Събота, 15 Декември 2018
Четвъртък, 29 Ноември 2018 13:17

Когато простотията става стандарт!

Родната олигофрения с претенции за неповторимост и величие няма почивен ден.

 

 

Точно решиш да си отдъхнеш от шунките и анатомичните подробности в изкуството на Ода Жон и отново някой ще се намери да ти напомни, че живееш в пълна абстракция, пречупена през модернизма на общество от илитерати.

В редакцията на BIG5 получихме снимки, направени днес пред храм-паметник "Александър Невски” – символът на София и православна България.

Няма да обсъждаме модните трендове – те са предпочитание на личния вкус и разбирания за естетика. Не ни интересува и дали им е студено на представителите на вида Homo erectus и Homo neanderthalensis, които незнайно защо се смятат за изчезнали видове, след като у нас имат такава популация.

Може би сте възмутени и ще си кажете: „Простаци – много, ама защо го правят пред Храма? Не остана ли нищо свято за тия”?

И няма да сте прави!

Защото „простаците” не са виновни, че са решили да се снимат точно пред Храма. Те това са го виждали вече от фолк певачките, например, които в подобни одежди вече не веднъж са пели пред вратите на същия този храм. С разрешението и благоразположението на Столична община! И с любезното съдействие на телевизиите, които го излъчват.

Същите тези простаци не са виновни, защото вече са видели подобни снимки в абсолютно всички медии, но от абитуриентски балове. Незнайно защо, но и абитуриентите, които могат да броят до 12, също обичат да се снимат на това място. Но са станали известни.

На същите тези простаци всяка вечер им показват от телевизора едни ВИП-ове, събрани от Брадъра, които им дават модел на поведение, на който лесно се подражава.

Примери могат да се изреждат още много.

Така че, не са виновни простаците по бельо пред Храма!

Виновни сме ние, които Го опразнихме – първо оня храм вътре в нас, а после и този, който използват за фотосесии!

BIG5

снимки: Анелия Иванова

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 13:17
  „НЕкой нещо трЕбва да направи в тая скапана държава”

  "Еб@хти скапаната държава..." си мислеше стрина Пена, докато си хвърляше боклука през терасата на 5-тия етаж. 

  В същото време, паркирайки колата си, чичо Ставри отвори прозореца и хвърли догарящата цигара на тротоара, като ядосано си мърмореше: "Дейба боклуците! Цел ден им работим за 600 лева...". 

  На първия етаж Анжела обясняваше разпалено на майка си как учителят ѝ се скарал днес, щото си гледала в телефона по време на час. Взел ѝ го и тя не могла да препише, и сега щяла да има ниска оценка, и можело да не влезе в гимназията, в която искала. Майка ѝ ядосана мислеше как още утре ще отидат с гордия съсобственик на родителските права, демек бащата, в училището за да се разправят с учителя, как така ще взима на детето телефона, че ще му остави и тройка?! Некъв прост учител, който с мижавата си заплатка не може да си позволи такъв телефон и сигурно от завист е излолял така към скъпоценното им отроче... 

  Иванчо от втория етаж пък пиеше с приятели бира в градинката пред блока, псуваше системата и коментираше как ще ходи на протест в неделя, щото нЕкой нещо трЕбвало най-сетне да направи в тая скапана държава. Стана от пейката засили се, изрита я и я счупи. Ухили се доволно и извика "О-став-ка! Оставка и съд за тия крадци в правителството!", и бавно, залитайки закрачи към къщи да види какво е сготвила майка му за вечеря” ...от ЧуДо.

  Снимка на Владимир Каролев.

  Владимир Каролев, фейсбук

   

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 13:17
  Тъпотата на тълпата е СПИН-ът на 21 век и винаги ще е с едни гърди напред

  Един текст, който поне може да ни накара да помислим. Ако не друго...

  Тая извратена потребност да пишете за нечия смърт. Атентат. Трагедия. Да сте последна инстанция. Да сте криминалисти. Министри. Инженери. Моралисти. Да сте сутеньори. Проституки на властта. И съдии. Адвокати. Еколози. Монолози. Да сте палачи на човещината. Да сте лешояди на мъката. Да сте трупни червеи на трагедиите. Да сте толкова смешни. И повече жалки. Да сте фотографи на ужаса. И неми свидетели на насилието. Да сте носител на мизерия. Да сте влечуги. Да се къпете в своята зловонност. Да сте живи-мъртви.

  Не системата убива – убиваме се ние. Първо ние. И после пак ние.

  Убийци на уважението, състраданието и мълчанието. Къде отиде правото на хората да страдат мълчаливо? Къде отиде правото на жертвите да бъдат оставени намира?

  Нека умрелият остане мъртъв. А вашата душевна смърт да не е трибуна с високоговорител.

  Щото не ме интересува колко мъртви сте, докато симулирате живот и оргазми.

  Къде отиде човешкото ми право да сера самостоятелно и без публика?

  Тъпотата на тълпата е СПИН-ът на 21 век. Няма по-лош съдия от тълпата. По-глупав, по-нахален и по-вярващ в своята правота. Тъпотата винаги ще е с едни гърди напред, гърдите на самоувереността. 

  Аре!

  Дебелата Берта, facebook

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 13:17
  Арман Бабикян: Държавата изгуби доверието у хората, Борисов раздели обществото

  "Там където има някакъв частен интерес, в огромния случай държавата се договаря с инвеститора. Вероятно институциите ще направят опит да реконструират сградата на бившите "Царски конюшни", но това ще е по-скоро изключение". Това коментира пред БТВ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Политологът Арман Бабикян добави, че две неща даваме на управляващите – парите и доверието. "Едното очевидно е изгубено, а парите си ги взимат.”

  Той разкритикува премиера, че не обединява, а разделя хората. "Определена група хора иска пари от правителството. Бойко Борисов се усмихва и казва "добре, но ще вземем от другите". По този начин се изпраявят майки срещу майкии и обществото остава разединено", каза още Бабикян. 

  Той коментира и промяната на мнението на зам.-кмета Тодор Чобанов относно пожара в „Царските конюшни”: "Имало е телефонно обаждане отгоре, което е накарало Чобанов да се откаже от думите си. Ние сме държава, в която с едно обаждане се постига всичко".

  12-етажна сграда е трябвало да бъде построена върху терена на т.нар. „Царски конюшни“ в София, където в събота срещу неделя горя голям пожар. Собственикът на терена „Евротрансбилд” ЕООД с управител Янко Иванов е подал през декември 2016 година три проекта за строителство, но през май 2017 година и трите искания са получили отказ от главния архитект на София Здравко Здравков и строителството е предотвратено.

  От СДВР обявиха, че след първия оглед на опожарените помещения, на тавана на „Царските конюшни“, откъдето е тръгнал огъня, не е открита електрическа инсталация и версията за умишлен палеж остава. Собственици на опожарените сгради са МВР и акционерно дружество „Промишлена енергетика” Варна, съобщи кметът на столичния район Оборище Васил Цолов. Съгласно градоустройствения план на София - „Царските конюшни“ могат само да се възстановяват във вида, в който са и да се отдават под наем, но на терена не може да се строи. Въпреки това има заявени намерения за строеж, коментира още районният кмет.

Оставете коментар