Понеделник, 25 Май 2020

Четвъртък, 23 Май 2019 20:28

Кината Арена Запад и Арена Младост в София спряха работа

С поредица юридически хватки инвеститорът в двата софийски мултиплекса бяга от новия основен кредитор - фонда Apollo

 

61073317 305380113693950 4109164785981980672 n

 

Когато преди година купува два пакета с проблемни вземания от Пощенска банка и от ОББ, американската инвестиционна компания Apollo Global Management няма представа в какъв филм (буквално) ще влезе. "Трейлърът" е обещаващ – главните герои са първите два мултиплекса "Арена" в столицата. Преди над десет години двете банки са повярвали на инвеститора Стефан Минчев, че в тях има бизнес модел и са осигурили финансиране от над 30 млн. евро. Задълженията се обслужват сравнително нередовно, затова явно се търси друг по-активен кредитор, който да купи обезпеченията. Apollo също вижда причина за инвестиция - кината работят, сградите са на атрактивни места и пакетът се предлага с отстъпка.

Тук започва съдебно-криминалният трилър, в който с юридически хватки и удобна съдебна дестинация кината се отдалечават от новия си господар. В сюжета има над дузина прехвърляния, препродажби, верига фалити и синдици и тотална смяна на декора - от София към старозагорския съд, пише "Капитал".

От сюжета дотук би се изплашил всеки инвеститор, решил да купи собственост в страната Причината - купувачът може да не получи доходност с години заради течащи съдебни дела, а в най-кошмарния финал - може да се окаже и без собственост, нищо че е платил милиони.

Декори: две банки, две кина и фонд

Историята, която включва фиктивни кредитори, скоростни прехвърляния на имоти и внезапни опити за фалиране на дружества, започва малко преди кредитите окончателно да бъдат прехвърлени на новите им собственици – Apollo, IFC, което е инвестиционното звено на Световната банка, и българският имотен холдинг AG Capital (виж карето). Съвместните им дружества "Лето инвест" и "Лето инвестмънт" приключват сделките съответно през февруари 2018 г. с групата на ОББ и през септември 2018 с тази на Пощенска банка.

Общата стойност на задълженията към момента е над 30 млн. евро, като в това се включват както главниците по задълженията към двете банки и лизинговите им компании, така и свързаните с тях лихви и неустойки за забавени плащания. Длъжници са създаденото от Стефан и Александра Минчеви дружество "Кино Арена", което понастоящем се води собственост на Иван Меликов и Иво Миликин, но Минчев е в мениджмънта, както и свързаните с него "АТВ 2010" и "Александра групхолдинг" (в несъстоятелност).

Срещу полученото от двете банкови групи финансиране стоят няколко различни обезпечения. Дългът към ОББ, който е на стойност над 10 млн. евро, е обезпечен с ипотека върху терена от 23 дка, върху който е изградено кино "Арена Младост", както и с особен залог върху търговското предприятие на свързаната със създателя на веригата "Арена" Стефан Минчев компания "АТВ 2010", което включва и терен от 27 дка в близост до изхода на Пловдив в посока Асеновград.

Задълженията към групата на Пощенска банка, които към момента са за около 17-18 млн. евро, пък са били обезпечени с ипотека на самите сгради на кино "Арена Младост" и кино "Арена Запад" заедно с прилежащите паркинги. Първоначално двете сгради също са били ипотекирани, а впоследствие – лизинговани чрез дъщерното дружество на банката "И Ар Би лизинг" чрез т.нар. обратен лизинг (при който активът се продава от лизингополучателя и реално става собственост на кредитодателя, от който след това се откупува разсрочено с лизингови вноски). Отделно от това лизингов договор пак с "И Ар Би лизинг" е бил сключен и за оборудването на двете кина.

Тъй като длъжникът е спрял да плаща лизинговите вноски по откупените от групата на Пощенска банка задължения, през март новите кредитори са направили изявления за разваляне на лизинговите договори, но дори и след изтичането на съответните срокове длъжникът нито е платил дължимите суми, нито е предал владението на имотите. Междувременно още през 2015 г. заради нередовно обслужване на заема от ОББ теренът в столичния квартал "Младост" беше изваден на публична продан от частен съдебен изпълнител, като в крайна сметка през 2016 г. банката беше обявена за купувач. С различни похвати обаче длъжникът осуетява влизането й във владение на имота, като междувременно го прехвърля неколкократно въпреки наложените възбрани.

Коледа в Стара Загора

Смяната на кредиторите не прави основателите на киноверигата по-склонни на сътрудничество. Дори напротив - активизират опитите за бягство, ако се съди по документи от Търговския и Имотния регистър. Особено работни се оказват коледните празници.

Първо, в края на август 2018 г. теренът в Пловдив, който междувременно е бил продаден от "АТВ 2010" на свързаната "Биотех пауър 2012" (акционер и в двете компании е Иван Меликов), е ипотекиран в полза на Стефан Минчев, въпреки че преди това върху имота вече е наложена възбрана по заведено от ОББ изпълнително дело. Следва нова възбрана в полза на Минчев.

На 11 декември 2018 г. седалището на "Биотех пауър 2012" е преместено от София в Стара Загора, а на 28 декември 2018 г. друга от компаниите от групата на Минчев – "Александра филмс", подава молба за обявяване на "Биотех пауър 2012" в несъстоятелност. С решение от 14 февруари 2019 г. Старозагорският окръжен съд обявява компанията в неплатежоспособност и назначава за временен синдик Николай Ников.

Междувременно, също на 28 декември 2018 г., молби за обявяване в несъстоятелност са подадени и срещу "Кино Арена" и новорегистрираното само две седмици по-рано (на 14 декември) дружество "Ей Ес Ем БПС". Освен съвпадението на датите има още няколко любопитни подробности и еднаквости. Едноличен собственик на "Ей Ес Ем БПС" е Мария Ходжева, която притежава и 50% от акциите на "Биотех пауър 2012". Самата компания е регистрирана в Стара Загора, където отново на 11 декември 2018 г. е преместено седалището и на "Кино Арена". В допълнение - при регистрирането на "Ей Ес Ем БПС" в капитала му е апортиран теренът в столичния квартал "Младост". Молбите за обявяване в несъстоятелност са подадени от други две свързани с Минчев компании – "Ай Ти сървиз 2010", чийто едноличен собственик е Иван Меликов, и "Синема ентъртейнмънт", в което акционери са Мария Ходжева и Иво Миликин. С решение от 11 март 2019 г. Окръжният съд в Стара Загора обявява в неплатежоспособност и "Кино Арена", като назначава временен синдик отново Николай Ников. По партидата на "Ей Ес Ем БПС" в Търговския регистър няма данни за открито производство по несъстоятелност, но има образувано дело в Окръжен съд - Стара Загора. С апортирането на актива той се отдалечава от длъжника и кредитора, а с процедурата по фалит се спира продажбата на обезпечението.

Друг любопитен детайл от сюжета е, че назначеният за временен синдик на "Кино Арена" Николай Ников е бил предложен от първоначалния молител "Ай Ти Сървиз 2010", чието вземане е от порядъка на 12-13 хил. лв., докато предложението на "Лето инвест" и "Лето инвестмънт", чиито вземания са за десетки милиони левове, за синдик да бъде назначена Елвира Танчева не е било уважено. Пред "Капитал" адвокати обясниха, че обичайната съдебна практика е синдиците в производствата по несъстоятелност да се назначават според предложенията на големите кредитори, а в случаите, когато бъдат избрани други лица, съдът да мотивира решението си – което не е станало факт в случая с "Кино Арена". Впоследствие Николай Ников е заменен и понастоящем синдик по делото е Елка Петрова.

Съмненията около назначаването на Ников се засилват допълнително от това, че в процеса на изготвянето на списъка с кредиторите той предявява искове за обявяване на предварителен договор за окончателен по отношение на едната от сградите на двете кина и за обявяване на договора за обратен лизинг между "Кино Арена" и "И Ар Би лизинг" за другата сграда за нищожен. И в двата случая тези искове всъщност би трябвало да бъдат заведени от "Кино Арена" и мениджърите на компанията. При това исковите молби следва да бъдат разглеждани според местоположението на имотите, т.е. от Софийския градски съд, както и да се плати държавна такса. Въпреки че тези условия не са спазени, съдът в Стара Загора допуска молбите, в резултат на което са допуснати обезпечителни мерки спрямо двете кина. Според нормативната уредба двете молби подлежат на вписване, което все още не е факт, но ако се случи, приключването на делата може да отнеме 3-5 години, в които инвеститорите реално няма да могат да поемат контрола над активите си.

Отделно казусът с "Арените" показва и слабост в законодателството - с неколкократното прехвърляне на активи чрез апорт или нови сделки реално се късат правата на обезпечените кредитори и те макар да имат тежест върху актива, реално нямат право да участват във фалита на последното по веригата дружество. Освен липса на права това крие рискове от поява на фиктивни кредитори. Например в едно от напредналите дела за несъстоятелност - на "Кино Арена", синдикът е приел само частично дължимото към дружествата на Apollo, затова пък е уважено искането на Стефан Минчев за 2.5 млн. лв. (негова сума е уважена вече и в производството по несъстоятелност на "Биотех пауър"). И макар служебният синдик Елка Петрова да не е приела претенция за неустойка от космическите 55 млн лв. от "Риъл истейт трейд" (свързана с вече споменатите "Биотех пауър" и "Ей Ес Ем БПС"), то самото "Кино Арена" няма проблем да я признае и така да се "произведе" кредитор гигант, с който да се делят потенциални бъдещи постъпления.

Смущаваща в историята е миграцията на голям брой дружества от групата "Арена" към Стара Загора. През годините различни окръжни съдилища са били любими на търсещите особен вид фалит собственици. В случая с кината и Стара Загора прави впечатление, че всички дела се разпределят само сред трима (от шест) съдии, като удобно се прави подбор в празнични дни като Коледа, когато останалите отсъстват.

На арената на тази битка длъжникът постоянно изненадва кредитора с нови движения и опити за протакане или направо бягство. Публично обаче цари мълчание – нито представителите на Apollo, нито Стефан Минчев пожелаха да отговорят на въпросите на "Капитал". Но киноекшънът тече в съда и през адвокати. А хепиендът, в който България изглежда удачно място за бизнес, поне засега не се задава.

Кои са Apollo

Американският фонд Apollo гледа към българския пазар от няколко години, макар и сделките за двата портфейла лоши фирмени заеми от Пощенска банка и от ОББ за момента да са единствените му инвестиции в страната. В съвместните дружества "Лето инвест" и "Лето инвестмънт" фондът и IFC заедно държат по 90% от капитала, а останалите са собственост на българския холдинг AG Capital и основателя му и основен акционер Христо Илиев. Обединението беше избрано за купувач на пакета 10 лоши обезпечени заема на Пощенска банка с номинал 65 млн. евро още през 2017 г. В него кината "Арена" бяха основна част, а по неофициална информация платената цена за целия портфейл беше 17-18 млн. евро. Реално прехвърлянето става през есента на миналата година. Сделката с ОББ е от февруари 2018 г., но няма информация за цената.

Apollo бе сред кандидатите за няколко местни банки, намерили нови собственици през последните години – ОББ, Сосиете женерал Експресбанк, Банка Пиреос, като е имал интерес и към ПИБ. Освен това е проучвал и балканския бизнес на изтеглящия се от региона норвежки телеком Telenor.

Към края на първото тримесечие на 2019 г. ръководената от главния изпълнителен директор Леон Блек (на снимката) американска инвестиционна група управлява космическите 303 млрд. долара в глобален мащаб.

Стефан Минчев - от "Александра видео" към "Арена"

Историята на бизнес империята на Стефан Минчев започва още в първите години на демокрацията със създаването на компанията за дистрибуция на видеокасети "Александра видео". Макар и да не поддържаше собствени видеотеки, за няколко години тя се превърна в лидер на новосъздадения видеопазар, както и във водещ играч в разпространението на кинопродукции. В началото на новия век бизнесът на Минчев се разшири и към кинопазара – с откриването през 2003 г. на мултиплекса "Арена" на бул. "Тодор Александров" в София, в който бяха инвестирани 15 млн. долара. Две години по-късно отвори и втори кинокомплекс от веригата – в Бизнес парка в столичния квартал "Младост" (инвестицията беше 15 млн. евро). След това обаче от "Александра" предпочетоха да наемат помещения в новопоявяващите се молове, където да изграждат киносалони. Макар да беше обявен план за строителство на молове из страната в комбинация с киносалони, проект от този тип се случи само в Стара Загора - Парк мол, като заради проблеми с плащането на банковия кредит финансовата институция го придоби. Вероятно теренът в Пловдив, който сега е сред придобитите от Apollo обезпечения, е бил предвиден за подобен обект.

Източник: capital.bg

Оставете коментар