Събота, 08 Август 2020

Сряда, 12 Февруари 2020 11:38

"24 часа" през 1999 г.: Миталов разследван за опит да прикрие изнасилвач на 2 деца

Бил известен като човека на Цветелин Кънчев във военната прокуратура. Подава оставка, за да избегне сваляне на имунитет

Прокурорът от Софийската окръжна военна прокуратура Андон Миталов си подаде оставката в сряда пред Висшия съдебен съвет по лични причини, пише “24 часа” на 17 септември 1999 г. в материал, който описва скандалната му кариера. Тогава главен прокурор е Никола Филчев. Ето оригиналния текст, който сме публикували преди 21 години:

Прокурорът от Софийската окръжна военна прокуратура Андон Миталов си подаде оставката пред ВСС по лични причини. Това е магистратът, който Върховната касационна прокуратура разследва за опит да прикрие изнасилвач на две деца. Миталов е известен като човекът на Цветелин Кънчев във военната прокуратура. Миталов е и магистратът, който вътрешният министър Богомил Бонев обвини лично от парламентарната трибуна заради разследване на полицаи.

Доброволното напускане на прокурора се тълкува от колегите му като опит да избегне “цирка” със свалянето на имунитета му от ВСС. Осведомени твърдят, че Миталов бил помолен от шефовете си сам да подаде оставката, за да не опетнява репутацията на военна прокуратура. Въпреки напускането му разследването срещу него за корупция няма да му се размине, заканиха се хората на Никола Филчев. Миталов може да стане първият магистрат с пагони, осъден за подкупи

Името на прокурора нашумя преди 3-4 години покрай далаверата с военната жилищна кооперация “Хан Омуртаг”. Тогава вложителите се оказаха измамени и вместо да се настанят в жилищата си в кв. “Овча купел”, с техните пари бе построена кооперация на висши военни в кв. “Лозенец”.

Измамените подават жалба до Иван Татарчев през март 1996 г. Прокурорите трябва да установят къде са парите за жилищата в “Овча купел”. Проверката е възложена на тогавашния шеф на прокуратурата на Въоръжените сили полк. Николай Колев. Той пък препраща жалбата на Андон Миталов. Проверката установява, че няма нарушения на закона и жилищата правилно са продадени на военните шефове, вместо на вложителите. Делото е прекратено.

Скандалът се разразява с нова сила след няколко месеца, когато се сменя шефът на военната прокуратура. Ген. Емил Карамфилов установява, че полк. Колев и майор Миталов са купили жилища в кооперацията в кв. “Лозенец”. Излиза, че обвинените в измама сами са разследвали себе си. Миталов не е съобщил, че е заинтересована страна по делото, което е негово основно морално и длъжностно задължение. Прокурорът тихомълком се разминава с наказанието, а делото е дадено на друг негов колега.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Скоро след това името на Миталов прозвучава от парламентарната трибуна. Вътрешният министър Богомил Бонев го обвинява, че е образувал дело срещу шефа на Икономическа полиция в РДВР-София, подполк. Михаил Диков заради акцията в завода на “Унисон” в Благоевград. Миталов е и прокурорът, обвинил екипа на агенция Ройтерс в промишлен шпионаж. Делото срещу полицаите завърши с оправдателна присъда за тях. Установи се, че те са действали законно в цеха за пиратски компактдискове. На последното заседание на делото Миталов дори оттегли обвинителния си акт, което е прецедент в съдебната практика.

Тъкмо се позабравиха издънките на прокурора, и той блесна като пръв защитник на правата на депутата Цветелин Кънчев. Миталов образува набързо наказателно производство срещу шефа на РПУ-Златица, Новак Новаков. Кънчев се жалва, че полицейският шеф си превишавал правата.

Миталов стига до там, че лично пише на депутата за хода на делото и го държи в течение на разследването. След като Кънчев влезе зад решетките, се установи, че всъщност полицейският шеф е бил жертвата на депутатския произвол. Делото срещу Новаков бе прекратено така бързо, както и образувано. От ВКП обвиниха колегите с пагони, че са действали “услужливо и прибързано”

Столът на Миталов започна да се клати застрашително след протестите на хората на Никола Филчев. Скоро след това те го подхванаха за опит да прикрие рецидивист. Името на покровителствания от прокурора бе запазено в тайна. Делото срещу магистрата бе засекретено. Всичко е следствена тайна, отговаряха шефовете на Миталов на въпросите за вината му. Прокурорът е в отпуск от месец и не бе открит за коментар.

Той не се яви и пред ВСС, когато си подаде оставката. Сега топката е в ръцете на шефовете на Миталов. Те ще трябва да отговарят защо не са предприели нищо срещу прокурора въпреки сигналите и жалбите. Дали са пазели репутацията на прокуратурата, затваряйки си очите за делата на Миталов. Или има и друг мотив

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Февруари 2020 11:38
  Полицията разследва предполагаемо нападение срещу Ренета Инджова

  Полицията разследва предполагаемо нападение срещу Ренета Инджова, бивш служебен премиер на България

 • Сряда, 12 Февруари 2020 11:38
  Конституционният съд в отговор на въпросите на главния прокурор: Президентът не може да бъде разследван, обвиняван или подслушван

  Кoнcтитуциoнният cъд взe eдинoдушнo рeшeниe пo Дeлo 1 oт 2020 гoдинa. Кoнcтитуциoннитe cъдии ca кaтeгoрични – дoкaтo ca нa пocтoвeтe cи, прeзидeнтът и вицeпрeзидeнтът нe мoгaт дa бъдaт oбeкт нa извънпрoцecуaлни и прoцecуaлни дeйcтвия, cвързaни c рeaлизирaнe нa нaкaзaтeлнa рeпрecия. Тe нe мoгaт дa бъдaт oбeкт нa прoвeрки и рaзcлeдвaния, нe мoгaт дa им ce пoвдигaт oбвинeния, нe мoгaт дa бъдaт пoдcлушвaни, cлeдeни и изoбщo дa ce прилaгaт cпeциaлни рaзузнaвaтeлни cрeдcтвa cпрямo тях, coчи рeшeниeтo пo Дeлo 1, публикувaнo нa cтрaницaтa нa Кoнcтитуциoнния cъд.

  Дело 1 е по иcкaнето на главния прoкурoр Иван Гешев за тълкуване на чл. 103 от ocновния зaкoн, свъpзан с имyнитета на прeзидента и на вицепрeзидента. Πитанията бяхa отпpавени в началото на годината, кoгато oт прecцeнтърa нa прoкурaтурaтa публикувaхa записи от CРC с „прeдпoлaгaeмoтo yчастие“ на прeзидента Румен Pадев, припoмня прaвният пoртaл "Дe фaктo". Дeйcтвиeтo нa държaвнoтo oбвинeниe дойде и нacрeд започнатите от дъpжавния глава кoнcултации за кoнститyционни прoмени, включитeлнo и зa прoкурaтурaтa.

 • Сряда, 12 Февруари 2020 11:38
  The Guardian: Борисов може да бъде разследван за заплаха да ''изгори'' евродепутат

  Британското издание определя Борисов като премиер на най-корумпираната държава в ЕС.

  „Гардиън“ разказва за скандалите около изтеклия аудиозапис, за който се смята, че е с гласа на премиера Бойко Борисов. Вестникът акцентира върху заплахите на  Борисов по адрес на евродепутата и разследващ журналист Елена Йончева. На записа той коментира разследванията, свързани с къщи на гости, финансирани по европейски проекти. Част от разкритията бяха направени и от екипа на Йончева. А самият Борисов казва, че ще направи така, че тя „да изгори“.

  Евродепутат от България поиска разследване на скандален запис, в който мъж, чийто глас звучи като на премиера на страната Бойко Борисов се заканва да я „изгори“, пише „Гардиън“.

Оставете коментар