Вторник, 29 Септември 2020

Петък, 07 Февруари 2020 15:16

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева: Митничарите на ГКПП "Калотина" са взимали такса "почерпка"

Групата действала от началото на 2019 г. и имала строго изградена пирамидална структура

Подадени са множество сигнали от водачи и граждани, които сигнализираха, че разбитата митническа група на ГКПП "Калотина" им е искала пари под формата на такса "почерпка". Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод вчерашната акция на граничния пункт.

Групата действа от началото на 2019 г. Имала строго изградена пирамидална структура, начело на която бил шефът на "Калотина" - Райчо Соколов.

"Членовете са искали и получавали пари в различни размери от водачи на МПС-та, предимно от турски граждани. Искали са пари и от българи, които са влизали в България, когато са транспортирали стоки", поясни Милева.

От думите й стана ясно, че исканите суми били за да не се тарашат камионите. Искането на подкупите ставало директно или чрез "мимики и жестове". Средно по 1000 евро са се събирали на смяна. Всеки заделял по 50 евро и предавал на ръка на шефа на "Калотина", а останалата сума се разпределяла между митничарите.

"Даже връщали ресто на хората, които им давали по-големи бакноти", уточни Милева.

От думите й стана ясно, че са привлечени 20 лица, а сред тях е и шефът на "Калотина", който е сочен за тартор на престъпната група. 15 от задържаните са митнически инспектори, а 4 служители от "Гранична полиция". Говорителят на Иван Гешев поясни, че са претърсени и жилищата на арестуваните при акцията. Там разследващите намерени наркотици, боеприпаси, митнически пломби и пари в евро, лева и турски лири. "Арогантни са в поведението си, за да развалят пари, дори да връщат монети. Хора, които ни сигнализираха за случващото се там, казаха, че е било невъзможно да се мине пред "Калотина", освен, ако не "прелетиш от там", това заяви пък началникът на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Стефчо Банков.

източник: Блиц

 

 


 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар