Петък, 14 Август 2020

Неделя, 22 Септември 2019 11:28

Изнесли сме ценни кожи за 11,3 млн. долара през 2018 г.

Заровените над 140 тона трупа от норки са част от успешен бизнес

България е реализирала износ на ценни кожи с косъм за 11.3 млн. долара през 2018 г. Това показват данни на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД) за предходната година. В сравнение с предишни години, когато експортът ни е бил едва за хиляди долари, то през 2018 г. той е отчел значителен ръст. У нас регистрираните ферми за ценни кожи са само две, сочат данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за август 2019 г., пише "Монитор".

„Една от тях отговаря за над 90% от продуктите за България“, коментира председателят на Сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ) Петя Алтимирска. По нейни думи в двете ферми се държат около 130 хил. американски норки в клетките им, макар и да е възможно броят им да е по-голям. Реализираните приходи на само една от тях възлизат на 3 хил. лв., а през 2017 г. те са били 171 хил. лв., сочат данни от финансовия отчет на фирмата. Тук идва и разминаването между статистиката на УНКТАД и данните на фермата.

От сдружението смятат, че е възможно фирмата просто да не отразява приходите в документите си. Статистиките на УНКТАД отчитат още, че през 2018 г. България е изнесла сурови ценни кожи в Дания за 9.053 млн. долара, а през същата година скандинавската страна е внесла у нас същия продукт за 9.055 млн. долара. Износът ни за Полша, която е втора по производство на продукта, е на стойност от 1.946 млн. лв., а този за Гърция - 272 хил. долара.

Каквато и да е причината за разминаването, от КАЖИ се обединиха около мнението, че трябва да се сложи край на този бизнес. Затова и от организацията са внесли в Народно събрание законопроект, с който се дава 2 години гратисен период на фермите да затворят.

Голяма част от страните членки на ЕС вече са въвели забрани, включително съседите ни Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина. Последните 3 дадоха 10 години на фермите да се приспособят.

На въпрос на "Монитор" дали на родните 2 ферми ще стигнат тези 2 години, Алтимирска коментира, че създаването на ферми говори за проблеми някъде отвън. Тя даде пример с Холандия, която след забраната пренесла фермите си в Полша.

„Нещо подобно ни чака и тук, ако не предприемем мерки“, каза още шефът на КАЖИ. На въпрос защо чак сега се предприемат действия, председателят на едно от екосдруженията Габриела Пападопова отговори, че интересът към ценните кожи у нас започнал, когато по-големи страни изнесли производството си в бившите соцстрани.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„В България се работи с неактуални нормативни документи - обществото вече е узряло за едно по-хуманно отношение, но у нас лобито на производителите е силно и искат да спечелят повече време“, допълни тя. Ако законопроектът бъде приет, следващата година могат да бъдат спасени близо 200 хил. американски норки.

През миналата година световният износ на ценни кожи е достигнал близо 4 млрд. долара - 2.43 млрд. са били на сурови кожи, а обработените държат 1.59 млрд. долара. На практика реалният обем на тази индустрия е около 30 млрд. долара, тъй като много производители на ценни кожи ги реализират на вътрешния пазар или ги изнасят като модни изделия. За периода 2016-2018 г. обаче световният износ отчита спад, като е стигнал ниво, по-ниско от средното за последните десетилетия. Причина за това са критиките относно този тип бизнес, както и отказа на модни гиганти да използват екзотични кожи в своите колекции.

Успешният бизнес с ценните кожи, обаче, носи и огромни негативи за околната страна и здравето на хората в районите, където фирмите извършват своята дейност – в някои случаи извън законовите регламенти. BIG5 вече писа, че още няма наказани заради заровените норки на „Градус“. Припомняме, че в началото на лятото бяха открити близо 140 тона одрани норки. Въпреки образуваното преди два месеца досъдебно производство по член 352 от НК за нерегламентирано замърсяване на терени с трупове на животни и за носеща се смрад от района на бившия рудник край село Боров дол, въпреки арестите на служители от БАБХ в Бургас, заинтересованите инстанции мълчат! И Министерството на околната среда и водите, и Българската агенция по безопасност на храните, и Регионалната здравна инспекция, и Регионалната инспекция по околната среда и водите и Басейновата дирекция.

Още по темата от BIG5:

Издирват извършителя на загробените незаконно в гората тонове норки

Още няма наказани заради заровените норки на „Градус“

Месец по-късно всички заинтересовани инстанции мълчат за незаконното гробище на норки

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар