Неделя, 22 Септември 2019
Сряда, 03 Юли 2019 15:44

2400 лв. за билет от София до Венеция. Министерството на културата опроверга документите си

Собственият документ на Министерството за цените на билетите не бил верен

 

Министерството на културата излезе с прессъобщение, с което отговаря на разследването на OFFNews.bg  "2400 лв. за билет от София до Венеция, или как си живеят в Министерството на културата" и с което на практика опровергава себе си и документите, които ни предостави.

"Посочените в материала суми са многократно завишени. Допусната е техническа неточност при конвертирането на валутата, като цените в лева са изчислени като цени в евро. Реалните суми, цитирани в публикацията, следва да се разглеждат наполовина. Така например, самолетните билети на експертите не са 2425, 84 лв. и 1700,20 лева, както е посочено, а съответно 1240,31 лв. и 869,30 лв., каквато е тяхната реална стойност." - пише в прессъобщението на Министерството на културата. 

По този начин обаче ведомството опровергава информацията, предоставена на OFFNews.bg по Закона за достъп до обществена информация.

Бихте ли платили 2400 лева за самолетен билет от София до Венеция? Не? Е, явно в Министерството на културата (МК) биха, че даже и го правят. Това разкрива разследване на OFFNews, свързано със скандалните харчове и организацията на българското участие на Венецианското биенале тази година. Разхищението на средства обаче не спира дотук. 

За да представим своя проект на най-престижното художествено събитие в света, е необходимо да се наеме пространство в града, което да ползваме за няколко месеца. Естествено, необходимо е да пратим експерти, които да огледат и оценят предлаганите пространства. За тази цел във Венеция са командировани 4 жени за 4 дни (06.11.2018 – 09.11.2018):

 • Татяна Цветанова, директор на дирекция „Правно нормативна дейност и обществени поръчки“;
 • Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“;
 • Ярослава Бубнова, временно изпълняваща длъжността на Националната галерия и комисар на националното участие на България на Венецианското биенале;
 • Борислава Чакринова, сътрудник в Българския културен институт (БКИ) в Рим.

Самолетният билет на всяка от тях струва по 832 лева. На всеки, който е летял до Венеция или до която и да е друга точка на Европа, тази цена би му се сторила леко солена. Бърза справка в сайтовете за закупуване на билети показва, че ако се купят билети за маршрута София-Венеция-София от днес, 2 юли, до 5 юли (тоест 4 дни, колкото са били жените) те ще струват 585 лева, като се лети 4,5 часа с италианските авиолинии. Тоест самолетен билет, който е купен от днес за днес (възможно най-скъпото време за купуване) и с компания, която не е нискотарифна - струва значително по-евтино от билетите, с които четирите дами са пътували.

Ако билетите бяха купени седмица предварително, цената им пада с още около 200 лева. При планиране на пътуването с 3 до 4 месеца, цената на билет отиване и връщане може да е в рамките на 200 лева. Вместо това държавата плаща с нашите пари по 832 лева на парче.

За нощувки на всяка от дамите са отделени по 613 лева, по 204 лв. за всяка от трите нощувки. Отново бърза справка в сайтове за резервации показва, че ако запазите от днес за днес стая във Венеция (в разгара на туристическия сезон, а не през ноември), може да си намерите място за 62 лева на вечер. Да предположим, че не са спали в най-ниския клас хотели. Но и за 100 лева на вечер има чудесни стаи близо до центъра. Защото при 200 лева на вечер се отива в ценови клас "лукс". И отново трябва да отбележим, че ако бяха запазени 2-3 месеца по-рано, стаите щяха да са значително по-евтини. А датите на Биеналето и сроковете за подготовка са ясни с години назад.

Когато към всичко това се прибавят по 273 лева за дневни и 101 лева за вътрешен транспорт за всяка (освен за Борислава Чакринова, която пътува с влака от Рим до Венеция за 326 лева, което също е малко по-висока цена от нормалната, но това е бял кахър на фона на останалото), се вижда, че за 4 дни държавата е платила от нашите данъци 6539 лева за 4 свои служителки.

Таблица: Министерство на културата

Това обаче не е най-страшното. Най-страшното идва, когато за откриването на Биеналето в Италия (07.05.2019 – 10.05.2019) са изпратени отново 5 дами:

 • Иванка Бедрова, началник на политическия кабинет на министъра на културата; 
 • Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ към МК; 
 • Жулиде Хамзова, главен експерт в дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ към МК; Борислава Чакринова, сътрудник към БКИ Рим; 
Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова са пътували от София до Венеция и обратно за умопомрачаващата сума от 2425 лева всяка. Екатерина Джумалиева пък е пътувала с билет за 1700 лева при актуална цена от 585 лева и оптимален вариант в порядъка на около 200 лева.

Иванка Бедрова, началник на политическия кабинет на министъра на културата, летяла за 2400 лева до Венеция.

Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ към МК, летяла само за 1700 лв. до Венеция

Двете служителки на БКИ са дали по 359 лева за влак. На фона на всичко друго, те са направо шампионки по спестовност. Тук обаче идва другият притеснителен момент - за всяка от петте жени държавата е платила за нощувки по 1015 лева. Тоест, за 3 дни престой в хотел (ако смятаме, че в 4 дни командировка е логично да има 3 нощувки) са платили по 338 лева за всяка вечер. Което предполага, че са спали в луксозни апартаменти, а са можели за половината, дори за една трета от тези пари да намерят напълно приемливи места за сън.

Но на чужд гръб и сто тояги са малко, както е казал народът.

Като прибавим и сумите за дневни и вътрешен транспорт, равносметката е следната: Министерството на културата е платило с нашите пари 13 857 лева за командировка на 5 негови служителки за 4 дни (съвсем друг е въпросът какво е наложило тези души да са 5, а не примерно 2 или нито един).

Ситуацията става още по-обидна, когато си припомним постоянното мрънкане на министрите през годините, че пари за култура няма, а средната месечна заплата, която взима един служител на Музикалния театър в София, е 700 лева.

Държавата е поела и разноските на кураторката на българския павилион Вера Млечевска, артистите Лазар Лютаков и Рада Букова, комисарката Яра Бубнова, директорката на павилиона Катя Ангелова и Зорница Миткова, уредник отдел "Комуникации" към НГ. За общия престой на всички тях от 102 дни във Венеция, командировъчни, билети и т.н. министерството се е бръкнало с 23 120 лева. Макар и отново малко височко, сумата (имайки предвид дългия престой на някои от хората) е по-приемлива, а и изглежда далеч по-логично да платим за артистите, които пращаме там, вместо за бюрократи, чиято нужда да бъдат на място е съмнителна.

Таблица: Министерство на културата

Целият този скандален харч на нашите пари е станал с одобрението на министър Боил Банов. Дали той е знаел наистина, или е разписал поредния документ, без много да се интересува, не е ясно, но не говори добре за работата му. Остава да се запитаме две неща: колко ли още подобни случаи на прахосване на парите ни е имало и кой ще понесе отговорността за тази подигравка върху наш гръб?

източник: OFFNews

Опровержението на Министерството на културата - ТУК.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 03 Юли 2019 15:44
  Директорката на музикалното училище: Няма за какво да подавам оставка!

  Столина Добрева, директор на Националното музикално училище "Любомир Пипков" (НМУ) коментира казуса с оперната певица Дарина Такова

 • Сряда, 03 Юли 2019 15:44
  Кой е прав в казуса "Дарина Такова"

  Скандалът с конкурса в Националното музикално училище "Любомир Пипков", на който се е явила известната оперна певица Дарина Такова, предизвика множество полярни коментари в социалните мрежи.

  Причината е, че Такова е била информирана, че ще трябва да бъда изпитана да изпее пет произведения, за да се установи може ли да пее. Тя обаче прекрати кариерата си и се занимава с педагогическа дейност заради проблем с гласните струни след неуспешна операция, а нейните ученици са визитка за това как обучава. Директорката Столина Добрева обясни, че не може да направи компромис, защото нормативната база я задължава да проведе пунктуален конкурс. И посочи, че в предишни години Такова била канена да преподава, но тогава отказала. В резултат министърът на културата Боил Банов поиска оставката на Добрева с публикация във "Фейсбук", а след множеството критики, които получи, разясни, че правилата си ги е създала самата директорка, че е можела да реагира с уважение и да намери решение. Ето някои от реакциите на този скандал:

  Полина Паунова, разследващ журналист от "Свободна Европа":

  Предполагам, познавате историята, но есенцията е следната – световната оперна прима Дарина Такова, загубила гласа си при операция преди години, се връща в България и подготвя млади певци. В един момент решава, че най-добре би било да прави това в музикалното училище. Отива и иска да работи там. Директорката на училището й казва как стоят нещата по нормативен ред – трябва да се яви на изпит, да пее пред комисия и т.н. Разбира се, за прима от подобна величина това е смешно. Дарина отказва и пише историята във "Фейсбук". Следва реакцията на министъра на културата Боил Банов. Който се извинява на Дарина Такова и... иска оставката на директорката на музикалното училище.

  Постъпката на Банов е също толкова адекватна, колкото всичко, което живеем всекидневно.

  Да анонсираш, че ще уволниш директор, защото е спазил нормативната база, е трагедия. Защото днес поводът е световна оперна прима, но след този прецедент ще има и друг – и ще бъде уволнен някой просто за да бъде назначен друг – по-удобен, а не от величината на миланската Скала. И ще стане съвсем като оня случай, дето напоследък го споменавам твърде често – дето уволнили директорът на старопиталището заради грубост, но понеже трябвало да има работа, го назначили за директор на филхармонията (по Илф и Петров).

  Всъщност аплодисментите не са за Банов, както първосигнално реагираха някои. Именно Банов, а не директорката, създава проблем. При положение че знаеш, че в държавата ти има оперен певец от такава величина, редно е да бъде поканен за преподавател, особено когато публично се знае, че преподава. Това, че министърът на културата не се е сетил... е проблем на министъра на културата. Не на директорката, която е реагирала според разписаните си задължения.

  И ако днес Банов се заканва да уволнява директорка заради реакция към Дарина Такова, утре,

  следващият директор ще назначава всеки, за когото му свирнат, за да не бъде уволнен.

  А втора Дарина Такова нямаме. Ще бъде назначен някой като оня по Илф и Петров...

  И още нещо: голямата тема тук е образованието. В доста сфери у нас има прекрасни специалисти, реално работещи, създаващи и прочие. Да сте чували някой от тях да бъде поканен да преподава или да консултира ученици или студенти?

  Няма и да чуете. Защото политика в тази сфера няма. Няма и размисъл как тия малки хора могат да бъдат зарибени да учат, защото ученето може да е приятно, когато разказът за него е добър.

  ---

  Мария Касимова-Моасе, журналист, автор на книги и коментатор на свободна практика:

  Смятам, че не е работа на министъра да знае дали Дарина Такова иска да преподава в музикалното училище, а тъкмо на директорката, при която първо е засвидетелствано това желание. Тя е трябвало да отиде при министъра и да му каже, че за точно тази оперна звезда не би трябвало да има конкурс. А тя не го е направила, защото... следвала нормативната уредба.

  Значи следва само уредби, не мисли и не разсъждава кое как може да се направи. Ето ЗАТОВА не заслужава да е на поста си - защото е чиновничка. Като кметицата на Каварна, която продаде колата с автографите на огромни звезди за 10 000 лв. Просто защото не може да го оцени. Тук е същата работа.

  ---

  Иванина Манчева, управител на Economix.bg:

  Ярка демонстрация на капаните на вземането на решения чрез "Фейсбук" (и не само): Министърът на културата Боил Банов чрез социалната мрежа поискал оставката на директорката музикалното училище заради това, че последната настоява световноизвестната оперна певица Дарина Такова да се яви на редовния конкурс, за да получи щатно място на преподавател.

  Реакцията на Банов идва също след пост на Такова във "Фейсбук". Вероятно е безсмислено и обидно точно тя да се явява на конкурс, но Банов би трябвало да е наясно с правилата по-добре от всеки друг. Той сам е виновен, че не се е застъпил да ги направи по-гъвкави и адекватни. От години се говори (по повод и на предстоящите промени в Закона за висшето образование), че училищата трябва да се отворят за хора от практиката. Досега единственото, което им бе позволено, е да удостояват с доктор хонорис кауза съмнителни звезди.

  ---

  Асенка Христова, изпълнителен директор на Института за изследвания в образованието:

  Макар точно това училище да е към Министерството на културата, случката е показателна за преградата на формализма пред влизането на опитни и квалифицирани хора от "света на работата" (от всякакво естество) в училищата.

  Очакването, че тези хора, с целия си капацитет и доказана в практиката експертиза, ще се явяват на изпити за придобиване на заветното ПКС е напълно остаряло като концепция, нереалистично и означава лишаване на децата от шанса да получават трансфер на модерни, практически знания и умения - от което те имат критична нужда, особено в професионалното образование. Политиката следва да е насочена към привличането на такива хора на всяка цена, не към отблъскването им.

  За горчивината на г-жа Такова няма какво да се коментира, тъжно е.

  ---

  Найо Тицин, журналист, съпруг на оперната певица Александрина Пендачанска:

  За протокола - приветствам позицията на Боил Банов! Ако и предишните министри на културата бяха като него, може би в музикалната академия щяха да са преподавали и Гена Димитрова, и Никола Гюзелев, и Валери Попова, и Райна Кабаиванска, и Дарина Такова. Всички те не са били допускани да преподават там заради правилата на академията, изготвени от посредствени хора именно за да я "опазят" от певци със световна кариера.

  ---

  Пламен Манов Петров:

  За да махнеш някой като Столина Добрева, наистина трябва да имаш сериозна, ама много сериозна причина. Не се сещам за по-отговорен и всеотдаен човек от нея в тази професия. Дано наистина Боил Банов и министерството да знаят какво правят.

  Като директор на човек му се налага да взема решения, които не са нито лесни, нито популярни, но те са в името на ефективната работа и правилата. Точно за тези решения човек трябва да бъде подкрепян, не изгонен от "по-горе".

  Едно е да бъдеш поканен като световен музикант да споделиш опита си, друго е ти сам да кандидатстваш на обявен конкурс с обявени правила и да очакваш правилата да не важат за теб. А останалите за какво да се готвят, изобщо за какво е вече този конкурс?

  Емоционално и глупаво решение, сменете си министъра, не Столина.

  Източник: Дневник

 • Сряда, 03 Юли 2019 15:44
  Министър Банов поиска оставката на директора на НМУ "Любомир Пипков"

  Министърът на културата Боил Банов поиска оставката на директора на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Столина Добрева

Оставете коментар