Събота, 17 Август 2019
Вторник, 16 Април 2019 12:50

Скандален екс зам.-министър на МО втори в евролистата на ВОЛЯ!

Орхан Исмаилов, предизвикал скандал с назначаването му на отговорния пост във военното ведомство, може да се окаже човек за влияние на Турция

Депутатът-бизнесмен Веселин Марешки има желание да се опита да вкара в Европейския парламент Орхан Исмаилов от протурската Народна партия „Свобода и достойнство“ (част от Реформаторския блок). Исмаилов, който е втори в евролистата на ВОЛЯ, през 2014 г. предизвика с назначаването му за зам.-министър на отбраната негодуванието на патриотичните формации у нас, като тогава те заплашиха да оттеглят доверието си от кабинета на Бойко Борисов.

Гневът на родолюбивите партии бе предизвикан заради връзките на НПСД с президента на Турция Реджеп Ердоган и от тази гледна точка, заемането на такъв възлов пост от Исмаилов, какъвто е този на зам.-министъра на отбраната, създава голяма опасност за сигурността на страната, заявиха те. Основател на НПСД е Касим Дал, бивш съратник на Ахмед Доган в ДПС и много близък до властите в Анкара и турските тайни служби, твърдят запознати.

Те припомнят, че по време на парламентарния вот през май 2013 г. НПСД е в коалиция с НДСВ, а Орхан Исмаилов е водач на листата в Омуртаг. След един предизборен митинг той гордо пише в своя профил във фейсбук: “В него взеха участие депутатите от парламента на Турция Хюсеин Бюрге и Седат Казалджъклъ. По думите им, турският премиер Реджеп Ердоган е изразил подкрепата си за Народна партия „Свобода и достойнство.“ „Национално предателство е турски агент да заема поста зам.-министър на отбраната. Това е гавра с българския народ. Този човек е позор за Министерството на отбраната“, посочи Валери Симеонов, цитиран от в. „Десант“ (бр. 21 ноември 2014 г.).

Шумът около Исмаилов обаче не се изчерпва само с принадлежността му към протурската партия, за чийто лидер е избран през 2016 г. През същата 2016-а гръмва чутовен скандал, когато нашите служби за сигурност намират оборудван с ултрасъвременна техника за подслушване джип „Ауди Кю 7”с турски регистрационен номер TR 16 ACH 92, в подземния гараж на спа-хотел „Драгалевци”.” Въпросният хотел в Драгалевци е на брата на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. „В джипа са намерени четири карти на служители на турското разузнаване МИТ”, обявиха тогава депутати от трибуната на Народното събрание.

В периода 2007-2012 г. той отново е на важен държавен пост - назначен е за зам.-шеф на създадената Комисия по разкриване архивите на бившата Държавна сигурност. По това време в медиите излизат разкрития, че юридическата диплома на Исмаилов е фалшива. Според неговата биография, публикувана и на сайта на ВОЛЯ тези дни, той е магистър по право във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, но се е дипломирал за четири години. Юристите обаче се обучават пет години плюс още една, през която трябва да специализират. Скандалът обаче се неглижира и отшумява.

През 2016 г. пък медиите оповестиха декларациите на властта в Сметната палата и тогава стана ясно, че най-сериозната инвестиция, която министър или негов заместник е направил през 2015-а, е покупката на къща в Симеоново на стойност 440 хиляди лева. Допълнително за парцела, на който е домът, са платени още 30 хиляди лева. Исмилово отново напомни за себе си през януари т.г., когато заради скандал с Касим Дал за лидерството на НПСД кандидатът на Марешки за евродепутат бе изключен от партията, а по-късно – възстановен като неин председател от Контролния съвет на формацията.

От всичко припомнено дотук възниква въпросът дали аптекарският бос и депутат няма да направи опит, най-вероятно напълно неуспешен, да вкара в ЕП един троянски кон – приближен до турските служби и интереси, който едва ли носи в себе европейската нагласа за светлото бъдеще на обединена Европа.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар