Петък, 21 Февруари 2020

Петък, 29 Ноември 2019 13:08

Как за 30 години кафене "Колумбия" стана Efbet и защо има проблеми със закона

През лятото небето над компанията за хазартни игри и спортни залози Efbet изглеждаше безоблачно, хоризонтът чист, а бъдещето - обещаващо.

На 11 юли компанията беше представена на пресконференцията в новата сграда на Българския футболен съюз в “Бояна” като генерален спонсор на елитната футболна дивизия, която поне за срок от 2 г. трябваше да носи името Еfbet лига. Към началото на първенството или малко след това букмейкърът освен на най-горното равнище в българския футбол е спонсор на 4 отбора там, плюс двойно повече във втора лига.

Атаката

И така до 4 октомври, когато всичко се обръща надолу с главата. И май има защо.

Тогава служители на ДАНС влизат в централата на букмейкъра на столичния булевард “Джеймс Баучер”.

Според сайта 19min.bg акцията е била проведена едновременно и в други офиси на компанията. На място те не заварват никого от тримата собственици на фирмата - Стефан Найденов Найденов и синовете му Боян Стефанов Найденов и Цветомир Стефанов Найденов. Освен в Efbet тримата са съдружници в още десетки други дружества, които притежават лиценз за хазартна дейност.

Агентите на ДАНС и компетентните лица от Специализираната прокуратура решават да действат на 4 октомври, след като преди това дълго са разследвали и проверявали сигнал за цяла серия нарушения на Закона за хазарта и Закона за ограничаване на плащанията в брой, извършени от собствениците на Efbet. Освен това били и обект на проверка за укриване на данъци и ощетяване на държавата със стотици милиони левове.

Контраразузнаването ни допълнително било сезирано и от партньорски служби от Европа за осъществяване на пране на пари от Боян и Цветомир Найденови и баща им Стефан. Отново по неофициални данни от службите, цитирани от 19min.bg, тримата са разследвани и заради нерегламентирани контакти с лица от организираната престъпност в България и чужбина, като дори се проверявала и връзка на Боян и Цветомир Найденови с хора, свързани с италианската мафия.

Търговската марка Efbet по това време е собственост на компанията Brobet LTD, регистрирана в Малта (Brobet Limited Reg.No: C 40842, Villa Ichang, No.16, TriqMons.Alfredo Mifsud, TaТXbiex XBX1063, Malta). Собственици на фирмата са Стефан Найденов и синовете му Боян и Цветомир.

Началото

Според официалния сайт на Efbet историята на компанията започва през 1990 г., когато Стефан Найденов и синовете му откриват първата си игрална зала на мястото на легендарното кафене “Колумбия” срещу Софийската централна поща. По време на социализма, когато единствените разрешени залагания бяха в държавното тото 1, именно там се въртеше полулегално всякакъв вид комар на черно. Носят се легенди за пристрастени играчи, които губили апартаменти, залагайки на футболни мачове. От фирмата се гордеят, че на мястото все още функционира първата им игрална зала, а в момента тя била най-голямата онлайн верига за онлайн залози и казина в България.

Според собствениците преломната година за истинския възход е 2011-а. Тогава тръгва онлайн платформата за залози efbet.com, която след спадове и пикове претендира да е най-бързоразвиващият се бранд, свързан с хазартната дейност у нас.

Държавна сигурност В момента двигатели на целия хазартен бизнес на семейството са братята Боян и Цветомир, но в началото основен архитект на хазартния възход на Найденови е бащата Стефан, известен с прякора Цеката. По аналогия на синовете му (особено на Цветомир) фамилиарно казват Малките Цеки.

Веднага след нахлуването на агентите на ДАНС в офисите на дружеството на бял свят излязоха много подробности за агентурното минало на Стефан Найденов. Той е донасял години наред за 6-и отдел на тайната комунистическа полиция, съобщава сайтът “Нюзбокс”, цитиран от lupa.bg.

Псевдонимът, който Найденов е ползвал, е Николов, показва официална справка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българска народна армия.

Комисията го е огласила цели два пъти като агент. И двете справки са с идентично съдържание. Първата е Решение 72 от 3.08.2009 г., а втората е Решение 2-528 от 29.06.2015 година. И двете са извършени на основание по чл. 26, ал. 1, т. 2 от Закона за принадлежност към ДС и в частност по чл. 3, ал. 2, т. 11 за “еднолични търговци, които организират хазартни игри; членове на управителни, контролни и надзорни органи и прокуристи на юридически лица, организиращи хазартни игри”.

Цеката не оспорва автентичността на документа, а от справките става ясно, че босът на Efbet е бил дълги години активен агент. Той е бил вербуван през 1980 г. от служителя на ДС Кр. Кръстев и е снет от отчет чак десетилетие по-късно.

Агент Николов е сътрудничил на СГУ на МВР-ДС-II-VI по линия на 6-о управление, като досието му е старателно унищожено в началото на прехода по изричното нареждане на вицепрезидента ген. Атанас Семерджиев, смята lupa.bg. Тогава десетки хиляди доноси и досиета са изгорени, заради което Семерджиев впоследствие бе и осъден. Все пак обаче е останало картончето на хазартния бос на агент.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Как обаче става вербовката за специален агент на един от най-големите днешни хазартни босове у нас?

Стефан Найденов - Цеката е роден в село Катунец, Ловешки окръг, и до днес е само със средно образование - факт, с който се гордее. За първи път той влиза в полезрението на МВР като лице, което няма постоянна работа, и е засичан да се занимава с валутни престъпления и незаконна търговия. По това време МВР научава и за друг страст на Цеката, а тя е да обира с небалансирани зарове за барбут и с белязани карти за покер чужденци и българи. Така се стигнало до момента, в който оперативният работник Кр. Кръстев предложил вербовъчна беседа на основата на зависимост, тъй като данните, с които МВР вече разполагало за Цеката, били достатъчни, за да се организира наказателно дело.

Любопитно е, че в своето предложение за вербовка Кръстев описва Стефан Найденов като “алчен, с добра памет, умее да води провокативни беседи и има среда от лица, представляващи оперативен интерес по линия на ДС”. Кръстев допълва в аргументите си пред ДС, че

Найденов е “безскрупулен, отмъстителен и изключително недоверчив” - качества, ценени от службите. Вербовъчната беседа е проведена успешно на 23 август 1980 г. и на агента е даден псевдоним Николов, който той си харесва.

Уточнени са начините за връзка и явочните квартири, в които да се провеждат срещите. На Цеката са дадени задачи от оперативен работник да информира за лица от обкръжението си по списък, изготвен от кандидат-агента, като основен въпрос е лоялни ли са аверите на Цеката към мероприятията на народната власт и какво е отношението им към БКП и първия държавен ръководител.

През следващите години агент Николов проявява особено старание по изпълнение на дадените му задачи и е предоставял информация по исканата линия дори и за свои семейни близки. За активната си агентурна дейност Стефан Найденов е бил награждаван многократно с парични средства.

Очаквайте:

- Защо баща и синове Найденови са разследвани от ДАНС

- В кои страни фирмата има неприятности със закона

- По какъв начин са нарушавани разпоредбите за защита на лични данни

- С чие знаково убийство слуховете свързват Цеките

Източник: 24 часа

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 29 Ноември 2019 13:08
  "Еврофутбол" също е плащал хазартни такси на по-ниска тарифа

  Отчет на дружеството, в което братя Найденови са партньори с Васил Божков и Кокалис, показва едва 23 млн. лв. такса при събрани над 520 млн. лв. залози. Проблемът с тезата на братя Найденови е, че заобикаляне на закона в търсене на по-изгодно облагане е прилагал и "Еврофутбол". А това е не само дружество, в което те са съдружници с Божков, а и че Боян Найденов е управител до юли 2019 г.

 • Петък, 29 Ноември 2019 13:08
  МнВР: България не е уведомявана от ОАE Васил Божков да е освобождаван от ареста

  "Посланик Богдан Коларов отправи спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна. Засега нищо не потвърждаваме", заявиха от МвНР. 

 • Петък, 29 Ноември 2019 13:08
  Радев подкрепи държавния монопол в лотарията

  Президентът Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за хазарта, с които се създава държавен монопол в лотарията с талончета за търкане. Указът вероятно ще бъде обнародван в следващия брой на Държавен вестник във вторник, съобщиха за „Сега” от прессекретариата на държавния глава.

  От влизането в сила на закона всички издадени лицензи извън тези на спортния тотализатор за организиране на лотарийни игри (с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности), се прекратяват. От този момент провеждането на тези лотарийни игри е в нарушение на Закона за хазарта и подлежи на санкция. Занапред лотарията ще се организира само от държавно предприятие "Български спортен тотализатор", като то има 6-месечен срок да изпълни изискванията към обектите и персонала, които ще продават билетите. 

Оставете коментар