Петък, 18 Септември 2020

Събота, 08 Юни 2019 11:47

Депутат на ГЕРБ засенчи Цветанов с десетки имоти за милиони в България и Гърция (документи и снимки)

Пламен Тачев – новият участник в имотното състезание на приближените до Борисов. Ще успее ли лидерът на ГЕРБ да изреже вредителите „до кокал“ след апартаментгейт?

 

Председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов при избухването на апартаментгейт се закани в студиото на „Панорама“, че „всеки не мислил с главата си или всеки, поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено ще си понесе най-тежки наказания и отговорност“ и гарантира, че „няма да остане ненаказан човек“.

Първи жертва падна Цветан Цветанов – наричан от някои „човекът, който държи ГЕРБ“, а от медиите – с деликатното „вторият човек“. Апартаментгейт нагледно показа как съратниците на Борисов, получили възможност за растеж – партиен, кариерен и финансов – бързо се еманципираха от създателя си и започнаха да „играят“ за себе си. В последните дни, обаче, и Борисов показва категорично, как се еманципира от най-близките си хора.

Според източници на BIG5 от средите на ГЕРБ, Цветан Цветанов има свой подобен образ, макар и не толкова известен – Пламен Тачев Петров, един от най-тихите народни представители на ГЕРБ в четири поредни народни събрания, шеф на ГЕРБ в Червен бряг, строителен предприемач, според официална справка в сайта на управляващата партия.

Пламен Тачев е на път да се превърне в един от „най-атрактивните“ хора, възползвали се от близостта си с Бойко Борисов. Според източниците ни и от двете страни на политическия спектър, Тачев е тих собственик на няколко значими имота, перлата сред които е в Криопиги – на гръцкия остров Халкидики (виж снимките).

Според запознати, има поне още десетина имоти в София – все на атрактивни места, и няколко по Черноморието.

В подадената от депутата декларация видно липсват имоти в чужбина и София, които запознати с делата му твърдят, че са негови. Прави впечатление обаче, че има и заможна съпруга, но и заможни роднини, които наследява (вж декларация).

Само между 1993 и 1997 година Пламен Тачев Петров и съпругата му Снежинка стават собственици на апартамент с 3 гаража в София, голяма къща с двор в Червен бряг, къща с двор в Реброво, ресторант-градина в Червен бряг, магазини, гаражи. От три години семейството е горд собственик за голяма къща в полите на Витоша, закупена за близо 700 000 лева. Това – само според декларираното. Като строителен предприемач Пламен Тачев Петров има възможност да „върти” много повече имоти. Така шестте апартамента на Цветанов бледнеят по стойност пред тихия депутат - предприемач.

Фирмата на Пламен Тачев Петров „Хримас“ ЕООД според регистрите се занимава със „строително-ремонтни работи, производствена и търговска дейност, транспортна, спедиционна и складова дейност, както и всички други търговски дейности незабранени със закон“. Видно от документите (виж по-долу), „Хримас“ сключва изгодни сделки в полза на собственика си. Оскъдна е информацията в регистрите и за търговската дейност на Тачев, и за декларациите, които трябва да подава пред Сметната палата в качеството си на заемащ висша държавна длъжност.

Кой всъщност е предприемачът и депутат Пламен Тачев Петров?

Тачев е личен приятел на Бойко Борисов от далечните времена на групировките. Минава в старото им обкръжение едва ли не за негов по-малък брат, близки още от 1983 г.

И Тачев, и Борисов имат черен колан по карате, както и дипломи по специалността „Пожарна безопасност“. Борисов е ръководител на дипломната работа на Тачев в школата на МВР. Според публикация в сайта „Биволъ”, през 1997 г. бъдещият премиер Борисов, иракчанинът Самир Ибрахим, Пламен Тачев, Николай Костов, Веселин Костов и Венцислав Божилов основават в Червен бряг фирма производството на сапуни. Това е първият официален проект на двамата. Борисов напуска фирмата след година и половина, но запазва контактите си с някои от съдружниците си като Тачев. През октомври 2001 г. Борисов и Тачев регистрират друга обща фирма „Би енд Пи Комерс”. Година по-късно Борисов вече е главен секретар на МВР и напуска дружеството, а на негово място идва Надка Маринова. Тя и Цветелина Бориславова са съсобственици на охранителната фирма „Ипон1”, създадена от Борисов.

Като депутат от ГЕРБ Пламен Тачев е изключително тих, но се прочу с класическа шуробаджанащина, като назначи дъщеря си да работи в бюджетната комисия на парламента, но след скандал през 2010 г. се наложи тя да напусне. Според източници на BIG5, Тачев е „усвоител” на средства по европрограми, главно като подизпълнител. Все още има помнещи репортажи по Нова ТВ, които показваха крупни разхищения за строителството на екопътека „Калето” край града за над 1 млн. лв. евросредства. Само от тази поръчка Тачев тогава е прибрал над 700 000 лв.

На днешния фон на имотни скандали в управляващата партия, от които Бойко Борисов все повече се еманципира, „режейки до кокал“, остава като блед спомен, споделеното от неговия ортак в едно интервю, с мили спомени как след първата си печалба в началото на 90-те искал да си купи Мерцедес, но Борисов го спрял и бащински го посъветвал да си купи първо жилище.

Явно съветът на създателя на ГЕРБ се изпълнява и до днес. Не са ясни две неща: първо, за колко жилища е бил посъветван Пламен Тачев, и второ – по-важното: кога Бойко Борисов наистина ще изчисти всички злоупотребили с доверието му?

BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 08 Юни 2019 11:47
 • Събота, 08 Юни 2019 11:47
  Индипендънт: Светът гледа към Беларус, а България протестира срещу правителството от 70 дни

  Близо 70 дни улиците на българските градове са пълни с протестиращи, които се противопоставят на бруталността на силите за сигурност, корупцията на олигарсите и антидемократичните действия на лидера на тази източноевропейска държава, пише британският в. „Индипендънт“. 

 • Събота, 08 Юни 2019 11:47
  Борисов ще участва в Общия дебат на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН

  Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Общия дебат на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, който ще се състои от 22 до 30 септември.

  Това съобщи правителствената информационна служба.

  Темата на дебата тази година е: „Бъдещето, което искаме, и ООН, от която се нуждаем: потвърждаване на колективния ни ангажимент към мултилатерализма - справяне с пандемията COVID-19 чрез ефективни многостранни действия“.

  Заради пандемията, причинена от коронавируса, световният форум ще се проведе изцяло онлайн, а не в централата на ООН в Ню Йорк.

  По време на своето изказване в Общия дебат на световните лидери, министър-председателят Борисов ще представи позициите и приоритетите на България по широк спектър от въпроси, включени в дневния ред на сесията и представляващи интерес за нашата страна в регионален и глобален план.

Оставете коментар