Сряда, 19 Декември 2018
Сряда, 28 Ноември 2018 16:04

А за какво ѝ е на една вагина вятър, бе, Боиле?!

Отворено писмо до отворения министър на културата Боил Банов от един отворко

 

Уважаеми (иронизирам) министър Банов,

нямам претенцията да съм културен експерт, но ям достатъчно шунка, за да знам, че последната е лишена от всякакви естетически характеристики, да не говорим, че е лишена и от шунка. 

Първоначално не исках да коментирам темата с "изложбата", щото не съм ни шеф Манчев, ни нося синя кръв в жилите си, но тъй като прочетох днешния Ви коментар по повод "ивента" в Националната художествена галерия, взех че и аз се превъзбудих и реших да кажа 2-3 думи по повод този роден естетически Еверест. 

Боиле, душко,

ти в Тайланд бил ли си, бе, пич? Там често правят подобни "изложби" и то не само с мъртви месни продукти, но и с живи такива. Например, много са полулярни травеститите, както разбира се и обикновените шаврантии, които за радост на малоумната си публика с рязък пукот изстрелват топчета за тенис на маса от вагините си. И не само топчета, както и не само от вагините си. 

Всъщност, тайландците като далеч по-напреднал в културно отношение народ, имат огромен асортимент от подобен тип интелектуални радости, но остават все още неоценени от класическата културна общност, заради което едва ли скоро техни "инсталации" ще влязат като официална експозиция в Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou в братски Париж. И това не е само, щото французите са брутални шовинисти и културни егоисти, но и щото изстрелването на топчета от вагина все още не е лицензирано ни като спорт, ни като изкуство (за справка питай Красен Кралев, той също е известен български изкуствовед). 

Искам да кажа, уважаеми (иронизирам) г-н министър,

че това, че нещо прилича на нещо друго, все още не значи, че е първото. Това, че някой пърди в кофичка за кисело мляко, не значи, че млякото е синтезирано от нацисти например. Камо ли, че е новаторски производствен пърформанс за придаване на съвременен дъх на една стара традиция по изстискване на мляко от виме. 

Във филма "La grande bellezza" главният персонаж от лентата отиде на един подобен "ала шунков пърформанс" в покрайнините на Рим, където с тих ужас стана свидетел на това, как млада полугола "артистка" се засили с все сила по един подиум, за да шибне накрая чутурата си в равна стена. Съответно, черепът й се спука, а малоумниците се скъсаха от аплодисменти.

Нещо подобно виждаме сега и у нас. Мен лично това не ме притеснява, щото не съм тайландец, но пък си мисля за Вас и за стария рефрен, че някой път човек може да изглежда умен и като мълчи. 

Затова, Боиле, душко,

ако не искаш да ядеш шунка - добре. Ако не разбираш от изкуство - пак добре, дет се вика винаги можеш да си сложиш една папийонка за престиж.

Но ако не искаш да бъдеш министър на културата, но си такъв, тогава поне мълчи, бе, пич. Щото накрая се оказва, че и твоите приказки не са нищо повече от тайландска арт инсталация - сиреч, за нищо не стават, но правят вятър. А за какво ѝ е на една вагина вятър бе Боиле?!

Снимка на Vasil Petev.

Васил Петев

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 28 Ноември 2018 16:04
  Боил Банов за „пърформанса” на Ода Жон: Това е акт на изкуство!

  Министърът на културата няма да санкционира и „да връща цензурата” в България

 • Сряда, 28 Ноември 2018 16:04
  Сноби с претенции за елит превърнаха Националната галерия в ресторант

  Не било обикновено ядене пред платната в галерията, най ми било пърформанс

 • Сряда, 28 Ноември 2018 16:04
  Чобанов бесен на културния министър: Г-н Банов, ще доживеят ли знакови обекти в столицата хората ви да си свършат работата?

  Зам.-кметът на София Тодор Чобанов изригна срещу Министерството на културата. Във фейсбука си той директно обвини Боил Банов и хората му в бездействие и политика, заради която се случват умишлени палежи на културни обекти. Повод за гнева му е последният пожар в столицата, при който горяха бившите царски конюшни.

  "Ще спасим ли каквото остава за спасяване от Царските конюшни? За пореден път сме свидетели на разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство на нашия град. След вандалското разрушаване на "Двойната къща" в нарушение на всички закони и норми, за което и до днес нямаме информация да е понесена съдебна или административна отговорност от виновните лица. Този път се посяга се на един от най-важните обекти в историческия център, единствен по рода си в България, за който успяхме да се преборим през 2015 да има подробен устройствен план (ПУП), чрез който да запази оригиналния си облик и даже да бъдат възстановени изчезнали негови черти и особености. Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения", попита реторично Чобанов.

  "Още миналата зима Столична община изпрати до Вас подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса "Царските конюшни" за културна ценност от национално значение. Днес не задаваме въпроса защо този и други знакови обекти от първата половина на ХХ век нямат статут. Днес трябва да попитаме защо по това и по останалите предложения на Столична община няма резултат? Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация? Защо, въпреки изминалите вече две години, не е осигурен за общините достъп до архива на НИНКН, както изисква закона за културното наследство?", се казва още в поста на Чобанов. 

  "Длъжни сме да уверим обществеността, че Столична община при никакви обстоятелства няма да допусне зловредни намеси в обекта "Царските конюшни", който е изцяло защитен от действащия ПУП и произтичащите от него регулации. Искрено се надяваме, че този пореден призив няма да остане без последствия и ще видим реални действия, доказващи също така, че от съществуването на специализирана администрация за опазване на културното наследство все още има смисъл", пише за.-кметът на Йорданка Фандъкова. 

Оставете коментар