Четвъртък, 14 Ноември 2019
Понеделник, 17 Юни 2019 10:32

Разследват кмета на Костенец за корупция

Операцията се провежда със съдействието на КПКОНПИ и СДВР

Все още няма подробности около акцията на спецпрокуратурата и Антикорупционната комисия срещу кмета на Костенец Радостин Радев.

От спецобвинението съобщиха тази сутрин, че тя е по разследване за корупционни практики и че се провеждат обиски и разпити. 

Според неофициална информация, тази сутрин разследващи и СДВР са влезли в дома на Радев, а от известно време той е в сградата на Общината. Документи се изземват и от двете места, съобщава БНР.

За съмнителни обществени поръчки, освен кмета на Костенец, се проверява и частно лице.

Радостин Радев е кмет на Костенец втори мандат с подкрепата на БСП и е поредният, който попада в полезрението на спецпрокуратурата след като т.нар. "корупционни престъпления" на представители на местната власт преминаха в нейната компетентност.

По-късно ще стане ясно ще бъде ли обвинен Радев и за какво точно, както и дали - както при последните два случая с разследвани градоначалници - на Божурище - Георги Димов, и на пловдивския район "Северен" - Ральо Ралев, прокуратурата ще го иска за постоянно в ареста.

Акцията на спецпрокуратура, Антикорупционната комисия и СДВР днес в Костенец идва след подобна - буквално преди десетина дни - срещу кмета на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев. По обвинение в искане на подкуп той е в ареста с решение на спецсъда. Под стража е и кметът на Божурище Георги Димов заради манипулиран търг за продажба на безценица на четири общински имота.

Обект на разследване са и други градоначалници, като първият знаков случай беше Десислава Иванчева - преди малко повече от година, която даже има 20-годишна осъдителна присъда - на първа инстанция, за искане на подкуп.

При една от поредните акции „Кмет“ заместник-главният прокурор коментира: „Много се краде и се краде нагло“ и напомни, че тези престъпления вече се разследват от спецпрокуратурата и препоръча на местните власти „да си ъпдейтнат ситуацията“.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 17 Юни 2019 10:32
  Министър Банов: Моята глава е здрава, карловска и трудно ще падне

  Елена Йончева: "Ало, Банов" е пример как се бори корупцията в България

 • Понеделник, 17 Юни 2019 10:32
  Плевнелиев пред ГЕРБ: Президентът Радев от три години громи НС и МС ежедневно, но мълчи по темата за корупцията

  Предшественикът на Румен Радев коментира изборите и президента по време на националната работна среща на ГЕРБ

 • Понеделник, 17 Юни 2019 10:32
  Ню Йорк Таймс: Българската мафия и политици източват еврофондовете за земеделие

  Разследване на „Ню Йорк Таймс“, проведено в девет страни през по-голямата част от 2019 г., разкри системата за субсидии, която е умишлено непрозрачна, грубо подкопава целите на Европейския съюз и е изкривена от корупция и самоуправство. Премиерът на Чешката република е усвоил десетки милиони долари субсидии само миналата година. Субсидиите са гарантирали заграбвания на земеделски земи в мафиотски стил в Словакия и България.  Националните правителства публикуват известна информация за бенефициентите, но най-големите усвоители на средства се крият зад сложни структури на собственост. И, въпреки че на земеделските стопани се плаща отчасти въз основа на обработваната от тях площ, данните за собствеността се пазят в тайна, което затруднява проследяването при случаи на заграбване на земеделски площи и корупция.

Оставете коментар