Петък, 16 Ноември 2018
Четвъртък, 08 Ноември 2018 08:50

Вие наистина сте много некадърни

Щели да глобяват двойно при неплатен електронен фиш, дори да не са ти го връчили с обратна разписка.

Достатъчно било да си имал възможност да го намериш на сайта на някоя областна дирекция. Това се приема за връчване.

Вие наистина сте много некадърни. Какъв е проблемът да има един сайт, в който да се прави нормална проверка?! 

Сега уж го има в страницата на МВР, но търсенето по шофьорска книжка е обречено на пълен провал.

Има малък шанс, само ако имаш фиш. Но тогава защо да го търсиш?! И тези щели да се борят с киберпрестъпност. Те един сайт не могат да си направят с търсачка.

И нямало отчет за погасените по давност фишове. Защо, бе? Защо не прочетете най-после решение № 2 на двете колегии на ВАС от 2017 г.? Давността за глоба е 2 години. Не 5, не безсрочна. Две! То е задължително за всички.

Дори да сте го пратили на НАП. Ако няма изпълнително производство - две години. Набийте си го в главите. И си прочиствайте системата с погасени по давност глоби. Че статистиката отиде на кино.

И честит празник! Че само ни ядосвате...

Богомил Бонев, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 08 Ноември 2018 08:50
  Богомил Бонев: Сериозният държавник в това не участва

  Защо Борисов и МаяМа приеха поканата на Слави, и защо не биваше да я приемат?

  Приеха я, защото са сиамски близнаци в пиара.

  А не биваше да приемат:

  Защото Слави иска да си припише ролята на институция с едно залязващо и некадърно шоу.

  Учиндолска хитрост за нов и по-изгоден договор с БТВ. Като демонстрира как праща призовка на първите фигури в държавата и те се явяват послушно.

  Ако не дойдат, лошо за тях. Ще има сарказъм и простотии.

  Сериозният държавник в това не участва. 

  Може да приеме покана само за сериозно политическо предаване. 

  Каквито в България вече няма. 

  Иначе ще започнат да обвиняват Президента, че не участва в Биг Брадър, Денсинг Старс и Фермата, примерно.

  А, забравих маямата. Ми тя – от подражателство, за к`во друго.

  Богомил Бонев, фейсбук

   

 • Четвъртък, 08 Ноември 2018 08:50
  Ще бъдете изметени и капка асфалт няма да остане!

  Строителната мафия иска оставката на депутати, защото поискали експертиза на строителството им. Нямали да пускат четирима депутати да влизат в парламента.

  А бой? Къде се намирате, бе. Не били корумпирани. А по некачествените им пътища измират хора.

  Публична тайна е корупцията в строителството на пътища. Очевидно е и лошото качество.

  Ремонт на ремонтите е класика в работата ви. А сега искате да се изявявате и политически. Заедно с управляващата върхушка, от която и заедно с която крадете.

  Внимавайте много! Общественото напрежение е достигнало критична точка. Само вашата нескопосана политическа намеса му липсва. Тогава ще бъдете изметени и капка асфалт няма да остане.

  Богомил Бонев, бивш министър на МВР

  (коментарът е публикуван във фейсбук профила на автора)

 • Четвъртък, 08 Ноември 2018 08:50
  Двойно скача глобата към КАТ, ако не платим до месец

  50% отстъпка ще получаваме, ако се издължим до две седмици.

  Глоба към Пътна полиция от акт или електронен фиш за скорост ще скача двойно, ако не бъде платена в рамките на 30 дни. Това предвиждат последните промени в Закона за движение по пътищата, които само след седмица ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание.

  В последните корекции е заложено шофьорите, които направят плащането в 14-дневен срок, да се ползват от 50 процента отстъпка. Тези, които го направят до 30 дни след първоначалните две седмици, ще си плащат целия размер на глобата, а останалите, които превишат едномесечния срок, ще броят двойно пари, съобщава "Монитор".

  За по-добра събираемост глобите от електронни фишове ще се качват и в интернет. Така нарушителите, които не са открити на адреса им, ще се водят за известени. По този начин шофьорът няма да може да се измъква с обяснението, че не си е платил санкцията, защото не му е била връчена и той не е знаел за съществуването й.

  Важните промени, които целят да увеличат събираемостта на глобите и да дисциплинират шофьорите, са записани в чл. 189 от ЗдвП, поясняват от СБА.

  Сега съществуващият текст на ал. 5 за електронния фиш се допълва в края с ново изречение, което описва каква ще бъде процедурата на връчване на фиша след гласуването в парламента и влизането в сила на закона. Първо на водача, чието нарушение е записано от камера, му се изпраща електронен фиш по пощата с обратна разписка. Той има 14-дневен срок да плати. Проектозаконът предвижда, ако не е намерен на постоянния му адрес, а новият му адрес не е известен, след връщане на обратната разписка да се извършва нова проверка от служител на съответната Областна дирекция на МВР по настоящия му адрес.

  Ако нарушителят отново не е открит, полицаят съставя протокол за извършено посещение на адреса. В този случай електронният фиш се поставя на таблото за обявления и в интернет страницата на съответната Областна дирекция на МВР или се оповестява по друг обичаен начин. Така той ще се счита за връчен от момента на обявяването му.

  При неплащане на глобата задължението ще бъде изпращано в НАП, където ще се образува изпълнително дело. Ако един водач бъде хванат с неплатена глоба, книжката му ще бъде временно отнемана до плащането на сумата. Не е изключено и колата му да бъде спряна от движение.

  Идеята на МВР и на депутатите е с тези промени да запушат дупката в нормативните документи, които позволяват на водачите масово да не си плащат глобите. В момента почти всеки втори водач избягва да си внася паричните санкции. МВР ползва куриерски фирми, които връчват фишовете на нарушителите, но половината от тях се връщали неподписани, така наказателното постановление не можело да влезне в сила.

  Според статистика на Пътна полиция наложените глоби за година са над 180 млн. лева. В същото време не се събират повече от 90 млн. лева. По закон санкциите имат двегодишна давност. Ако в рамките на този период спрямо виновния шофьор е започнала процедура по събиране на дължимото, този срок става 3 години. МВР не води статистика за отпадналите по давност санкции.

  При всички случаи за период от пет години държавата губи стотици милиони, които могат да отидат в закупуването на най-елементарна техника като още снимащи радари за контрол на движението по пътищата, тестове за наркотици, камери за патрулките, които да следят действията на полицаите при проверките на пътя, и др., констатират експерти от СБА.

Оставете коментар