има двойно финансиране – от бюджета и от дарители, и разполага годишно с между 5 и 20 млн. лв. А НЗОК разпределя 4 млрд. лв. Както и да се погледнат сумите, капиталовата адекватност на касата е много по-добра и 4 млрд. лв. дават много по-големи възможности за лечение в чужбина. Здравната каса е тази, която работи в пълна координация с осигурителните системи на всички европейски страни и може да намери най-адекватното лечение." (бел.ред: цитатът е от публикация "Да скриеш гръмоотвода").

(коментарът е публикуван във фейсбук профила на д-р Илко Семерджиев - бивш министър на здравеопазването)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар