Петък, 28 Февруари 2020

Понеделник, 20 Януари 2020 20:15

Защо липсват лекарства в аптеки „Марешки“?

Схема за източване на НЗОК – изчезват животоспасяващи лекарства от аптеките на Марешки още на първата седмица от зареждането

След като управителят на НЗОК Дечо Дечев потвърди на специално изслушване в Народното събрание, че с лобистки закон се насочват пари на НЗОК към частни болници, източници на BIG5 разкриха пред медията ни схема от аптеките на Марешки.

Нагледният пример за отклоняване на животоспасяващи лекарства и съответно на източване на средства, е от аптеки във Варна. Служител в една от аптеките на Марешки в морския град е потресен от неуважителното и истерично поведение на местната градска мениджърка и е готов да напусне работа. Пред репортер на BIG5 той сподели, че след като се заредят лекарства в аптеките – важни лекарства, които по закон трябва да се намират в наличност, те изчезват до третия ден заради паралелен износ.

„Източване на здравна каса е налице, но по-важното е, че на никой не му пука за пациентите, които остават без жизненоважни лекарства. Ако и другите аптеки също изнасят паралелно лекарства, то в аптеки „Марешки“ процентът на паралелен износ е повече от 80%“, споделя пред медията ни фармацевт от Варна.

Липсата и недостигът на лекарства се забелязват от фармацевтичните екипи, но никой нищо не може да направи, след като има заповед от “горе”. Също така служителите в аптеките се притесняват, че ако тази информация стигне до производителите на лекарства, с които работят аптеки „Марешки“ и имат подписани споразумения за минимални количества, които трябва да са в наличност в аптеките всеки месец, биха потърсили законова намеса и най-малкото биха го санкционирали, коментират нашите източници от фармацевтичните среди.

Напомняме, че управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в четвъртък потвърди пред народните представители, че Касата е надплащала за определени лекарства на частни болници и че около 700 % е разликата между най-ниската и най-високата цена за едно и също лекарство.

Няколко пъти в изказването си пред депутатите д-р Дечев подчерта, че не става въпрос за нарушение на закона, а за лобистки текстове, приети преди четири години, които изключват частните болници от провеждането на търгове за лекарства. По думите на Дечев трябва да се установи как се стига до получаваната максимално висока цена в дадена болница, на която тя фактурира, при положение, че доставчикът я получава от производителя на 85% по-ниска цена, отколкото продуктът е регистриран.

Така логично възниква и въпросът как народният представител Веселин Марешки гласува закони за собственика на верига аптеки „Марешки“ и къде се губят животоспасяващите лекарства от аптеките му?

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 20 Януари 2020 20:15
  БСП праща в прокуратурата твърденията на Дечо Дечев за източване на НЗОК

  БСП ще сигнализира прокуратурата, която да направи проверка в Министерство на здравеопазването във връзка с твърденията на управителя на здравната каса д-р Дечо Дечев за източване на здравната каса. Това каза по време на пресконференция заместник-председателят на ПГ на БСП за България Драгомир Стойнев. Сигналът ще бъде внесен още днес, уточни Стойнев.

 • Понеделник, 20 Януари 2020 20:15
  Шефът на НЗОК с остри критики към здравния министър. Обяви, че се оттегля

  Болниците са много, източва се касата с с фиктивни дейности и лобистки закони, а реформи няма, заяви д-р Дечо Дечев и обяви своето оттегляне през март

 • Понеделник, 20 Януари 2020 20:15
  БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор

  Българският лекарски съюз и Здравната каса подписаха Националния рамков договор за периода 2020 - 2022 година. В документа е записан и начинът на разпределението на средствата за работни заплати, съобщи БНР.

  Не по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения ще бъдат насочени за работни заплати - това са договорили от Лекарския съюз с министъра на здравеопазването, който беше поел този ангажимент пред протестиращи медицински сестри. Този процент ще е валиден и за частните болници, стана ясно също. Съотношението между заплатите лекар - медицинска сестра ще бъде 1,6 към 1.

  Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че очаква това решение да удовлетвори протестиращите медицински сестри и ги очаква на среща в 14 часа.

Оставете коментар