Събота, 29 Февруари 2020

Сряда, 12 Февруари 2020 11:38

"24 часа" през 1999 г.: Миталов разследван за опит да прикрие изнасилвач на 2 деца

Бил известен като човека на Цветелин Кънчев във военната прокуратура. Подава оставка, за да избегне сваляне на имунитет

Прокурорът от Софийската окръжна военна прокуратура Андон Миталов си подаде оставката в сряда пред Висшия съдебен съвет по лични причини, пише “24 часа” на 17 септември 1999 г. в материал, който описва скандалната му кариера. Тогава главен прокурор е Никола Филчев. Ето оригиналния текст, който сме публикували преди 21 години:

Прокурорът от Софийската окръжна военна прокуратура Андон Миталов си подаде оставката пред ВСС по лични причини. Това е магистратът, който Върховната касационна прокуратура разследва за опит да прикрие изнасилвач на две деца. Миталов е известен като човекът на Цветелин Кънчев във военната прокуратура. Миталов е и магистратът, който вътрешният министър Богомил Бонев обвини лично от парламентарната трибуна заради разследване на полицаи.

Доброволното напускане на прокурора се тълкува от колегите му като опит да избегне “цирка” със свалянето на имунитета му от ВСС. Осведомени твърдят, че Миталов бил помолен от шефовете си сам да подаде оставката, за да не опетнява репутацията на военна прокуратура. Въпреки напускането му разследването срещу него за корупция няма да му се размине, заканиха се хората на Никола Филчев. Миталов може да стане първият магистрат с пагони, осъден за подкупи

Името на прокурора нашумя преди 3-4 години покрай далаверата с военната жилищна кооперация “Хан Омуртаг”. Тогава вложителите се оказаха измамени и вместо да се настанят в жилищата си в кв. “Овча купел”, с техните пари бе построена кооперация на висши военни в кв. “Лозенец”.

Измамените подават жалба до Иван Татарчев през март 1996 г. Прокурорите трябва да установят къде са парите за жилищата в “Овча купел”. Проверката е възложена на тогавашния шеф на прокуратурата на Въоръжените сили полк. Николай Колев. Той пък препраща жалбата на Андон Миталов. Проверката установява, че няма нарушения на закона и жилищата правилно са продадени на военните шефове, вместо на вложителите. Делото е прекратено.

Скандалът се разразява с нова сила след няколко месеца, когато се сменя шефът на военната прокуратура. Ген. Емил Карамфилов установява, че полк. Колев и майор Миталов са купили жилища в кооперацията в кв. “Лозенец”. Излиза, че обвинените в измама сами са разследвали себе си. Миталов не е съобщил, че е заинтересована страна по делото, което е негово основно морално и длъжностно задължение. Прокурорът тихомълком се разминава с наказанието, а делото е дадено на друг негов колега.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Скоро след това името на Миталов прозвучава от парламентарната трибуна. Вътрешният министър Богомил Бонев го обвинява, че е образувал дело срещу шефа на Икономическа полиция в РДВР-София, подполк. Михаил Диков заради акцията в завода на “Унисон” в Благоевград. Миталов е и прокурорът, обвинил екипа на агенция Ройтерс в промишлен шпионаж. Делото срещу полицаите завърши с оправдателна присъда за тях. Установи се, че те са действали законно в цеха за пиратски компактдискове. На последното заседание на делото Миталов дори оттегли обвинителния си акт, което е прецедент в съдебната практика.

Тъкмо се позабравиха издънките на прокурора, и той блесна като пръв защитник на правата на депутата Цветелин Кънчев. Миталов образува набързо наказателно производство срещу шефа на РПУ-Златица, Новак Новаков. Кънчев се жалва, че полицейският шеф си превишавал правата.

Миталов стига до там, че лично пише на депутата за хода на делото и го държи в течение на разследването. След като Кънчев влезе зад решетките, се установи, че всъщност полицейският шеф е бил жертвата на депутатския произвол. Делото срещу Новаков бе прекратено така бързо, както и образувано. От ВКП обвиниха колегите с пагони, че са действали “услужливо и прибързано”

Столът на Миталов започна да се клати застрашително след протестите на хората на Никола Филчев. Скоро след това те го подхванаха за опит да прикрие рецидивист. Името на покровителствания от прокурора бе запазено в тайна. Делото срещу магистрата бе засекретено. Всичко е следствена тайна, отговаряха шефовете на Миталов на въпросите за вината му. Прокурорът е в отпуск от месец и не бе открит за коментар.

Той не се яви и пред ВСС, когато си подаде оставката. Сега топката е в ръцете на шефовете на Миталов. Те ще трябва да отговарят защо не са предприели нищо срещу прокурора въпреки сигналите и жалбите. Дали са пазели репутацията на прокуратурата, затваряйки си очите за делата на Миталов. Или има и друг мотив

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Февруари 2020 11:38
  ДОКОГА И ЗАЩО?

  Преди дни Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет излезе с декларация по повод сигнали за въздействие върху независимостта на съдиите Владислава Цариградска, Антоанета Симеонова, Райна Мартинова и Цветко Лазаров. Колегията заяви, че посегателствата срещу съдии нарушава тяхната независимост, върховенството на закона и устоите на държавността.

  Индиректно за всичко това се обвинява обществото и в частност медиите. Симпатично, но май тежко невярно. Защо ли? Ами, ще дадем отговор, като ние зададем няколко въпроса към Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет.

  Вярно ли е, че през 2017 година съдията докладчик Цветко Лазаров по гражданско дело с номер 5459/2016 г. си е направил отвод след като в зала става огромен скандал, от който пък става ясно, че ответникът е представил записна заповед издадена в полза на майката на съдия Лазаров? Нещо повече. Оказва се, че един от експертите, Людмил Георгиев, има договор за заем отново с ответника. Въпрос към Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет, вярно ли е това и нормално ли е? Имали разследване по този въпрос? Ако има такова, на какъв етап е то? Имали резултат? Или ще приемем, че имунитетът на съдиите не е функционален, а личностен. Сиреч, съдиите могат да си правят каквото си пожелаят без да се съобразяват за последствията тъй като според тях те не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове. Освен ако, извършеното от тях е умишлено престъпление от общ характер. Така поне казва член 132 от Конституцията на Република България.

 • Сряда, 12 Февруари 2020 11:38
  Дамата от Барселона спешно затвори луксозния си бутик

  Луксозният магазин за дрехи в центъра на Барселона, в който Борислава Йовчева се занимавала с „управление и контрол“, изненадващо бе затворен, съобщи испанският вестник „Периодико“, цитиран от "Сега".

 • Сряда, 12 Февруари 2020 11:38
  Каталуня разследва дали Борисов е свързан с пране на пари

  Полицията на Каталуня и Прокуратурата за борба с корупцията разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с "международна схема за пране на пари", чиято крайна цел е била Барселона. В документи на полицията, която тук се нарича Mossos d'Esquadra, се казвало, че разполагат с факти, които изглеждали доста убедителни и че "биха насочили към съществуването на престъпна организация".

  Това пише барселонското издание "Периодико" под заглавие "Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България".

  Авторите разказват, че в полицейските документи, които са видели, като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като "бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно."

Оставете коментар