Вторник, 02 Юни 2020

Вторник, 07 Май 2019 10:50

Земеделският министър с апартамент на 5-орно занижена цена

Порожанов декларира луксозен апартамент, по-голям с 8 квадрата от Цветановия на ул. Латинка – 247 кв.м за нищожните 54 016 лв

Земеделският министър Румен Порожанов е купил жилище в престижен район на София на петорно занижена цена. Това пише 19min.bg, позовавайки се на неговата имотна декларация, подадена за първи път през 2017 г., след влизането в кабинета Борисов 3, въпреки че е заемал високи постове още от царско време, шеф е на кабинета на финансовия министър при Дянков в Борисов 1, шеф е на Фонд Земеделие при Борисов 1 и Борисов 2,  става министър за първи път през 2014 г. в служебното правителство. Липсата на много декларации е нарушение или заобикаляне на закона - ако КПКОНПИ или прокуратурата изобщо се интересуват, могат да установят кое от двете е.

porojanov

 

Порожанов декларира луксозен апартамент, по-голям с 8 квадрата от Цветановия на ул. Латинка – 247 кв.м за нищожните 54 016 лв. По време на сделката тази цена от 225,07 лв. на квадратен метър или 115, 07 евро на кв.м е пет пъти по-ниска от средната цена на жилищата в София, измерена от Националния статистически институт – 1017,10 лв. или 547,64 евро. Напомняме, че тази цена включва следките както за панелки, така и за елитно ново строителство. Апартаментът на Порожанов попада далеч над средната цена за града и се оценява поне за 1000 евро на квадрат през 2004 г., когато е придобит. По същото време той е длъжностно лице – началник отдел в Министерството на финансите. В този смисъл, подаръци от частни фирми и лица няма право да приема. Той обаче придобива и гараж от 20 кв.м за 3652 лв. – цената му, макар също скандално ниска, още веднъж показва и доказва колко смехотворна е котировката на апартамента. През 2005 г., като истински фокусник, Порожанов придобива още един гараж – 30 кв.м, срещу който е записал „цена на придобиване 0 лв.”. Същата стойност – кръгла 0, записва и срещу къща от 124 кв.м в София-град, от която записва 50%. Човек би си помислил, че може да е наследствена, а ако беше той трябваше по закон да го е вписал в декларацията, но Порожанов е от провинцията – от Разлог, не е от столицата.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Явно някой е ожалил тогавашния висш държавен финансов сановник и съпругата му – едра търговка на оръжие – бизнес, невъзможен без държавата и връзки на най-високо равнище в нея при различни режими, още един явен конфликт на интереси при съпруг висш чиновник, достигнал до шеф на Фонд Земеделие два пъти и два пъти до министерското кресло, на което е и в момента. По времето на царското управление с ДПС, той е бордовик на Булгатабак, а оправната му госпожа върти рекламата на държавния в онази епоха холдинг, което само по себе си е супер скандал и отявлен конфликт на интереси. Според десетките нейни фирмени сметки от по над 100 000 евро, които Порожанова има в КТБ, огласени при фалита на банката, интересно е защо прокуратурата не я е обвинила още – Елена Йончева е разследвана само за елементарна разплащателна във фалиралата институция. Но на тази тема за 10 г. по-късно ще се спрем в следващ брой.

През 2017 г. Порожанов, който цял живот е бил на държавна заплата за наша сметка, декларира влогове за 132 547 лева и още 5000 лева в брой, които са си лично негови, извън парите на съпругата му, които са малко повече. Той е описал и личен автомобил Ауди за 25000 лв. от 2010 г., докато съпругата му кара Тойота Рав4 от 2013 г. за 66900 лв. Интересни са неговите акции от Софарма на фармаолигарха Огнян Донев, придобити за 7500 лв. Жена му пък описва дялове в две фирми – 28% в оръжейната Армар Корп ДТК ООД и 50% от ЧИП ООД.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 07 Май 2019 10:50
  Румен Петков: Вече имаме гаранция, че Борисов ще е сам на терена вдясно

  ЕК продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията, подчерта лидерът на АБВ

   

 • Вторник, 07 Май 2019 10:50
  ГЕРБ не прие оставката на замесения в Апартаментгейт областен лидер в Пловдив и кмет на Стамболийски

  Георги Мараджиев, областен лидер на ГЕРБ в Пловдивска област и кмет на град Стамболийски, вчера оповести, че е подал оставка в Изпълнителната комисия на партията заради разследване на имотното му състояние.

 • Вторник, 07 Май 2019 10:50
  И кметът на Стамболийски в "Апартаментгейт"

  Кметът на Стамболийски влезе в поредния имотен скандал с кадри на ГЕРБ. Георги Мараджиев се оказа чувствително забогатял след встъпването си в длъжност като кмет. Разследване на БиТиВи разкри, че гербаджията, който е и областен координатор на партията за Пловдив, се е сдобил с 5 имота в Слънчев бряг. При това на доста занижени цени.
  Часове след като данните бяха изнесени от медиите, Мараджиев се оттегли от поста си на партиен координатор. Подал е оставка пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията. Припомняме, че именно Изпълнителната комисия бе натовера лично от лидера Бойко Борисов със задачата да бди за морала на партийните кадри след скандалния "Апартаментгейт" от миналата година.

Оставете коментар