Вторник, 18 Юни 2019
Събота, 13 Април 2019 14:00

Маргарита Михнева спечели дело срещу последния работодател на Петко Сертов

Искът беше за 300 000 лв., каза адвокатът на журналистката Антон Сираков

 На 12 април, петък, журналистката Маргарита Михнева спечели делото срещу Ангел Божилов - шеф на „ОЕТ - Обединени Енергийни търговци“, последен работодател на Петко Сертов.

Пред Биг5 адвокатът на г-жа Михнева Антон Сираков сподели: „През 2014 г. в БНТ в предаването "Още от деня" при Димитър Цонев, моята доверителка Маргарита Михнева разкри корупционни схеми в енергетиката - офшорни и банкови сметки и преводи, направени в Америка, Турция, Гърция, Сърбия и Швейцария от Ангел Божилов, шеф на фирмата ОЕТ.“

„След пет години и безброй съдебни заседания Михнева спечели окончателно делото в Софийския градски съд. Само ще ви кажа, че искът на Ангел Божилов срещу нея беше за 300 000 лева! Представяте ли си в каква тревога е живяла Маргарита през последните пет години, само заради това, че е изнесла една истина в публичното пространство? Скандално е, че в годините на демокрацията Маргарита Михнева 35 пъти е давана на съд заради своите разследвания! Не е лесно да си журналист в демократична България, нали?“, пита риторичо адв. Сираков.

И пояснява: „Ние бръкнахме в раната "енергетика". Наши опоненти в съда бяха Ангел Божилов, Петко Сертов, Сретен Йосич, Румяна Ченалова, Теменужка Петкова... Съдът призоваваше на разпити водещи журналисти от „24 часа“, „Труд“, „Уикенд“, „Пик“ – всички, които се осмелиха да огласят съдебния процес през годините.“

Биг5 потърси за коментар и Маргарита Михнева, която заяви: „Посвещавам моята победа на Митко Цонев, който не се уплаши през 2014 г. и ми даде трибуна в предаването си. А за това се иска смелост в България! Светла ти памет, приятелю! Ти там, горе, бди, а аз тук, долу, мъчително продължавам!“

Снимка: БНТ, архив, 2014.г,, Маргарита Михнева в студиото на "Още от деня" при Димитър Цонев

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 13 Април 2019 14:00
  Маргарита Михнева взе интервю от адвокат Цветан Цанев по скандала с "Венецуелската афера"

  Интервюто с адвокат Цветан Цанев излезе първо в белгийската електронна медия Belgium24.be

 • Събота, 13 Април 2019 14:00
  Енергийният бос Ангел Божилов – “топлата връзка” на групата Сретен Йосич, Петко Сертов и Румяна Ченалова

  Днес в 10:00 часа в Специализирания съд започна дело номер 2255/2018 срещу Румяна Ченалова. Явиха се всички свидетели, като пръв бе разпитан свидетелят Димитър Попов, който твърди, че е предал рушвет за съдия Ченалова.

  Пред съдия Димитров Маргарита Михнева представи документи, които хвърлиха светлина върху делата на Румяна Ченалова, Петко Сертов, Ангел Божилов и Сретен Йосич.

  Такъв бе документът от Международния арбитражен съд в Париж, излязъл с решение от 14.07.2011 година по дело № 16463/GZ.

  Страни по това дело в Париж са били „Руднап Груп” АД – фирма на кума на Сретен Йосич – Воин Лазариевич и фирмата „ОЕТ – Обединени енергийни търговци” ООД с директор Ангел Божилов. От него става ясно, че Парижкият Арбитражен съд е осъдил Божилов да плати сумата от 4 милиона лева на Воин Лазариевич.

  С решение на Софийски градски съд от 17.06.2013 г. съдия Николай Марков решава, че “признава и допуска” изпълнението в Република България на решението от Парижкия Арбитражен съд.

  Стана ясно още, че Маргарита Михнева е дала показания пред ДАНС, че в 2007 година, когато Петко Сертов става шеф на ДАНС, Ангел Божилов е търгувал и продавал ел.енергия на Сретен Йосич.

  На въпрос на ДАНС към Маргарита Михнева защо свързва имената на Йосич, Сертов, Лазариевич и Божилов, Михнева отговаря:

  “В 2008 година Иван Иванов (тогава от ДСБ, сега председател на КЕВР) каза в мое предаване, че бизнесменът Воин Лазариевич е кум на Сретен Йосич и негово поставено лице в енергийните му дела между Сърбия и България.

  Странно как Петко Сертов не си спомня кой е Ангел Божилов и днес пред BIG5 беше категоричен да не го занимаваме с глупости. От снимката в началото на материала ясно проличават приятелските му отношения с Ангел Божилов и до днес. Той така и не отговори на въпроса на журналисти, знаел ли е каква е биографията на Ангел Божилов преди да отиде да работи при него.

  На днешното съдебно заседание се разбра също, че след Сертов, Лазариевич и Сретен Йосич, Божилов завърта в схемите си и съдия Румяна Ченалова. Целта е да се източва енергийната система на България чрез препродажбата на ток.

  Обвиненията към Ченалова днес са, че тя е фалшифицирала над 12 протокола, не е изискала от Ангел Божилов да плати задължителната държавна такса, което е прецедент, тъй като без нея не може да се даде ход на делото.

  Свидетелят по делото Димитър Попов потвърди показанията си пред ДАНС, че Ченалова е била на яхта в Гърция с Ангел Божилов и адвоката му Калоян Неделчев. Свидетелят Попов потвърди също, че въпросното дело не е попаднало случайно по разпределение при съдия Ченалова.

  На въпрос на BIG5 към Маргарита Михнева, защо чак сега представя тези документи, тя отговори, че снощи ги е получила лично от Воин Лазариевич.

  РАЗПИТИТЕ ПО ДЕЛОТО ПРОДЪЛЖАВАТ.

  BIG5.BG

 • Събота, 13 Април 2019 14:00
  Вижте пенсионерката Михнева! С 200 лв. пенсия прилича на майката на Грейс Кели!

  Журналистката Маргарита Михнева, която не спира да се оплаква, че е бедна и нещастна пенсионерка, втрещи с визия "гостите" на политическото събитие на евродепутата Николай Бареков.

  Нека припомним, че вчера на конференция в гранд-хотел "София" стана ясно, че Бареков и Сидеров си стискат ръцете за бъдеща политическа коалиция и че на ПП "Атака" ще подаде документи за членство в Алианса на европейските консерватори и реформистите. Очаква се официално това да се случи следващата седмица на месечната среща, която ще се проведе в молдовската столица Кишинев.

  На конференцията в центъра на столицата, освен евродепутатът Николай Бареков и лидерът на "Атака" и председател на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров, присъстваха още европейски консерватори, включително и Ян Захрадил, член на ръководството на ЕКР и президент на Алианса на европейските консерватори и реформисти (АКРЕ).

  Маргарита Михнева също бе сред гостите на Бареков и Сидеров, като прекара времето си задавайки провокативни въпроси на дясната ръка на Бареков, Димитър Байрактаров, който участваше в събитието в ролята си на журналист.

  Незнайно защо в продължение на 10-тина минути Михнева не спря да коментира различни марки скъпи часовници с бившия заместник-градски прокурор на София Роман Василев. 

  "Погледнете я, бе! Каква пенсионерка е Михнева?! Само мрънка, че пенсията й била 200 лева, а изглежда като майката на Грейс Кели!", коментираха зад гърба възмутени нейни приятели, добавяйки, че ако всяка българска пенсионерка изглеждаше така, стандартът на живот у нас трябваше да е по-висок от баровския квартал "Хемптънс" в Ню Йорк.

  Друг любопитен факт е, че Волен Сидеров се направи на "шест без десет", като дори не поздрави журналистката-пенсионер. В същото време обаче, Михнева прекара дълго време в смях и закачки с дясната ръка на лидера на "Атака", Явор Нотев. 

  BIG5.BG

Оставете коментар