Четвъртък, 01 Октомври 2020

Вторник, 17 Септември 2019 09:49

Шефът на БНР, който не знае защо спря радиото, е със заплата по-голяма от премиера и президента

Светослав Костов е получил през август заплата от 8209 лева, а през юли заплащането му е било малко по-скромно - 7800 лева

Оказва се, че генералният директор на Българско национално радио, който зае поста на 2 юли тази година, и който не можа да обясни защо радоито спрая преди два дни, на практика е по-високо платен от министър-председателя и президента на България, съобщава "24 часа". Данните бяха предоставени на медията неофициално от източници от парламента.

По закон, гласуван от депутатите, генералният директор на БНР трябва да получава колкото председател на комисия. С днешна дата тя е близо 5000 лв.

Бойко Борисов получава 5900 лв., заплатата на президента надхвърля 7600 лв.  Според договора, който Костов сключва със СЕМ за възлагане на управление на БНР, той има право и на допълнително месечно възнаграждение, не по-голямо от 40% от основната му заплата. Тази надбавка си я пише той самият като генерален директор.

Ако решението на Управителния съвет на БНР от понеделник сутрин за 25% увеличение на заплатите касае и ръководния екип, то Светослав Костов ще се радва на заплата от 10 261 лв.

Шефът на радиото така и не успя да обясни пред Съвета за електронни медии кой е виновен за спирането на “Хоризонт” в петък от 6 ч до 11 ч сутринта. Проблем с оптичния кабел, който пренася данни, е довел до замлъкването на програмата, каза той вчера.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

На изслушването му пред СЕМ бяха поканени и представители на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). “На 11 септември заради множество констатирани от директора на дирекция “Техника” проблеми в БНР за осигуряване на нормалното приемане не само на “Хоризонт”, но и на различните програми, се реши да бъде извършена профилактика в БНР”, обясни Костов пред съвета.

По думите му планови профилактики се залагат в началото на годината. Проверка показала, че такива не са правени от години.

“И може би всичко това е довело до проблемите. Но е ясно, че има чисто технически проблем”, уточни Костов. “Има информация за профилактика на предавателите в същия ден на три места на обекти на НУРТС - в Белоградчик, Тръщеник и Ивайловград. Всички материали, които са събрани след проверката, предоставихме на прокуратурата”, каза шефът на КРС Иван Димитров.

“Дължим корекция - говорим за спиране на сигнала, подаван от БНР към предавателите. Никой не е спирал предавателите”, допълни Константин Тилев, член на КРС.

“Как така се случи, че един вътрешен за радиото човек на 70-ия ден от своето управление предизвика протест не за какво да е, не за заплати, а за защита свободата на словото", попита председателката на СЕМ София Владимирова. “Значи остава загадка кой взе решението за безпрецедентното спиране на програма “Хоризонт”, каза тя.

СЕМ ще представи своето становище за спирането на “Хоризонт” най-вероятно в сряда, а вчера прати отговор на прокуратурата, която в края на миналата седмица изиска проверка от съвета в срок от три дни. Заместник-главният прокурор Иван Гешев увери, че до края на седмицата ще има резултати.

От вчера сутринта “Хоризонт” има и нов временно изпълняваш длъжността програмен директор - дългогодишният кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар