Петък, 22 Февруари 2019
Понеделник, 21 Януари 2019 16:25

Офшорки от Белиз и масонски шеф ще строят до Шофьорския плаж в Созопол

Вижте поредното скандално разследване на сайта „Биволъ“

Фирмата «Алепу Вилидж» притежава апетитни урбанизирани терени на първа линия в местността Алепу, към които води затвореният от кмета на Созопол път покрай Шофьорския плаж. Теренът на това място е свлачищен, но вместо брегоукрепване е налице терасиране, подготвящо строеж, показаха репортажи на българските медии от последните дни, след като се разрази скандалът.

Става въпрос за терени, които са били апортирани от община Созопол в публично-частна фирма през 2005 г., след което отстъпени на частниците на скандално ниска цена. Фирмата, получила терените е контролирана от управителите на ПЛАСТИМО АД, които са тясно свързани с масонския шеф и агент на ДС Борислав Сарандев – показа проверка на „Биволъ“. Реалната собственост обаче е скрита зад офшорки в Белиз.

«Износена» земя за белизка офшорка

През 2005 г. (при предишния кмет на Созопол) общината апортира в «Алепу Вилидж» 34% от капитала на фирмата, под формата на « изоставени ниви». Малка подробност е, че нивите са на първа линия до плажа. Общо 29,171 декара са оценени тогава на 1 225 200 лв. (по 40 лв. на кв. м.). Предметът на дейност на дружеството е « изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство».

По същото време апортът е оформен като кредит с ипотека, като кредитодател е Община Созопол, а задължени лица се явяват « Алепу Вилидж », « Интел БФ » ООД и « Черноморска Лизингова Компания ». Всички тези фирми са свързани с едни и същи лица.

Две години по-късно Община Созопол продава на «Алепу Вилидж» АД различни идеални части в четирите имота. Сделката е вписана без материален интерес, което е твърде странно. А през 2008 г. ипотеката за терените е заличена като от Имотния регистър се вижда, че « Алепу Вилидж » е наплатила на Общината още 1 369 081 лв. Така средствата, влезли в общината от « изоставените ниви » достигат 2 594 281 лв.

Трансформацията на акционерното участие на Община Созопол показва една доста скандална картина. На 15.07.2008 г. « Черноморска лизингова компания » ЕООД прави предложение на Общински съвет – Созопол да изкупи 15% от капитала на « Алепу Вилидж » АД на цена от 500 000 евро. Според устава Общината трябва да реагира в 15 дневен срок. Докладната на кмета обаче се бави и председателят на общинския съвет Красимира Германова решава, че сроковете са изпуснати и не свиква извънредно заседание на общинския съвет. В крайна сметка на 12.09.2008 ОС решава да се откаже от предложението, но пък приема предложението на Панайот Рейзи да се продадат всичките 34% на общината в « Алепу Вилидж » на белизката офшорка « Новастар Холдинг », представлявана от Георги Ташев.

“В предишния общински съвет ако сме знаели, че ще дойде такъв момент, нямаше изобщо да апортираме земята. Тук съм стигнал до това решение, защото за мен тази земя е износена и по-добре е да пристъпваме към изчистване на такива отношения, отколкото да пипаме други терени” – обосновава се на заседанието от 12.09.2008 г. на Общински съвет – Созопол кметът Панайот Рейзи. В предишния мандат, когато е заформена сделката, кметът Рейзи е бил председател на Общинския съвет. Случаят е подробно описан цитиран в доклад на Института за развитие на публичната среда от 2010 г. за купуването на местните избори.

Безпътна урбанизация

От картата на Кадастъра се вижда, че “износените” земи са в съседство с големия лот на Главболгарстрой, на който изниква вилното селище Свети Тома. Теренът на Св. Тома също е съсобственост с Община Созопол, срещу което тя получава апартаменти в комплекса. След като «Алепу Вилидж» се сдобива окончателно с “износените” терени, техният статут се променя в урбанизирана територия за курортно строителство, хотели и др. От сателитните карти се вижда, че през тези земи минава път към Св. Тома, който обаче липсва в Кадастъра. Все пак между земите и плажа е оставена тънка ивица общинска земя за « второстепенна улица ».

“Износване” или престъпно “изнасяне”?

Сделката с «износената» земя в крайна сметка е твърде изгодна за «Алепу Вилидж». В разгара на имотния бум фирмата се сдобива със златни терени до плажа срещу 44 евро на кв. метър. При това без да се смятат идеалните части, придобити от Общината гратис.

За сравнение по същото време 130 декара до плажа «Корал» са продадени от група гешефтари, начело с бургаския кмет Димитър Николов, на испански инвеститор за 300 до 400 евро на квадратен метър. Те купуват земята години по-рано по скандален начин от Община Царево за 7 долара на квадрат.

Припомняме това, защото и в единия, и в другия случай, общините излизат безобразно ощетени от сделките. Общинското благо е изнесено на безценица в частни джобове, но Прокуратурата не вижда нищо нередно. Нито Петко Арнаудов, нито Панайот Рейзи станаха клиенти на държавното обвинение заради тези скандални сделки.

Кои са собствениците на “Алепу Вилидж”?

По 14% в дружеството «Алепу Вилидж» държат директно Кристиян Христов и Пламен Марков, които освен ПЛАСТИМО, въртят разностранен бизнес. Останалите 72% са поделени между фирмите К КЕПИТАЛ АД и Г И М КОНСУЛТ АД, чиито управители са Христов, Марков и Борислав Сарандев. Последният е масонски шеф и е разкрит като агент «Романов» от ДС. Тримата са и в надзорния съвет на самоковската фабрика ПЛАСТИМО АД, притежавана от К КЕПИТАЛ АД и Г И М КОНСУЛТ.

Двете фирми пък са собственост на офшорки от Белиз, представлявани от собственика на пловдивския ресторант «Хеброс» Георги Ташев.

източник: bivol.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 21 Януари 2019 16:25
  ДНСК спря строежа на Алепу. Инвеститорът на къмпинг „Градина” сам се отказва от проекта

  Новината идва непосредствено след разпоредената от Борисов проверката на строежите по Южното Черноморие

 • Понеделник, 21 Януари 2019 16:25
  Борисов разпореди спешна проверка по морето след сигналите за строителни дейности

  Кметът на Царево е сезирал прокуратурата заради строежа край "Арапя"

 • Понеделник, 21 Януари 2019 16:25
  Къщата на Яворов на търг заради масонски дълг към Хърсев! Ще успеят ли общината или държавата да я придобият?

  Предпоследният собственик Володя Лозанов като Велик майстор къщата на Яворов с намерение да я подари на ложата за масонски дом. Но за покупката той взема пари на заем от Великия секретар на ложата по това време Емил Хърсев.

  Днес стартира търг за продажбата на  къщата-музей на Пейо Яворов в София. Търси се цена от над 1,6 млн. лева. Дотук се  стига след смяна на собственици на сградата, както и няколко кредита. Причината за търга е, че къщата е била ипотекирана много пъти през годините.

  Новият й собственик Васил Панчев я купува през 2015 г. срещу натрупан дълг от 300 хил. евро Оказва се обаче,  че над имота има все още неизплатена ипотека от предишния й  собственик – бизнесменът  Володя Лозанов. Това е и пречката за сключване на сделка между Панчев и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост. 

  За покупката Володя Лозанов взема пари на заем от Великия секретар на Масонската ложата по това време Емил Хърсев, по-конкретно от “Хърсев и ко”, и купува с тези пари дом “Яворов”. Този заем от страна на ложата не е върнат на “Хърсев и ко”, а в повечето медии се споменава само под формата на „предишни финансови неуредици”!

Оставете коментар