Понеделник, 27 Януари 2020
Четвъртък, 19 Септември 2019 09:01

Атия, Черноморец и Присад излизат на голям протест: Екобомба, липса на вода и продажба на военни имоти разбуниха духовете

Протестът е насочен срещу действията и бездействията на кмета на община Созопол Панайот Рейзи, екоминистъра Нено Димов и военния министър Красимир Каракачанов

Читатели на Liberta.bg изпратиха до редакционната поща две писма, които са свързани с три обединяващи се протеста от три населени места в община Созопол - Атия, Черноморец и Присад.  Гражданите ще протестират, провокирани от опасенията си за предстояща екобомба, липсата на вода и предстоящата продажбата на военни имоти.

В Черноморец се обявяват против продажбата на бившите военни поделения в „Червенка”, „Акра” и Таласакра”, в Присдад искат в 21 век да имат вода, а от Атия сигнализират след свое разследване, че: "новостроящото депо за опасни битови отпадъци в близост до населеното място и изливащо отпадните си води в акваторията на залива „Вромос” тревожи жителите на с. Атия и град Черноморец вече няколко месеца. Граждански активисти разкриха какво се крие под площадката на депо по Пилотен проект „Проучване и разработване на пилотни модели  за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци“ в село Атия, община Созопол. Огромен полиетиленов чувал, пълен със строителни отпадъци, опаковки от хранителни продукти и други синтетични предмети лъснаха под повърхността на съобразения иначе с всички екологични норми проект по швейцарска програма".

"УВЕДОМЛЕНИЕ

Уважаеми журналисти,

Заповядайте в петък на 20.09.2019 г. (петък), от 07:30 часа пред читалище „Димо Николов” гр. Черноморец, за да отразите нашия ПРОТЕСТ във връзка с обявената продажба на бившите военни поделения в „Червенка”, „Акра” и Таласакра”.
В подкрепа на митинга ни ще присъстват и протестиращи от с. Атия и с. Присад с техните проблеми - депото за опасни токсични отпадъци и липсата на вода в селището им.

ОТ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ"

„ШВЕЙЦАРСКИ” СТАНДАРТ В ЕКОЛОГИЯТА

Новостроящото депо за опасни битови отпадъци в близост до населеното място и изливащо отпадните си води в акваторията на залива „Вромос”, тревожи жителите на с. Атия и град Черноморец вече няколко месеца. Граждански активисти разкриха какво се крие под площадката на депо по Пилотен проект „Проучване и разработване на пилотни модели  за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци“ в село Атия, община Созопол. Огромен полиетиленов чувал, пълен със строителни отпадъци, опаковки от хранителни продукти и други синтетични предмети лъснаха под повърхността на съобразения иначе с всички екологични норми проект по швейцарска програма. Съгласно документацията по проекта, качена на страницата на ПУДООС следва след приключване изграждането на площадката всички отпадъци да бъдат извозени до депо съгласувано с Възложителя по проекта. Излиза, че е избран по-удобен и евтин вариант просто да бъдат заровени отпадъците в противоречие с всички екологични норми и самия проект!

Припомняме, че след като министърът на околната среда и горите Нено Димов не се появи на предвидения от подопечното му министерство дебат на 14.08.2019г. в Община Созопол, представителите на с. Атия и гр. Черноморец напуснаха мероприятието, възмутени от отсъствието му. Последва рестриктивна покана от негова страна за нова среща в град София на 23.08.2019г., но ограничението от страна на министерството за само двама представители на с. Атия попари надеждите на хората, живеещи там. И те отговориха така на поканата: „у нас се изгради висока степен на недоверие относно ангажираността на Министерството на околната среда и водите по въпросите поставени от Инициативния комитет.” Гражданските активисти от своя страна поканиха министър Димов на протеста на разклона на с. Атия от главен път Бургас-Созопол на 25.08.2019г., а той прие поканата.

Уплашен от протеста на граждани на Атия, Черноморец и Присад, Г-н Димов стигна до самото депо по обиколен маршрут, откъдето покани протестиращите на министерска аудиенция. Близо четиридесет градусовата жега и дългия път до депото, отказаха една част от местни, между които и възрастни хора, бременни жени, майки с деца и инвалиди,  които протестираха близо два часа, от срещата с представителя на властта. Те желаеха да изразят опасенията си по екологичните аспекти на проекта, както наличието му в близост до техните къщи, така и включването му в канализационната система, която се излива в залива Вромос и сериозната вероятност от замърсяване на акваторията и околната среда.

Министър Димов увери протестиращите, че всичко е извършено по най-високи европейски екологични норми, по проект на Българо-швейцарска програма.
Ето какво обаче изскочи при гражданския мониторинг на екологичния статус на депото, още преди то да е вкарано в експлоатация – найлонови чували, гумени ръкавици и други пластмасови отпадъци в почвата под станцията, изградена по иначе екологична швейцарска програма.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Гражданските активисти не пропуснаха да сигнализират и Районна прокуратура Бургас, за намерените от тях сериозни пропуски в подготвянето на проекта, като една от тях заслужава особено внимание, а именно липсата на, предвидената иначе, информационна кампания на стойност близо 500 хиляди лева, предвиждаща медийно отразяване с клипове в телевизии, радиа и информация в печатни и електронни медии на проекта, както и рекламни материали и табели. Табели, които бяха поставени в самия край на проекта, дни преди да дойде министър Нено Димов на срещата. Както и самото обществено обсъждане проведено в далечната 2009-а година, което поради липсата на широко огласяване е посетено само от няколко човека, работещи в общината и кметове на двете населени места – с.Атия  и гр.Черноморец.

Ето какво, в следствие на техния сигнал, разпореди Районна прокуратура на РДНСК, РИОСВ и Община Созопол засега: „При констатирани нарушения от страна на РДНСК, РИОСВ и Община Созопол да се предприемат НЕЗАБАВНИ действия, съобразно законовите компетенции за тяхното предотвратяване и преустановяване. (…) С оглед срочното приключване на проверката е необходимо да изпълните указаното Ви най-късно в срок до 20.09.19. като бъде изпратен обобщен доклад от РДНСК РИОСВ и Община  Созопол по преписката.”

Днес гражданите на с. Атия и гр. Черноморец очакват справедливостта да възтържествува, Районна прокуратура да вземе мерки в гореспоменатия срок 20.09.19г. и районът им да бъде освободен от депото, което тревожи обществеността с побългарения  „Швейцарски стандарт“.

източник: Liberta.bg.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 19 Септември 2019 09:01
  Стотици перничани протестират на жълтите павета, искат оставките на Борисов и министри (видео)

  Заради водната криза стотици жители на Перник излязоха на протест пред Министерски съвет и поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова.

  Хората скандират: „Оставка“ и „Искаме вода” и носят български знамена.

  Протестното шествие под надслов „Сурва от Перник” тръгна от площад "Александър Първи", стигнаха до Министерския съвет, но движението по булевард "Цар Освободител" остава затворено. Недоволните обявиха готовност да останат пред сградата до 22 часа тази вечер, за да бъде изпълнено искането им.

  Недоволството на живещите в миньорския град е подкрепено от жители на столицата, Сливен и Бобов дол. Хората от Бобов дол обявиха, че протестират и с искане горенето на отпадъци в местния ТЕЦ да бъде прекратено окончателно.

  Протестът е организиран от Инициативен комитет „Спаси Перник“. Посланието е "Вода за Перник, вода за България!". 

 • Четвъртък, 19 Септември 2019 09:01
  Жителите на Перник излизат на протест в София

  Водата в язовир „Студена”  ще стигне за не повече от 15 дни

 • Четвъртък, 19 Септември 2019 09:01
  Спецпрокуратурата представи нови доказателства по делото на Нено Димов за водната криза в Перник

  Специализираната прокуратура предостави нови доказателства за водната криза в гр. Перник и други селища в региона. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Оставете коментар