Сряда, 24 Юли 2019
Сряда, 06 Март 2019 22:32

След 8 години съдебни битки, акцията „Спокойствие” завърши с оправдателни присъди за служителите на ДАИ

"Рекетьорите" от ДАИ-Стара Загора и АПИ, арестувани шумно преди 8 години, са оправдани заради калпавото разследване и негодните обвинения на ГДБОП - Стара Загора и Окръжна прокуратура - Стара Загора от 2011.

В сряда Осми състав на Специализирания наказателен съд в София прочете присъдата си на НОХД № 599 от 2016 г., с която оправда изцяло подсъдимите Ангел Манев Димитров, Деян Димов Славов, Георги Момчилов Георгиев, Стоян Тодоров Стоянов и Любен Георгиев Мерджанов – бивши служители на ДАИ – Стара Загора.

Разследването по това дело започна с показни арести под името акция „Спокойствие”, когато бяха задържани всички подсъдими в периода 15 юли – 15 август 2011 г. След три години, през месец май 2014 г., делото бе внесено в Специализирания наказателен съд от Окръжна прокуратура – Стара Загора.

След неколкократни връщания в Старозагорската окръжна прокуратура, делото започна в началото на 2016 г. пред Специализирания наказателен съд и завърши днес, на 06.03.2019 г., с посочения по-горе съдебен акт, а именно: цялостно оправдаване по всички необосновани обвинения за подкупи и престъпления по служба, повдигнати от Окръжна прокуратура – Стара Загора!

Припомняме, че през 2011 г. седем служители на ДАИ – Стара Загора и агенция „Пътна инфраструктура“ и двама представители на фирми, изпълняващи ЛОТ 2 по АМ „Тракия“ бяха задържани при шумно обявената акция, наречена „Спокойствие“.

През 2016 г. Специализираният наказателен съд да даде ход на дело срещу бившия шеф на ДАИ-Стара Загора Ангел Димитров и подчинените му Деян Славов, Любен Мерджанов , Георги Георгиев и Стоян Стоянов, срещу които са повдигнати обвинения за получаване на подкупи. Като обвиняеми бяха привлечени и представителят на старозагорската фирма – изпълнител на магистралата Стоян Михов и управителят на една от фирмите-подизпълнители - Динко Динев, както и служителите на АПИ Николай Василев и Георги Апостолов.

Василев и Апостолов от АПИ бяха арестувани в селска кръчма точно в момент на получаване на 7 200 лв. от Михов и Динев. След обиск в офиса на АПИ бяха намерени и иззети още 16 000 лв., за чийто произход липсва обяснение.

Още при ареста беше изнесена информация от МВР, че групата е била създадена, за да рекетира транспортни фирми, превозващи земна маса, асфалтови смеси, инертни и строителни материали за изграждане на ЛОТ 2 от трасето на автомагистралата между Стара Загора и Нова Загора. Чиновниците от ДАИ и АПИ обещавали „спокойствие“ (откъдето дойде и името на акцията) за претоварените камиони.

Само за последните три години са осъществени над 45 пътувания между наказателните съдилища на Стара Загора и София – разходи от бюджета на данъкоплатците. През всички тези 8 години делото се препъваше няколко пъти заради проблеми с обвинителния акт. И провалът е заради калпавото разследване на ГДБОП – Стара Загора и нескопосано направените обвинения на Окръжна прокуратура Стара Загора от 2011 г.

Напомняме и последния доклад на Европейската комисия, в който се визира корупцията и правораздавателната система, както и липсата на напредък поради представяне на негодни доказателства. 

BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 06 Март 2019 22:32
  Кристиян Бойков: Разтревожен и нервен съм. Страхувам се! Не съм вълшебник!

  Разтревожен и нервен съм. Страхувам се! Не съм вълшебник! Притискаха ме да призная вина

 • Сряда, 06 Март 2019 22:32
  Има задържан за пробива на НАП - бял хакер на 20 години

  „Имаме заподозрян за хакерските атаки. Той беше задържан вчера следобед. Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки. Бял хакер на 20 години. Задържан е на работното му място. Той осъзнава какво е извършил. ”. Това съобщи в предаването „Здравей, България” , а по-късно и по БТВ Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП.

 • Сряда, 06 Март 2019 22:32
  Проф. Евгений Дайнов: Голямата беля на ГЕРБ е, че се краде в чудовищни количества

  Икономиката се задушава от създаването на картели и монополи, които не допускат конкуренция. Бойко Борисов иска да установи едноличен авторитарен режим върху обществото и икономиката, само че единственият начин това да стане, е той да въведе реално диктаторски режим, а не тази мека полудиктатура, която има в момента, а той няма нито желанието, нито ресурсите да въведе реална диктатура. Вечната драма на Бойко Борисов е, че конструира обществото така, че да бъде диктатура, но не може да я въведе, коментира политологът в интервю за радио „Фокус“

Оставете коментар