Събота, 28 Март 2020

Сряда, 03 Юли 2019 15:44

2400 лв. за билет от София до Венеция. Министерството на културата опроверга документите си

Собственият документ на Министерството за цените на билетите не бил верен

 

Министерството на културата излезе с прессъобщение, с което отговаря на разследването на OFFNews.bg  "2400 лв. за билет от София до Венеция, или как си живеят в Министерството на културата" и с което на практика опровергава себе си и документите, които ни предостави.

"Посочените в материала суми са многократно завишени. Допусната е техническа неточност при конвертирането на валутата, като цените в лева са изчислени като цени в евро. Реалните суми, цитирани в публикацията, следва да се разглеждат наполовина. Така например, самолетните билети на експертите не са 2425, 84 лв. и 1700,20 лева, както е посочено, а съответно 1240,31 лв. и 869,30 лв., каквато е тяхната реална стойност." - пише в прессъобщението на Министерството на културата. 

По този начин обаче ведомството опровергава информацията, предоставена на OFFNews.bg по Закона за достъп до обществена информация.

Бихте ли платили 2400 лева за самолетен билет от София до Венеция? Не? Е, явно в Министерството на културата (МК) биха, че даже и го правят. Това разкрива разследване на OFFNews, свързано със скандалните харчове и организацията на българското участие на Венецианското биенале тази година. Разхищението на средства обаче не спира дотук. 

За да представим своя проект на най-престижното художествено събитие в света, е необходимо да се наеме пространство в града, което да ползваме за няколко месеца. Естествено, необходимо е да пратим експерти, които да огледат и оценят предлаганите пространства. За тази цел във Венеция са командировани 4 жени за 4 дни (06.11.2018 – 09.11.2018):

  • Татяна Цветанова, директор на дирекция „Правно нормативна дейност и обществени поръчки“;
  • Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“;
  • Ярослава Бубнова, временно изпълняваща длъжността на Националната галерия и комисар на националното участие на България на Венецианското биенале;
  • Борислава Чакринова, сътрудник в Българския културен институт (БКИ) в Рим.

Самолетният билет на всяка от тях струва по 832 лева. На всеки, който е летял до Венеция или до която и да е друга точка на Европа, тази цена би му се сторила леко солена. Бърза справка в сайтовете за закупуване на билети показва, че ако се купят билети за маршрута София-Венеция-София от днес, 2 юли, до 5 юли (тоест 4 дни, колкото са били жените) те ще струват 585 лева, като се лети 4,5 часа с италианските авиолинии. Тоест самолетен билет, който е купен от днес за днес (възможно най-скъпото време за купуване) и с компания, която не е нискотарифна - струва значително по-евтино от билетите, с които четирите дами са пътували.

Ако билетите бяха купени седмица предварително, цената им пада с още около 200 лева. При планиране на пътуването с 3 до 4 месеца, цената на билет отиване и връщане може да е в рамките на 200 лева. Вместо това държавата плаща с нашите пари по 832 лева на парче.

За нощувки на всяка от дамите са отделени по 613 лева, по 204 лв. за всяка от трите нощувки. Отново бърза справка в сайтове за резервации показва, че ако запазите от днес за днес стая във Венеция (в разгара на туристическия сезон, а не през ноември), може да си намерите място за 62 лева на вечер. Да предположим, че не са спали в най-ниския клас хотели. Но и за 100 лева на вечер има чудесни стаи близо до центъра. Защото при 200 лева на вечер се отива в ценови клас "лукс". И отново трябва да отбележим, че ако бяха запазени 2-3 месеца по-рано, стаите щяха да са значително по-евтини. А датите на Биеналето и сроковете за подготовка са ясни с години назад.

Когато към всичко това се прибавят по 273 лева за дневни и 101 лева за вътрешен транспорт за всяка (освен за Борислава Чакринова, която пътува с влака от Рим до Венеция за 326 лева, което също е малко по-висока цена от нормалната, но това е бял кахър на фона на останалото), се вижда, че за 4 дни държавата е платила от нашите данъци 6539 лева за 4 свои служителки.

Таблица: Министерство на културата

Това обаче не е най-страшното. Най-страшното идва, когато за откриването на Биеналето в Италия (07.05.2019 – 10.05.2019) са изпратени отново 5 дами:

  • Иванка Бедрова, началник на политическия кабинет на министъра на културата; 
  • Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ към МК; 
  • Жулиде Хамзова, главен експерт в дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ към МК; Борислава Чакринова, сътрудник към БКИ Рим; 
Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова са пътували от София до Венеция и обратно за умопомрачаващата сума от 2425 лева всяка. Екатерина Джумалиева пък е пътувала с билет за 1700 лева при актуална цена от 585 лева и оптимален вариант в порядъка на около 200 лева.

Иванка Бедрова, началник на политическия кабинет на министъра на културата, летяла за 2400 лева до Венеция.

Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ към МК, летяла само за 1700 лв. до Венеция

Двете служителки на БКИ са дали по 359 лева за влак. На фона на всичко друго, те са направо шампионки по спестовност. Тук обаче идва другият притеснителен момент - за всяка от петте жени държавата е платила за нощувки по 1015 лева. Тоест, за 3 дни престой в хотел (ако смятаме, че в 4 дни командировка е логично да има 3 нощувки) са платили по 338 лева за всяка вечер. Което предполага, че са спали в луксозни апартаменти, а са можели за половината, дори за една трета от тези пари да намерят напълно приемливи места за сън.

Но на чужд гръб и сто тояги са малко, както е казал народът.

Като прибавим и сумите за дневни и вътрешен транспорт, равносметката е следната: Министерството на културата е платило с нашите пари 13 857 лева за командировка на 5 негови служителки за 4 дни (съвсем друг е въпросът какво е наложило тези души да са 5, а не примерно 2 или нито един).

Ситуацията става още по-обидна, когато си припомним постоянното мрънкане на министрите през годините, че пари за култура няма, а средната месечна заплата, която взима един служител на Музикалния театър в София, е 700 лева.

Държавата е поела и разноските на кураторката на българския павилион Вера Млечевска, артистите Лазар Лютаков и Рада Букова, комисарката Яра Бубнова, директорката на павилиона Катя Ангелова и Зорница Миткова, уредник отдел "Комуникации" към НГ. За общия престой на всички тях от 102 дни във Венеция, командировъчни, билети и т.н. министерството се е бръкнало с 23 120 лева. Макар и отново малко височко, сумата (имайки предвид дългия престой на някои от хората) е по-приемлива, а и изглежда далеч по-логично да платим за артистите, които пращаме там, вместо за бюрократи, чиято нужда да бъдат на място е съмнителна.

Таблица: Министерство на културата

Целият този скандален харч на нашите пари е станал с одобрението на министър Боил Банов. Дали той е знаел наистина, или е разписал поредния документ, без много да се интересува, не е ясно, но не говори добре за работата му. Остава да се запитаме две неща: колко ли още подобни случаи на прахосване на парите ни е имало и кой ще понесе отговорността за тази подигравка върху наш гръб?

източник: OFFNews

Опровержението на Министерството на културата - ТУК.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар