Вторник, 02 Юни 2020

Понеделник, 21 Октомври 2019 15:54

“Архитектът на промяната” Борислав Игнатов ще бори корупцията с бивши общински служители, придобили десетки имоти по време на службата си (документи)

Борис Милчев е в листата за общински съветници на Демократична България и един от основните консултанти на кандидата за кмет арх. Игнатов. Така и не е ясно как като общински служител е придобил десетки скъпи имоти

“Архитектът на промяната” Борислав Игнатов ще бори корупцията с бивши общински служители, придобили десетки имоти по време на службата си. Борис Милчев е в листата за общински съветници на Демократична България и един от основните консултанти на кандидата за кмет арх. Борислав Игнатов. Изявява се на срещите с гражданите в предизборната кампания като се представя като независим юридически консултант и като специалист по градоустройство и строителство.

В основата на всички негови становища е тезата как Столична община е допуснала редица незаконосъобразни действия през последните години и как нищо в областта на строителството не се извършва по надлежния ред. Във всичките тези изяви Борис Милчев старателно премълчава, че самият той дълги години е част от екипа на Столична община и че е подписвал стотици документи, които сега критикува.

Над 15 г. (до ноември 2016г.) Милчев е началник на отдел “Правен” към Направление “Архитектура и градоустройство” Столична община, преди това е бил юрисконсулт в отдел “Общинска собственост”, район “Изгрев” Столична община. Предсрочно освободен като заместник-министър на Министерство на регионалното развитие по времето на Евгений Бакърджиев.

Същият специалист нашумя наскоро със становището си по казуса “Златен век” на фирма “Артекс”, с което публично застана против тълкуването на закона от редица видни прависти – професори, доктори по право, включително и против българския съд.

Безпристрастността на становището му е под сериозен въпрос също и поради факта, че никъде юристът не споменава, че самият той е подписал заповедта за удължаване на разрешението за строеж на сградата “Златен век” през 2012г. в качеството си на началник отдел “Правен” към Направление “Архитектура и градоустройство”.

Факт, който упорито се крие от господин Милчев, както и фактът, че притежава два апартамента, закупени от фирмата “Артекс” през 2008 и 2015 г., единият от които в сграда на прочутата улица “Латинка” № 7 в квартал “Изток”.

Естествено, предвид служебното му положение тогава, те са закупени чрез подставената му фирма “Невон” АД, в която участва над 75-годишната му майка Виктория Милчева. Веднага след като е освободен от длъжността в Столична Община, Борис Милчев се появява в списъка на акционерите на “Невон” АД, като през 2019 г. притежава 92.10 % от капитала му.

Освен това, налице са и десетки други факти през годините, които доказват пряката връзка между Милчев и “Невон” АД. През периода 2005 – 2016 г. , през което време Милчев е началник в Столична община, фирмата му придобива над 40 имота. Още през 2004 г. той заедно със съпругата му Бойка Милчева прехвърлят на “Невон” АД имот в столицата. Следва закупуване на апартаменти в столичния квартал „Изток“, включително от фирма “Артекс”, земя в кв. “Младост 1”, върху която фирмата построява 6-етажна сграда, в която и днес живее Милчев.

Пак в Младост на бул. „Андрей Сахаров“ № 20Б фирмата се сдобива с магазин и кафе-сладкарница с площ от 650 кв.м, с 8 680 кв.м в с. Иваняне, 2538 кв.м в Обеля, както и 870 кв.м офисни площи в “Младост 1”, 1761 кв.м в Парк Въртопо, 600 кв.м в с. Герман и др.

Заедно с Таня Дикова, съпруга на брата на арх. Петър Диков, който е главен архитект на София и с когото Милчев работи над 10 години, фирмата му притежава над 17 дка в района на Княжево.

От справка в Службата по вписвания гр. Белоградчик става ясно, че “Невон” АД е собственик на над 235 дка земя в района.

Фирмата притежава и имот в курорта “Св. Константин и Елена” край гр. Варна.

Другата фирма, с която осъществява паралелна дейност – строителен надзор, консултантска дейност в областта на строителството докато е общински чиновник, е “Невон консулт” ООД, в която отново е съдружник майка му, а управител е бил и синът на Милчев, като в момента е съпругата му Бойка Милчева, която е медицински работник.

С фирмите “Невон” АД и с “Невон консулт” ООД, в които участват майка му Виктория Милчева и съпругата му Бойка Милчева, докато е общински служител Борис Милчев осъществява в периода 2004-2016 г. строително предприемачество, строителен надзор и всякакви консултации.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В същото време Милчев като високопоставен служител в Столична община се подписва на исканите от фирмите му документи, което е в пълен конфликт със служебното му положение. Дори автомобилите, с които се придвижва до работното си място в Столична община през годините, не са негова лична собственост, а са регистрирани на “Невон” АД.

Отделен е въпросът, че Милчев има личен шофьор докато е общински служител. Най-вероятно е заплащал възнаграждението му, като е отделял от общинската си заплата.

Фирмата му “Невон” АД участва в други 10 фирми, чрез които Милчев заобикаля закона години наред. Отделно като физическо лице все през периода на общинската си служба Милчев придобива апартамент на ул. “Искър” в София, ателие в кв. „Изток“, парцел от над 3 дка в „Младост 1“ и др.

Въпросът как общински служител, прикривайки се зад фирми и свързани с него лица, е придобил десетки имоти, построил сгради и натрупал значително състояние най-вероятно ще остане.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 21 Октомври 2019 15:54
  Емил Димитров: В министерството стоят в коридора и чакат да ги арестуват

  Томислав Дончев: Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт,  той трябва да бъде отстранен

 • Понеделник, 21 Октомври 2019 15:54
  Народното събрание прие отчета на Сотир Цацаров за работата на Антикорупционната комисия

  Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров отчете работата на Антикорупционната комисия пред парламента. Със 131 гласа „за“, един – „против“ и 45 „въздържали се“ народните представители приеха Доклада на КПКОНПИ.

  От името на парламентарната антикорупционна комисията Докладът беше представен на народните представители от нейния председател Борис Ячев. Преди това беше гласувана процедура за присъствието в пленарната зала на Сотир Цацаров.

  Борис Ячев отново припомни предприетите действия срещу кметове на общини, общински съветници и други държавни служители, които попаднаха под прицела на КПКОНПИ през миналата година заради различни нарушения на законите.

 • Понеделник, 21 Октомври 2019 15:54
  Цацаров изпрати писмо до "Репортери без граници"

  Председателят на КПКОНПИ разяснява подробно предприетите действия и причините за тях срещу издателя на "Дневник" и "Капитал"

Оставете коментар