Понеделник, 17 Юни 2019
Понеделник, 15 Април 2019 12:19

Костадин Костадинов – тайното оръжие на обвиняемите от „Суджукгейт“ в Общинския съвет на Варна

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов крие „интересно“ минало в периода, през който се подвизава като директор на Регионалния исторически музей (РИМ) в Добрич, твърдят източници на медията ни. Всъщност, назначаването му на тази длъжност изглежда меко казано, странно. 

НАЗНАЧАВАНЕТО

 Още с явяването му през 2013 г. на конкурса за длъжността директор на РИМ в Добрич, възникват въпросителни, като е спорен дори става и въпросът за правото му да участва в този конкурс, тъй като основно изискване към кандидат-директорите е да са историци, а Костадинов е завършил балканистика, разказват паметливи. Неизвестно как обаче, Костадинов представя хорариум на часове по определени дисциплини и изпити и успява да убеди комисията, че образованието, което притежава отговоря на изискванията. 

За пореден път Комисията си затваря очите и така конкурсът е предрешен в полза на Костадин Костадинов, като тотално е ощетен друг кандидат, който пък отговаря на всички законови изисквания.

Как се стига до назначаването на Костадинов за шеф на музея в Добрич?

Той се свързва с тогавашния депутат от ГЕРБ Живко Мартинов /станал известен с аферата „Суджук гейт“/ и тогавашния областен лидер на ГЕРБ Румен Иванов. Постига се договорка Костадинов да бъде назначен за директор на музея в Добрич, а срещу това той да влезе в колаборация с тях и в Общинския съвет – Варна и да гласува важни решения заедно със съветниците от ГЕРБ. 

Детелина Николова спазва споразумението и дори се сработва неочавано добре с новия директор на музея, прикривайки нередностите, които той върши и за които ще стане дума по-късно. 


Очаквайте продължение!

Източник: samoistinata.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 15 Април 2019 12:19
  Костадин Костадинов или отново за поговорката „Храни куче да те лае“

  Какво мога да кажа за човек, който е ял хляб от ръката на АТАКА, а сега, в разгара на кампанията, ни нарича „долна паплач“ и иска да ни убива?

 • Понеделник, 15 Април 2019 12:19
  Кой е патриотарът Костадинов, който иска оставката на Каракачанов?

  Лидерът на ПП „Възраждане“ напомни за себе си

 • Понеделник, 15 Април 2019 12:19
  Широка подкрепа за Алтернативния бюджет на БСП

  БСП представи своя Алтернативен бюджет 2019 пред представители на хора с увреждания, синдикати, учени, лекари, учители, земеделски производители, пенсионерски организации и организации на млади хора.

  Ето някои от мненията и реакциите на участниците в дискусията:

  Икономистът проф. Боян Дуранкев обясни, че в алтернативата на БСП има чуваемост към това, което науката предлага отдавна. Като пример посочи предложенията за промяна на данъчната система и фискалната политика като цяло. "Такъв Алтернативен бюджет е необходим с оглед на това, което се случва в ЕС, заради бъдещия Брекзит. На българската икономика е нужна „мека възглавница“, за да преодолее тези трудности", каза още той. Проф. Дуранкев обърна внимание и на инвестиционната програма, която се предлага в бюджета, защото в нея се вижда изискването за догонващо развитие. "С темп от 3,5% растеж на БВП ще ни трябват 45 години, за да достигнем средното ниво на ЕС от 2017 г., но при по-добра инвестиционна програма темповете на растеж могат да се вдигнат с 5-6% годишно. Ако с такъв Алтернативен бюджет се блокира прехвърлянето на капиталови разходи в текущи, растежът ще се вдигне", коментира икономистът. Той добави, че семейното подоходно облагане също е изключително важно и настоява за него от години.

  „За 10 години имаме покачване на външния дълг в абсолютен размер. Сега трябва да се стремим към трупане на резерви и балансиран бюджет“, препоръча Васил Велев, председател на УС на АИКБ. Според него в предлагания от правителството бюджет разходите са повлияни предизборно. „Щедро се увеличават заплатите в и без това разхитителната администрация. Не сме против ръста на заплатите им, но сме против ръста на числеността на персонала там“, категоричен е той. Велев обясни, че в момента 433 000 души получават пари от бюджета, според Министерството на финансите. „Като добавим и тези, които косвено получават пари, може да ги закръглим на 500 000. Съотношението е обърнато и при тази тежка администрация да се увеличават с 600 млн.лв. разходите за администрация допълнително е на гърба на хората, които работят в икономиката. Същото важи за МВР – имаме най-скъпо струващото МВР в ЕС“, каза още той.

  Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева обясни, че средствата от БВП за средно образование в бюджетната прогноза до 2022 г. трябва да нараснат от 3,6% на 4,2%. "Трябва да бъде продължена политиката за обхвата на децата в системата на образованието, но чрез социалната политика на държавата. Трябва да се въведе и един учебник по предмет за всички училища, защото това ще създаде възможност да имаме единна образователна политика във всички населени места", каза още Янка Такева.

  "Тук сме, за да изкажем нашата категорична подкрепа за Алтернативния бюджет на БСП. Той дава едно начало на бързи промени, за да достигнем развитието на европейските държави след няколко години". Това каза председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов. Той добави, че за да се увеличат и приходите в бюджета е важно да се реформира държавният сектор. Митов каза още, че там в момента се назначават хора не поради необходимост, а заради това, че са свършили добра работа на управляващите по време на изборите. "Няма как да повишим производителността на труда с кадри отвън, а с квалификация на кадрите, с които разполагаме, с добри условия за работа и нормално заплащане", коментира Красимир Митов.

  "Част от предложените в Алтернативния бюджет на БСП политики са близки до нашите виждания и насоки за бъдещото развитие на страната", каза Любен Тонев, главен икономист в КНСБ. Той добави, че на първо място е данъчната система и семейното подоходно облагане, за което отдавна настояват от КНСБ. "Инвестициите също са нещо изключително важно и нашите разчети за развитието й са много близки до тези в Алтернативния бюджет", добави икономистът. Любен Тонев каза още, че увеличението на заплатите в публичния сектор е нормално, но то трябва да се извърши по по-справедлив начин. "Хората на изкуството трябва да получат по-голямо повишение от останалите", заяви той.

  Зам.-председателят на БСЧП "Възраждане" Евгени Евгениев обясни, че бюджетът е първо политики и след това цифри. "Говорейки за алтернатива в политиката, трябва да се откажем от няколко химери, които битуват от години у нас. Една от тях е, че всеки въпрос може да бъде решен на парче. Това, което предлагате е добра основа за алтернатива в политиките", каза още Евгениев. Той добави, че няма да можем да се оправим като държава, ако няма рязък скок на доходите от труд. "Когато говорим за такъв скок, винаги трябва да ги свързваме с производителността на труда и стимули за малките и средни предприятия", добави представителят на БСЧП.

  Депутатът от „БСП за България“ проф. Румен Гечев коментира, че с алтернативния бюджет левицата връща идеята от 2013 г. за формиране на инвестиционен фонд в бюджета. „Фондът тогава беше 500 млн. лв., а сега за 2019 г. залагаме 1,2 млрд. лв. От тях 500 млн. лв. да отидат за създаването на подходяща инфраструктура и привличането на инвеститори, създаващи добавена стойност в специалните индустриални зони на България. И още 700 млн. лв., които да бъдат насочени към регионите, които са слаборазвити“, обясни проф. Гечев.

  Главният експерт в направление „Публични политики“ към НС на БСП Пламен Милев посочи, че партията предлага минималната заплата от 1 януари 2019 г. да бъде 640 лв., което е 60% от средната работна заплата за последните 12 месеца. Допълнително по отношение на ДДС предлагаме две диференцирани ставки – едната е на лекарствата от 20% на 10% и една на хляба – от 20% на 5%. Запазваме ставката на корпоративния данък на 10%“, каза още Милев. Освен това БСП са заложили и това, на младите семейства, които работят и си плащат осигуровките, при раждане на второ дете да се изплаща еднократна помощ в размер на 6400 лева.

  Депутатът от ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова представи идеите на БСП за бюджет в сферата на образованието. „Предлагаме безплатно един учебник по един учебен предмет за клас за всички ученици от 1 до 12 клас. Тази сериозна мярка ще струва 52 млн. лв.“, каза още тя. „Заделяме 20 млн. лв. за Националната библиотека – считаме, че това е крайно необходимо, защото всички сме наясно с проблемите в тях. Както и 60 млн. лв. за Селскостопанската академия. Залагаме допълнителни средства и за БАН и Висшите училища“, коментира Анастасова.

  Средствата за здравеопазване, предвидени в алтернативния бюджет, представи депутатът от левицата проф. Георги Михайлов. „Предлагаме по отношение на бюджета на НЗОК да бъдат създадени два фонда – Фонд за неосигурени с около 20 млн. лв. в началото и Фонд за пенсионери и деца. Освен това смятаме, че трябва да бъдат увеличени и средствата за доболничната помощ. В областта на НЗОК смятаме, че трябва да бъдат променени и условията за заплащането на клиничните пътеки“, каза още проф. Михайлов. Във връзка с бюджета на Министерството на здравеопазването той обясни, че трябва да се дадат повече средства за общинските болници. 

Оставете коментар