Петък, 22 Февруари 2019
Сряда, 28 Ноември 2018 16:04

А за какво ѝ е на една вагина вятър, бе, Боиле?!

Отворено писмо до отворения министър на културата Боил Банов от един отворко

 

Уважаеми (иронизирам) министър Банов,

нямам претенцията да съм културен експерт, но ям достатъчно шунка, за да знам, че последната е лишена от всякакви естетически характеристики, да не говорим, че е лишена и от шунка. 

Първоначално не исках да коментирам темата с "изложбата", щото не съм ни шеф Манчев, ни нося синя кръв в жилите си, но тъй като прочетох днешния Ви коментар по повод "ивента" в Националната художествена галерия, взех че и аз се превъзбудих и реших да кажа 2-3 думи по повод този роден естетически Еверест. 

Боиле, душко,

ти в Тайланд бил ли си, бе, пич? Там често правят подобни "изложби" и то не само с мъртви месни продукти, но и с живи такива. Например, много са полулярни травеститите, както разбира се и обикновените шаврантии, които за радост на малоумната си публика с рязък пукот изстрелват топчета за тенис на маса от вагините си. И не само топчета, както и не само от вагините си. 

Всъщност, тайландците като далеч по-напреднал в културно отношение народ, имат огромен асортимент от подобен тип интелектуални радости, но остават все още неоценени от класическата културна общност, заради което едва ли скоро техни "инсталации" ще влязат като официална експозиция в Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou в братски Париж. И това не е само, щото французите са брутални шовинисти и културни егоисти, но и щото изстрелването на топчета от вагина все още не е лицензирано ни като спорт, ни като изкуство (за справка питай Красен Кралев, той също е известен български изкуствовед). 

Искам да кажа, уважаеми (иронизирам) г-н министър,

че това, че нещо прилича на нещо друго, все още не значи, че е първото. Това, че някой пърди в кофичка за кисело мляко, не значи, че млякото е синтезирано от нацисти например. Камо ли, че е новаторски производствен пърформанс за придаване на съвременен дъх на една стара традиция по изстискване на мляко от виме. 

Във филма "La grande bellezza" главният персонаж от лентата отиде на един подобен "ала шунков пърформанс" в покрайнините на Рим, където с тих ужас стана свидетел на това, как млада полугола "артистка" се засили с все сила по един подиум, за да шибне накрая чутурата си в равна стена. Съответно, черепът й се спука, а малоумниците се скъсаха от аплодисменти.

Нещо подобно виждаме сега и у нас. Мен лично това не ме притеснява, щото не съм тайландец, но пък си мисля за Вас и за стария рефрен, че някой път човек може да изглежда умен и като мълчи. 

Затова, Боиле, душко,

ако не искаш да ядеш шунка - добре. Ако не разбираш от изкуство - пак добре, дет се вика винаги можеш да си сложиш една папийонка за престиж.

Но ако не искаш да бъдеш министър на културата, но си такъв, тогава поне мълчи, бе, пич. Щото накрая се оказва, че и твоите приказки не са нищо повече от тайландска арт инсталация - сиреч, за нищо не стават, но правят вятър. А за какво ѝ е на една вагина вятър бе Боиле?!

Снимка на Vasil Petev.

Васил Петев

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 28 Ноември 2018 16:04
  Министерството на културата загуби и на втора инстанция делото за неустойката за Ларгото

  Освен че отхвърлят иска за 750 хил. лв., магистратите нареждат ведомството на Боил Банов да плати и 48 хил. лв. разноски.

   

  Министерството на културата загуби и на втора инстанция делото за неустойка от 750 хил. лв., която изпълнителят на Ларгото трябва да плати на държавата за забавянето на обекта. Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд, който потвърждава изцяло постановеното от долната инстанция. Освен това министерството е осъдено да плати на "Пътстрой-Варна" и "Реставрация" ЕАД общо над 48 хил. лв. разноски по делото, съобщава в. "Сега".

  Първата инстанция отхвърли иска на Министерството на културата с аргумента, че обектът е бил приет без нито една забележка, въпреки че впоследствие Министерството на регионалното развитие открива драстичните недостатъци, чието отстраняване отнема време.

 • Сряда, 28 Ноември 2018 16:04
  За съвестта на едно управление

  Кой е информаторът сред министрите, от когото изтича информация от правителствения чат? Не е ли морален акт Боил Банов да подаде оставка дори само при наличието на представения запис? Какви са реакциите на медиите по повод поредния скандал? Това са част от въпросите, които възникнаха в предаването на Люба Кулезич с участието на журналистката Соня Колтуклиева и ПР-експертът Весислава Танчева.

 • Сряда, 28 Ноември 2018 16:04
  Татяна Дончева: Преразпределя се имущество, дадено с куфарчета!

  Възможно ли е имунитетът на кандидат за евродепутат да спаси Евгения Банева от ареста?

Оставете коментар