Понеделник, 22 Октомври 2018
Събота, 27 Август 2016 16:34

Ангелкова изненада варненски хотелиер

Министърът на туризма видя как се стопанисва цял сектор от плажа без концесия

Между 10 и 50 хил. лв. ще трябва да заплати хотелиер край варненския плаж „Фичоза”, тъй като е разположил чадъри и шезлонги на пясъка, без да има право на това. Хотелиерът е завзел цял сектор от плажа, като специални табелки предупреждават, че никой, освен гостите на хотела, нямат право да я ползват.

Плажът не е даден на концесия и отговорността за почистването и спасителната дейност е на община Варна. Цялата зона би трябвало да е свободна за туристите.

Нарушенията на хотелиера бяха установени от внезапна проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова, придружаване от областния управител на Варна Стоян Пасев.

Министър Ангелкова от поне седмица обикаля Черноморието и проследява условията по българските плажове.

„Областната администрация е осигурила водно спасяване на този плаж, общината почистване, а един частен субект се възползва от всичко това, без да заплаща никакви такси на държавата“, констатира министър Ангелкова.

Тя допълни, че докато концесионерите и наемателите на плажовете са длъжни да осигуряват редица услуги и подлежат на постоянен контрол, подобни предприемачи извличат само дивиденти.

По време на проверката бе установено наличието и на две заведения на плажната ивица.

Министър Ангелкова нареди да се направят геодезически заснемания и да се провери дали отговарят те на кадастралната схема.

„На неохраняем плаж никой няма право на каквато и да е търговка дейност на плажната ивица“, обясни Николина Ангелкова. По думите й в началото на сезона са проверени повече от 100 плажа, а през последната седмица над 65 ивици са били повторно инспектирани от екипите на министерството.

Експертите на Министерството на туризма и на областна администрация Варна съставиха протокол на нарушителя „И ЕС АЙ БЪЛГАРИЯ“ ООД и предстои издаването на акт за установяване на административно нарушение.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 27 Август 2016 16:34
  Нено Димов с "ясна" позиция: На плаж Силистар не е забранено всичко, но не е разрешено всичко

  Екоминистърът даде озадачителни отговори по важни въпросите и прехвърли топката към останалите институции.

 • Събота, 27 Август 2016 16:34
  След материал на BIG5.BG министър Ангелкова глоби концесионера на плаж “Централен” в Слънчев бряг с 32 000 лв!

  Министър Ангелкова размаха пръст на концесионерите-нарушители! Закани се да скъса договори, ако не вземат мерки.

  След сигнал на сайтът BIG5.BG за серия от брутални нарушения от страна на концесионера на плаж "Централен" в Слънчев Бряг, министърът на туризма Николина Ангелкова взе драстични мерки и глоби консеционерът със 32 000лв.

  На концесионера на плажа "Слънчев бряг - Централен" Министерството на туризма е наложило неустойка в размер на 32 000 лева заради нарушения. Това съобщи пред журналисти днес в курортния комплекс министър Николина Ангелкова.

 • Събота, 27 Август 2016 16:34
  Ангелкова завежда дело за клевета срещу Бранимир Ботев

  Николина Ангелкова съобщи, че ще заведе дело срещу бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев, чийто дом беше атакуван вчера във Варна. Според Ангелкова е недопустимо намесването на името ѝ по случая от самия потърпевш, който свърза атаката срещу семейството му с изказванията, които е направил срещу политиката на ведомството. Ботев директно обвини Ангелкова, че манипулира данните за броя на туристите и подчерта, че е допуснала монопол в туристическия сектор. 

  Тя на свой ред отговори, че ще го съди, защото е свързал името ѝ с мафията, което нямало нищо общо с истината. Ангелкова допълни, че се съсипва и имиджа на българския туризъм чрез подобни изказвания.  

Оставете коментар