Вторник, 23 Юли 2019
Понеделник, 17 Юни 2019 10:32

Разследват кмета на Костенец за корупция

Операцията се провежда със съдействието на КПКОНПИ и СДВР

Все още няма подробности около акцията на спецпрокуратурата и Антикорупционната комисия срещу кмета на Костенец Радостин Радев.

От спецобвинението съобщиха тази сутрин, че тя е по разследване за корупционни практики и че се провеждат обиски и разпити. 

Според неофициална информация, тази сутрин разследващи и СДВР са влезли в дома на Радев, а от известно време той е в сградата на Общината. Документи се изземват и от двете места, съобщава БНР.

За съмнителни обществени поръчки, освен кмета на Костенец, се проверява и частно лице.

Радостин Радев е кмет на Костенец втори мандат с подкрепата на БСП и е поредният, който попада в полезрението на спецпрокуратурата след като т.нар. "корупционни престъпления" на представители на местната власт преминаха в нейната компетентност.

По-късно ще стане ясно ще бъде ли обвинен Радев и за какво точно, както и дали - както при последните два случая с разследвани градоначалници - на Божурище - Георги Димов, и на пловдивския район "Северен" - Ральо Ралев, прокуратурата ще го иска за постоянно в ареста.

Акцията на спецпрокуратура, Антикорупционната комисия и СДВР днес в Костенец идва след подобна - буквално преди десетина дни - срещу кмета на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев. По обвинение в искане на подкуп той е в ареста с решение на спецсъда. Под стража е и кметът на Божурище Георги Димов заради манипулиран търг за продажба на безценица на четири общински имота.

Обект на разследване са и други градоначалници, като първият знаков случай беше Десислава Иванчева - преди малко повече от година, която даже има 20-годишна осъдителна присъда - на първа инстанция, за искане на подкуп.

При една от поредните акции „Кмет“ заместник-главният прокурор коментира: „Много се краде и се краде нагло“ и напомни, че тези престъпления вече се разследват от спецпрокуратурата и препоръча на местните власти „да си ъпдейтнат ситуацията“.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 17 Юни 2019 10:32
  Проф. Евгений Дайнов: Голямата беля на ГЕРБ е, че се краде в чудовищни количества

  Икономиката се задушава от създаването на картели и монополи, които не допускат конкуренция. Бойко Борисов иска да установи едноличен авторитарен режим върху обществото и икономиката, само че единственият начин това да стане, е той да въведе реално диктаторски режим, а не тази мека полудиктатура, която има в момента, а той няма нито желанието, нито ресурсите да въведе реална диктатура. Вечната драма на Бойко Борисов е, че конструира обществото така, че да бъде диктатура, но не може да я въведе, коментира политологът в интервю за радио „Фокус“

 • Понеделник, 17 Юни 2019 10:32
  В ГЕРБ проверяват „самозабравили се“

  Дончев: Ще сме единствената страна в ЕС с машинно гласуване

 • Понеделник, 17 Юни 2019 10:32
  Съветът на ЕС препоръча на България да обърне повече внимание на корупцията

  България да подобри събирането на данъци и да обърне по-сериозно внимание на риска от корупция. Тази, както и други препоръки, Съветът на ЕС отправя към страната ни в рамките на препоръките и становищата за тази година за фискалните и икономически политики и политиките по заетостта на държавите членки на ЕС

Оставете коментар