Петък, 16 Ноември 2018
Сряда, 07 Ноември 2018 08:31

За честта на българския шахмат

След големия резил от преди няколко години Руслан Тошев и "Българска федерация по шахмат 1928" успяха да върнат българския шахмат в голямото международно семейство

Имаше времена когато всички ние се гордеехме с успехите на шампионите ни по шахмат, които разнасяха славата на България по цял свят. За съжаление обаче както често се случва, хубавите времена също си тръгват като на тяхно място идват не дотам приятни, свързани дори и с голям резил, какъвто преди време понесе България в шахматния свят.

В конкретния случай това се оказа скандал свързан с източването на над един милион евро, като дори доведе до разследване от ФБР и Европейската комисия. Последното пък като краен резултат произведе пълна разруха в българския шахмат.

На фона на тази тоталната международна изолация бъдещите възможности за развитие на българския шахмат, като че ли изглеждат безнадеждни, да не говорим, че и на никого не му се занимава със задачата да троши нерви и пари в нещо толкова имагинерно на този етап.

Въпреки това на фона на цялата тази разруха няколко клуба по шахмат от североизточна България, все пак решават да предприемат нещо в посока на по-добро бъдеще. Те успяват да убедят майстора на спорта д-р Руслан Тошев да се заеме с нелеката задача по възраждането на българския шахмат. За да го убедят те използват най-слабото му място - огромната му страст към шахматната игра.

Всъщност, кой е Руслан Тошев?

Руслан Тошев е доктор по медицина и хирург, върнал зрението на хиляди пациенти. Д-р Тошев е и магистър по право, който владее перфектно английски, немски и руски език. В момента той е дори народен представител в сегашното 44-то Народно събрание, като бе такъв и в 43-тото такова.

Руслан Тошев 

За да вдъхне на ново живот в родния шахмат, той започва всичко от нулата. Именно Тошев става един от инициаторите по учредяването на нова федерация, а думата от която се ръководи д-р е обединение.

Така с много труд и лични средства само за година д-р Тошев успява да възкреси дескредитирания пред света роден шахмат. Той успява да обедини почти всички шахматните клубове в новата "Българска федерация по шахмат 1928".

През ноември 2017 г. е направена и първата голяма крачка и спортното ни министерство издава лиценз на новоучредената шахматна федерация. Следва обаче най-трудното - възстановяване на съсипаният ни имидж пред българския шахмат пред ФИДЕ. А това преди година изглежда почти невъзможно.

Въпреки това обаче след купища срещи с известни деятели от световна величина в шахматната игра в началото на октомври 2018 г. пристига най-сладката новина - България отново е част от световното шахматно семейство. Тази новина пристига от Батуми - Грузия, където миналият месец се проведе Генералната асамблея на ФИДЕ.

Макар и задачата да изглежда изключително трудна, тъй като трябва да се убеди ръководството на ФИДЕ да изключи старата федерация и да приеме новата за член на ФИДЕ, Тошев и партньорите му все пак успяват. Реално с това успяват не само те, но и всички имащи отношение към този спорт в България. 

Сега обаче всичко зависи именно от тях и въпроса - ще успеят ли отново родните шахматисти да поставят българския трибагреник на върха на световния шахмат. Надяваме се, че да.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Ноември 2018 08:31
  Депутат незаконно е шеф на 2 болници

  Той като управител е „пропуснал” да публикува финансовите отчети на общинското здравно заведение за последните 3 години

  Депутатът от ГЕРБ д-р Руслан Здравков Тошев, противно на забраната на нормативните документи народни представители да управляват дружества с държавно и общинско участие, е шеф на специализираната болница по очни болести за активно лечение – Варна.

  Още по-скандалното: в конфликт на интереси е и съдружник в частната с наподобяващо име – Специализирана очна болница за активно лечение – 2000 – Варна, пише "19 минути".

  Работата обаче е още по-дебела, тъй като незнайно защо, той като управител е „пропуснал” да публикува в Търговския регистър – тази гордост на нашето електронно управление - финансовите отчети на общинското здравно заведение за последните 3 години: 2015, 2016 и 2017 г. Причината е ясна: незавидните резултати.

  Само напомняме, че на народен представител вече бе снет имунитетът заради предшестващата му позиция на шеф на болница именно заради финанси.

  Всичко това става ясно от сигнал от управителния съвет на Федерацията по шахмат, на която варненският бизнес депутат от ГЕРБ е шеф.

  Там пък са възмутени, че Тошев се представя за „майстор на спорта”, включително и пред Световната федерация ФИДЕ, без да има каквито и да било данни, че някога е покривал изискванията и нормите не само за майстор на спорта по шах, но и по какъвто и да било друг спорт, пише в сигнала.

 • Сряда, 07 Ноември 2018 08:31
  Д-р Руслан Тошев: Надявам се здравият разум в българския шахмат да надделее!

  Защо отново гърмят скандали в българския шахмат? Вижте интервю със съпредседателят на „Българска федерация по шахмат – 1928“ Руслан Тошев

  От известно време страстите в родния шахмат се разгоряха наново. По този повод потърсихме съпредседателят на „Българска федерация по шахмат – 1928“ д-р Руслан Тошев за коментар.

  Кой е Руслан Тошев?

  Тошев е роден на 29 март 1965 във Варна. Завършва специалност „Медицина“ в Медицински университет – Варна. Има Магистърска степен по право, ВСУ „Черноризец Храбър”, както и  Магистърска степен по здравен мениджмънт от Медицински университет – Варна. Той е доктор по медицина, лекар-офталмолог. Народен представител в 43-то Народно събрание, управител на Очна болница – Варна, майстор на спорта по шахмат. Тошев е съпредседател на „Българска федерация по шахмат – 1928“.

  – Д-р Тошев, Вие сте председател на новата „Българска федерация по шахмат 1928“, същата която през декември 2017 г. получи лиценз от спортното министерство. Като че ли обаче отново се задава буря за родния шахмат, какво се случва наистина?

  – За съжаление, за да разбере широката общественост същността на въпроса, ще трябва да върна лентата няколко години назад във времето, години които не са никак лицеприятни за родния шахмат. Накратко, старата федерация бе изхвърлена от европейското и световното шахматно семейство по един изключително позорен начин след обвинения във финансови злоупотреби за стотици хиляди левове, да не кажа милиони.

  – Откъде е имало толкова много пари във федерацията?

  – На първо място от държавата.  Организират се фиктивни  европейски първенства, като отчитането е с документи с невярно съдържание. Правени са плащания към офшорно дружество, носещо името „ Европейски шахматен съюз” . Именно затова министър Кралев възлага финансова проверка, която е довела до отнемането на лиценза на старата федерация. По-лошото е, че сигналите за тези злоупотреби идват от истинския Европейския шахматен съюз, а най-интересното е, че сега същите хора искат с лека ръка да унищожат всичко постигнато от новата федерация.

  – Защо, какъв е техният интерес и защо атакуват вас лично?

  – Вероятно те гледат на федерацията като на бизнес структура. Това аз категорично няма да допусна да се случи и именно поради тази причина искат да ме отстранят.

  – Какво постигна новата федерация под Вашето ръководство и защо днес Вие се явявате пречка за Вашите противници?

  – Както вече казах, през декември 2017 г. новата федерация получи лиценз за осъществяване на дейността си от министерство на спорта, тоест тя е единствената легитимна федерация. За съжаление новото ръководство веднага бе поставено пред огромно изпитание, заложено като мина от старата федерация! Всички наши шахматисти бяха изправени пред угрозата през април 2018 г. да останат без рейтинг (ЕЛО) от ФИДЕ. Трябваше да се действа много бързо и професионално. Чрез много разговори и лични срещи все пак успяхме да се справим с това тежко изпитание.

  – Тези, които сега Ви атакуват, помогнаха ли с нещо?

  – Не бих казал. По-скоро пречеха, с което показаха, че българският шахмат не ги интересува. Ние обаче продължихме да следваме целите, които бяха подчинени на обединяване и връщане на родния шахмат в световното шахматно семейство. Не ме питайте през какви трудности преминахме, но резултатът е налице. През октомври тази година новата шахматна федерация вече е отново член на ФИДЕ.

  – От какво тогава са недоволни Вашите противници, след като за толкова кратко време сте постигнали такива успехи?

  – И аз не мога да си обясня. Но сега ни предстои ново изпитание – приемането ни за член на Европейския шахматен съюз. Вероятно някой е силно заинтересуван това да не се случи, а ако не е така, то със сигурност с действията си допринася да не се случи.

  – Защо мислите така?

  – Създаването на скандали и искането за смяната на ръководството на новата шахматна федерация изпраща на Европейския шахматен съюз много лош сигнал. Това е сигналът на скандалите и неустойчивото поведение, и тези, които произвеждат този сигнал, много добре знаят, че това страшно много пречи за развитието на българския шахмат, но вероятно те точно това целят.

  – Да разбирам ли, че сега, когато сте свършили най-тежката и отговорна работа, на Вашия опонент отново му се е приискало да се върне във шахматната федерация, но вече на Вашия председателски пост?

  – Май нещо подобно се получава. Когато трябваше да работим и да се справяме с трудностите, някой си подава оставката, а когато тежката работа е свършена, на същия този някой му се приисква да става шеф на федерацията! Аз се надявам все пак здравият разум в българския шахмат да надделее, защото ни предстои страшно много работа и разпиляването на енергията не помага на никого!

  Руслан Тошев заедно с президента на Европейския шахматен съюз Зураб Азмапарашвили

  – Тоест, Вие се надявате шахматните клубове да отворят широко очите си и да не се превръщат в инструмент на хора, които според Вас съсипаха българския шахмат?

  – Точно така. Вече се говори дори за сериозни парични стимули, но е добре шахматните дейци да си припомнят старата поговорка, че безплатен обяд няма. Този, който уж много е заобичал шахмата и сега предлага суми от порядъка на 50000 лева, какво му е пречило да помага досега? Каква алтернатива за развитие предлага? Пак ще повторя: нямаме нужда от скандали и се надявам здравият разум в българския шахмат да надделее.

  – Има и още едно обвинение към Вас от опонентите Ви и то е, че се опитвате да политизирате шахмата. Така ли е?

  – Публично известен факт е, че аз съм втори мандат народен представител, публично известен факт е и че станах шампион на интерпарламентарните игри по шахмат. Ако работата за доброто име на българския шахмат е политизиране, то нека така да бъде. Все пак е редно да споделя, че аз не съм член на партийно ръководство, като не така стоят обаче нещата при моя опонент, който е член на националното ръководство на БСП и вероятно ще прокарва като такъв партийната идеология и в българската федерация по шахмат, ако се добере до поста председател.

  – Оптимист ли сте за развитието на българския шахмат?

  – Да, оптимист съм. „Българската федерация по шахмат 1928“ върви по правилния път и е само въпрос на време нашите състезатели да покажат истинските си възможности. Пътят към техните успехи вече е отворен. От нас, ръководството на федерацията, се изисква единствено да създадем още по-добри условия.

  Интервю на Ивайло Пенков, tribun.bg

  снимка на корицата: д-р Руслан Тошев заедно е президента на ФИДЕ Аркадий Дворкович 

 • Сряда, 07 Ноември 2018 08:31
  Федерацията по шахмат проведе среща с министър Кралев

  Среща в Министерството на младежта и спорта

  В Министерството на младежта и спорта се проведе среща на министър Красен Кралев с управителния съвет на Българската федерация по шахмат (БФШ 1928).  В нея участваха председателят на БФШ д-р Руслан Тошев и членовете на УС Алекси Йовчев, Георги Недев, Маргарита Войска, Пламен Симеонов и Янко Кесаровски.

  По време на разговорите министър Красен Кралев е потвърдил желанието си шахматните клубове и ръководството на БФШ 1928 да продължават да работят за утвърждаването на авторитета на шахматния спорт у нас и името на България по света, за което много допринася неотдавнашното приемане на страната ни за член на Международната шахматна федерация ФИДЕ.

  За предстоящите общи събрания в Трявна и Плевен министър Кралев е заявил, че ще изпрати представители на Министерството на младежта и спорта, които като наблюдатели да го информират за протичането им, и спазването на законите и Устава на БФШ 1928.

  Относно това дали едно събрание и взетите на него решения са легитимни, то компетентната институция е българският съд.

Оставете коментар