Четвъртък, 27 Юни 2019
Сряда, 22 Май 2019 11:05

Как братовчедът Ради стана милионер чрез заменка със СО докато Борисов беше кмет

Още през 2006 година „битият“ братовчед печели милиони от сделка, осъществена благодарение на тогавашния кмет Бойко Борисов

 

През 2006 година, докато кмет на София е настоящият премиер Бойко Борисов, братовчед му Радослав Венциславов Иванов (Ради), чрез представляваната от него фирма „Монтенегро 1“ ООД прави следната забележителна заменка: два апартамента срещу земя за строеж досами главна пътна артерия.

Видно от документите (виж по-долу снимки), с които се сдоби BIG5, става въпрос за един апартамент в кв. „Ботунец“, бл. 15 на стойност 45 хил. лв. и гарсионера на ул. Николай Павлович“ 7, ет. 1 на стойност 25 хил. лева, заменени за урегулиран поземлен имот от 1065 кв. м на основна пътна артерия в ж.к. „Люлин“, бул. „Панчо Владигеров“.

За отбелязване е, че по данни на брокери, през 2006 година 1 декар земя за строеж е струвала 400 хил. лева. И не много добри математици лесно могат да пресметнат, че братовчедът Ради само от заменката получава щедър братовчедски подарък от 330 хиляди лева.

бул. "Панчо Владигеров" в ж.к. "Люлин" - основна пътна артерия

Изключителната сделка се докладва пред столичния общински съвет лично от братовчеда  Бойко Борисов, той подписва и сделката в качеството си на кмет.

Днес на въпросния терен в „Люлин“ се издига сграда от 6 хиляди кв.м разгърната площ. Ако приемем средни цени от 400 евро на кв.м, за застроена площ, излиза, че само от построяването и продажбата на имотите в тази сграда братовчедът Радо – бит заради една помпа и невиждан 30 години, става милионер, благодарение на роднината си Бойко Борисов.

Този имот е поредният, излязъл в публичното пространство тази седмица, въпреки че премиерът Борисов заяви в студиото на bTV в понеделник, че няма нищо общо с братовчед си Ради.

Документите обаче показват изгодната заменка в полза на братовчед си Радослав Иванов – за терен на най-комуникативно място:

BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 22 Май 2019 11:05
  Главен инспектор от Агенцията по храните в Пловдив е арестуван с подкуп

  Това не е първият случай на корупция „на дребно“ от служители на тази агенция

 • Сряда, 22 Май 2019 11:05
  Шефът на ОЛАФ похвали Борисов за борбата с контрабандата

  Премиерът изтъкна, че България изпълнява своя Национална стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите

 • Сряда, 22 Май 2019 11:05
  Сотир Цацаров: Произнасянето на КПКОНПИ за апартаментите не може да повлияе на проверките на прокуратурата

  Становището на Антикорупционната комисия, че няма конфликт на интереси по скандала "Апартаментгейт“, не означава, че проверката на политиците е приключила. Когато НАП приключи ревизиите и ги върне в Прокуратурата, ще стане ясно има или няма престъпления, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

  „Тези производства за конфликт на интереси нямат отношение към прокурорските проверки. По отношение на конфликта на интереси прокуратурата има една единствена съпричастност. Когато е започнала съответната проверка по отношение на Цветан Цветанов, прокуратурата е отправила и сигнал до комисията за евентуален конфликт на интереси. Ние нямаме право да преценяваме такъв конфликт. Това може да го прави само комисията. Тя се произнесе по отношение на 10 или 11 лица. Но така или иначе произнасянето на комисията, както и това дали има, или няма конфликт на интереси не може да повлияе по някакъв начин на проверките на прокуратурата“, каза Цацаров.

  Твърденията, че готвените промени в Закона за съдебната власт, с които се регламентира разследване на „тримата големи” в съдебната система, се правят, за да бъде отстранен председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, главният прокурор определи като целенасочена измама.

  „Пълна измама и тя е целенасочена е това, че едва ли не правилата се правят, за да се улесни или да се създаде път-процедура за отстраняване на председателя на Върховния касационен съд. Нито някой има интерес да отстрани този човек в момента, нито ще го направи. Такова е мнението ми. Освен това създадените правила го пазят, него и който и да е председател на ВКС. Така че нека не спекулираме със страхове и всичко друго“, допълни той.

  Припомняме, че на 19 юни КПКОНПИ приключи проверките по "Апартаментгейт". Проверени бяха 11 души, сред които бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, министърът на туризма Николина Ангелкова и председателят на Комисия по култура при НС Вежди Рашидов.

  Winbet - на един клик разстояние! (18+)

  КПКОНПИ не намери нарушения на закона, не откри и конфликт на интереси. По отношение на шефа на ВКС Лозан Панов материалите бяха изпратени в Инспектората на ВСС.

  Сотир Цацаров е в Народното събрание заради отчетите на съдебната власт. 

Оставете коментар