Понеделник, 22 Април 2019
Сряда, 14 Ноември 2018 11:23

Корнелия Нинова запраща Беновска там, където слънцето не огрява

Илиана Беновска и Ива Николова „изядоха” по-голямата част от брифинга на Нинова от вторник с въпроси, с които вместо да злепоставят шефката на левицата, показаха своята неподготвеност. Така Нинова на няколко пъти трябваше да им обяснява „някои основополагащи работи в държавата”, като това чии решения изпълнява представителят ни в ООН или пък след чии решения се продава общински имот.

Предлагаме на вниманието ви пълния текст от въпросите на двете устати журналистки и отговорите на Корнелия Нинова.

8-ма минута от видеото - Илиана Беновска, по-известна като „журналистката с ябълките” (пълен текст, без редакторска намеса в словореда):

„Почвам отзад напред – ако наистина БСП не е инициатор и двигател на тези протести (няма да ги изреждам тематично), защо не излезете с едно официално становище, което да разпространите не само чрез нас, а като документ от името на Изпълнителното бюро на БСП или от името на Националния съвет, че БСП не участва в протестите по пътищата срещу горивата, на майките и т.н.? И още повече, ей сега тука излезе в „Брейкинг нюз” чета една новина, че активисти на Перник БСП се готвят да блокират АМ „Струма” в час пик – знаете колко хора се връщат от София към Перник и обратно. Това е първият ми технически въпрос.

Изяснете малко повече за Пакта за миграцията, каква е ролята на вашия кандидат и избран за президент Радев от миналата година, защото той не е гласуван тази година в Ню Йорк. Това, вярвам, че го знаете.

И третият ми въпрос е, като говорите за проблемите в ГЕРБ, ще проанализирате ли „закрития” – подчертавам – пленум на 11.11. на БСП, от който ние – журналистите, бяхме игнорирани, за да разберем всъщност кой е победителят и каква беше оста на въртене – Вашата оставка, Вашата победа, или някакъв предпоставен смут от 50-те вътрешноопозиционери? Като подчертавах само, че е бил закрит пленумът, ще Ви напомня, че когато дойдохте на поста, казахте, че всичко при Вас ще бъде открито, в това число и пленумите. Благодаря.”

10-та минута от видеото – Корнелия Нинова:

Сигурно сте изпуснала, г-жо Беновска, но точно след този пленум и по решение на Националния съвет обявих пред вас (б.ред.: журналистите) нашата позиция за протестите. А тя е: БСП подкрепя справедливите протести на хората. И не само ги подкрепя, а преди те да избухнат, БСП предлагаше същите неща в парламента, под формата на закони и ще продължим да го правим. Това е официална позиция.

(Беновска прекъсва и пита отново: Една бележка: аз питам не дали ги подкрепяте, а дали ги инициирате.)

Нинова: Ето, отговарям Ви – не ги инициираме, но ги подкрепяме. И изразяваме политически същите неща, които говорят и те на протестите.

Каква е позицията на президента Радев по който и да е въпрос, питайте него. За сегет път се опитвате да ме вкарате в такъв разговор какво е правил президентът, как и защо го е правил, но не е моя работа.

Беновска: Само да попитам кой е подписал, проред Вас, този Пакт или той не се подписва.

Нинова: Подписва се този Пакт.

Въпрос: Кой го е подписал?

Нинова: Ще видим кой ще го подпише от правителството. В Ню Йорк е (подписан) от постоянния представител на България Представителството ни в ООН, който действа по писмени указания от Външно министерство. И е получил писмени указания, че подкрепяме – България подкрепя – този Пакт.

Така, това беше по въпроса за позицията на Радев – питайте него.

А може би по-важно от това е как е гласувал един човек, подчинен на Външно министерство, е официалното изказване на външния министър за Пакта. Който каза – Екатерина Захариева каза след срещата в Словения: България подкрепя Пакта за миграция.

Мисля, че след такова изказване – сега те помежду си да се оправят кой крив, кой прав. Външният ли министър изразява външната политика на България, премиерът ли, Цветанов ли – това си е тяхна работа. Но да внимават с националния интерес на страната.

Сега – Пленумът бил закрит за журналисти. Г-жо Беновска и уважаеми колеги, колко пъти сте били поканени да присъствате на заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на ДПС или на която и да е друга партия? Колко пъти? Вчера е имало Изпълнителна комисия на ГЕРБ. Бяхте ли там поканени? Присъствахте ли? Тъй като не следваме техния пример, вие бяхте тук, излязох и ви информирах за всичко преди Пленума. След това бяхте в тази зала – дойдох и ви информирах и след Пленума за всичко.

Когато по същия начин постъпят другите партии – така прозрачно, така демократично и ви поканят официално на изпълнителните си органи – можете да кажете, че ние сме по-непрозрачни и недемократични. Но точно нас – които винаги го правим по този начин, и преди, и след Пленума ви информираме за нашите позиции и решения – да упреквате за липса на прозрачност, не е коректно.

На Пленума не е ставало въпрос нито за оставки, нито за победи, нито за победени и т.н. Всички въпроси, които имахме да решаваме, ги решихме в разговор, с гласуване, демократично и вие сте известени за резултатите. Даже преди ние да ги обявим. Така че не виждам какво ви тревожи и за какво „затъмнение” говорите, за „закрит” пленум и т.н. Всичко беше пред очите ви, включително бяхте тук цял ден в сградата.

(С това Корнелия Нинова изчерпа отговорите си към Илиана Беновска, докато микрофонът не се озова пред Ива Николова от ПИК – медията, известна с алергията си към президента Радев и БСП.)

15-та минута от видеото – Ива Николова:

Вие знаете ли, че кметът на Гоце Делчев – Владимир Москов, ако не се лъжа, е продал Банята на бизнесмена Темелков, който в момента е начело на протестите за горивата, вързани с вашата партия.

Нинова: А кметът какво е направил?

Ива Николова: Ами, продал му е Банята. Обвързани са. Местната баня. Това са далавери, с които се занимават всички.

Нинова: Внимавайте с квалификациите за тези далавери, квалификациите ги дава съдът.

Тук Ива Николова се извинява и продължава с втори въпрос: Имаше толкова остри изказвания на Пленума – срещу главния редактор на „Дума” Йордан Мичев и той с гласуване беше отстранен. Как така стана, че се промуши като заместник-главен редактор? Не знаете ли това? Как става това: хората не го искат за главен, той става зам.-главен? Сега ще трябва пленум и за заместник-главен да свикате...

16-та минута от видеото – Нинова отговаря:

Това ли са въпросите? Сега: да уточним някои основополагащи работи в държавата! Имоти от общини се продават с решение на Общинския съвет, общински съветници, а не на кмет. Не виждам каква е връзката между това, че някой си е купил имот в Гоце Делчев и протестира и зад него – видите ли стои кметът. Колко имоти са продадени в София и на кого? И ако измежду купилите имоти има някой, който е на протест, означава ли, че Фандъкова протестира срещу себе си? Странна ми е тая връзка, която я правите.

(Тук Ива Николова се опитва да репликира, настоявайки, че кметът е от БСП.)

Нинова: Говорим за принципни неща – щом един кмет продаде имот и този, който го е купил, е на протест, значи кметът е на протест – би трябвало да важи за кметовете от всички цветове.

Що се отнася до заместник-главен редактор – едва ли някой в държавата се интересува от ситуацията в „Дума”, но да обясним пак за не знам кой път: Йордан Мичев е назначен за заместник-главен редактор и никога не е бил назначаван за главен редактор. Така че оставката му и отстраняването му от длъжността „Изпълняващ длъжността главен редактор” не означава, че сме го прехвърлили да стане заместник. Той от първия ден тук е заместник-главен редактор. Йордан Мичев има договор за зам.-главен на „Дума” и е временно изпълняващ длъжността главен. По същия начин, по който беше и Таня Джаджева.

С това отговорите към втората устата журналистка приключиха. И така половината време от целия брифинг, отделено в отговори на въпроси на „остриетата на Борисов”, които на практика се оказаха абсолютно неподготвени с питанията си. Или, може би, не очакваха, че Корнелия Нинова ще им обяснява „някои основополагащи работи в държавата”.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар