Понеделник, 10 Август 2020

Четвъртък, 05 Септември 2019 09:49

Месец по-късно всички заинтересовани инстанции мълчат за незаконното гробище на норки

Как реагираха Министерството на околната среда и водите, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция след разкритите 140 тона трупове от норки? Какво направи прокуратурата, която щеше да се самосезира по чл. 352 от НК?

Както писа BIG5, още няма наказани заради заровените норки на „Градус“. Въпреки образуваното преди повече от месец досъдебно производство по член 352 от НК за нерегламентирано замърсяване на терени с трупове на животни и за носеща се смрад от района на бившия рудник край село Боров дол, въпреки арестите на служители от БАБХ в Бургас.

Повече от месец всички заинтересовани инстанции мълчат! И Министерството на околната среда и водите, и Българската агенция по безопасност на храните, и Регионалната здравна инспекция, и Регионалната инспекция по околната среда и водите и Басейновата дирекция.

Законодателната норма е ясна:

Чл. 352. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 86 от 1991 г., изм. - ДВ, бр. 85 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води, териториалните или вътрешните морски води или морски води в зони, определени с международно съглашение, в което участва Република България, и с това ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева. (2) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.)

Дългото мълчание на институциите, които обаче трябва да приложат закона в действие, пораждат няколко въпроса.

Бавно ли работят институциите или се изплашиха от голямото количество незаконно заровена трупна маса?

В репортаж на BTV Новините кметът на община Твърдица Атанас Атанасов  споделя, че в рудниците са открити близо 140 тона одрани норки.

„Нека да свърши това производство, никакъв проблем няма, ще ви дам информация”, казва директорът на ОДБХ – Сливен – д-р Пламен Пенчев, пак в репортажа на BTV. Даже докладва, че за Областната дирекция по храните случаят е приключен: „Взето е едно трупче. Ние го пазим в момента, те ще си го вземат, ще го занесат на специалисти да го видят”, казва директорът на ОДБХ – Сливен.

Припомняме, че на 30 юли от прокуратурата твърдяха, че е твърде рано да се каже от какъв произход е трупното месо, изхвърлено с тонове на регламентирано място, както и че  и на този етап извършителят е неизвестен.

На 30 август извършителят продължава да е неизвестен, въпреки че повечето медии и експерти посочиха като евентуален замърсител фермата за ценни кожи край старозагорското село Маджерито и че именно тя стои зад ужасяващото гробище.

Winbet - победата е емоция! (18+)   

По информация на TrafficNews, ферма за норки до село Маджерито е най-голямата в страната, а капацитетът й е близо 129 000 животни. Методите за умъртвяване на норките, признати от закона, са изключително болезнени - токов удар или газови камери.

Според Явор Гечев от Фондация „4 лапи” обаче следите на престъплението сочат към ферма за норки с огромен капацитет на работа. И според него в България има само една такава – в старозагорското село Маджерито.

„Едната хипотеза е, че служителите на тази ферма за норки край село Маджерито сами са организирали този начин на загробване. Другата хипотеза е, че фермата е предала труповете на животните на фирма за унищожаване на биологичен отпадък, която не си е свършила работата и ги е загробила там”, поясни Гечев.

Според него сумата, която държавата плаща за изгаряне на биологичен отпадък, е около 1,20 лв. на кг: „Представете си при 140 тона за какво говорим. А когато става дума за частна фирма, която заплаща за такава услуга, цената е 2,40 лв.” Така финансовото измерение на престъплението е за милиони.

„Фермата е собственост на един доста крупен бизнесмен, който е в топли взаимоотношения с Министерство на земеделието и храните”, посочва Гечев в репортаж на bTV и намеква за умишлено потулване на случая.

Според Петя Арнаудова от сдружение КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията), ако бъде установено, че откритите животни са били с цели вътрешности и им е взета единствено кожата, категорично става въпрос за промишлено производство на животни, които не се използват за консумация от човека, тоест труповете са отпадъчен материал. Такива са единствено фермите за ценни кожи в България.

Според еколозите от КАЖИ тоновете животински отпадъци, заровени край рудниците над село Боров дол, могат да доведат до екокатастрофа, тъй като в близост има река и минерални извори. Заради огромния брой трупове, и от неправителствената организация подозират, че фермата за ценни кожи край старозагорското село Маджерито стои зад ужасяващото гробище.

Тъй като става въпрос за сериозна екокатастрофа без последствия за причинилите я, BIG5 ще продължи да работи по темата и ще потърсим по официален ред информация от всички държавни институции, като приложим правата си по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/.

BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар