Петък, 29 Май 2020

Вторник, 12 Май 2020 10:38

Инструктират лекарите как да отчитат завишена смъртност от СОVID-19?

Според инструкцията код за смърт от COVID-19 трябва да се пише и при неидентифициран вирус, дори и да го няма в изследванията. Според медици, от препоръките следва, че само загиналите от изстрел не могат да влязат в графата „жертви на Ковид-19“ 

 

Инструкция за това как да се отчитат смъртните случаи от “идентифициран и неидентифициран COVID-19” са получили директорите на болници в страната чрез Регионалните здравни инспекции (РЗИ), съобщава "Труд", като уверява, че разполага с документа, който е изготвен върху указанията на Световната здравна организация и Международната класификация на болестите.

“Смъртта, дължаща се на COVID-19, за целите на проследяване се дефинира като смърт, настъпила в резултат на заболяване с такава клинична проява при вероятен или потвърден случай на COVID-19, освен в случаите, когато има ясна алтернативна причина за смърт, която не може да се свърже с COVID заболяване (напр. Травма), пише в документа.

Лекари коментираха, че от тази препоръка следва, че само загиналите от изстрел не могат да влязат в графата жертви на коронавируса.

“Това е скандално. България не е подчинена на Световната здравна организация, това е една неправителствена организация, тя не ни е началник. Тези служители, които са в РЗИ, не ги назначават от СЗО, а от здравно министерство”, коментира пред “Труд” горния цитат от указанията за родните болници доц. д-р Атанас Мангъров.

Той посочи, че подобен тип документи могат да се ползват само за сведения, но не и да са база за работа. “Това е все едно да се чудиш, дали някой пациент има или няма ХИВ/СПИН, но накрая да го пишем с ХИВ, защото е от т. нар. “рискови групи”, каза още доц. Мангъров.

Ако ние се съгласяваме да изпълняваме подобни инструкции, сме просто пълни идиоти, това е мнението ми”, посочи доц. Мангъров.

Инструкцията казва, че интерес на световната статистика отделните държави не бива да “коригират това, което се предполага, че е грешка, тъй като промени на национално ниво ще доведат до данни, които са по-малко сравними към данните от други държави и до по-малко полезен анализ”.

Шефове на инфекциозни отделения коментираха пред “Труд”, че за пръв път виждат документ, в който грешката е разрешена в името на статистиката.

В инструкциите до патоанатомите се казва, че само специален костюм и маска с филтър и респиратор гарантират 100% защита от COVID-19. Дори и при неидентифициран вирус, починали пациенти да се пишат с код COVID-19 заради отчитането на смъртността: “Въпреки че и двата кода, U07.1 (COVID-19, идентифициран вирус) и U07.2 (COVID-19, неидентифициран вирус) са подходящи за кодиране на причината за смърт, известно е, че в много страни фактът за лабораторното потвърждение на COVID-19 няма да бъде докладван в медицинското свидетелство за смърт.

При липсата на тази подробност се препоръчва, единствено за целите на отчитане на смъртността, условно COVID-19 да се кодира като U07.1, освен ако не е посочен като “вероятен” или “подозиран”.

“Предвид интензивните изисквания на общественото здравеопазване за данни, COVID-19 не се счита като дължащ се на, или като очевидно последствие на нещо друго, по аналогия с правилата за кодиране, прилагани при ГРИПА. Освен това в класификацията няма разпоредба за свързване на COVID-19 с други причини или за модифициране на кодирането му по някакъв начин”, пише още в документа.

Според Ръководството по патология на Експертния съвет към здравно министерство: Аутопсиите не са наложителни, има висок риск. 100% защита само с костюми и респиратор

“Ако смъртта е настъпила вследствие на потвърдена COVID-19 инфекция, извършването на аутопсия не е наложително и не е належаща процедура за издаване на смъртен акт. Това е записано като заключение в Ръководството за безопасност в структурите по обща и клинична патология във връзка с пандемията от COVID-19.

Документът е консенсусна разработка на Българското дружество по патология и Експертният съвет по Обща и Клинична патология към МЗ, с което “Труд” разполага.

И още: “При необходимост, аутопсия на починали в болнично заведение може да се осъществи в същото, ако разполага с оборудвана зала за аутопсии на инфекциозни случаи и с опитен екип от лекар – патолог, санитар, обучени да работят с опасни инфекции”.

В документа се казва: “COVID-19 представлява вирусна инфекция от висок риск - категория 3. Хирургичните маски не осигуряват 100% защита. FFP3 маските са препоръчителни (95%). Само специални костюми, покриващи цялото тяло, които включват пречистващ въздуха респиратор с филтри с висока ефикасност осигуряват 100% защита”.

 

Според международните класификации от СЗО: Отчитат починали с рак и със SARS-COV-2 като жертви на пандемията. Дефиницията с цел научни наблюдения

В представен от СЗО пример за издаване на документ за смърт при пациент с COVID-19, се казва, че дори да е заразен с коронавирус, но получи инфаркт, то като официална причина за смъртта се посочва спиране на сърцето в резултат на инфаркт на миокарда. И смъртният случай е регистриран като такъв, който не е причинен от COVID-19.

Смърт от COVID-19 не може да бъде приписана на други болести като рак, например и трябва да се отчита независимо от предварително съществуващи здравословни състояния, за които се предполага, че са предизвикали тежко протичане на COVID-19.

Това пише в международните указания от Световната здравна организация (СЗО) за класифициране на леталните случаи от коронавирус. Смърт от COVID-19 се дефинира с цел научни наблюдения като смърт в резултат на съвместими клинични заболявания при вероятни или потвърдени случаи на COVID-19, освен ако няма ясна алтернатива за причината за смъртта, която не може да бъде свързана с COVID-19, например – травма. Не бива да има и времеви период между болестта и смъртта, през който пациентът да е бил напълно възстановен от COVID-19. Случай с инфаркт на миокарда и COVID-19 обаче се отчита като спиране на сърцето в резултат на инфаркт и не се регистрира като смърт от инфекцията.

източник: "Труд" / trud.bg

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 12 Май 2020 10:38
  Радев на форум със световни лидери: Справянето с К-19 изисква засилено сътрудничество

  Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да се насочат към тези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване.

 • Вторник, 12 Май 2020 10:38
  Еuractiv: Европейските лидери, които не бяха за пример

  Във Великобритания и в много страни от Централна и Източна Европа лидери демонстрираха незачитане на ограничителните мерки срещу коронавируса. Мрежата на Еuractiv разгледа с какво някои държавни и правителствени ръководители се провиниха по време на пандемията

 • Вторник, 12 Май 2020 10:38
  Планината, минералните води и културните събития в Троянския край съживяват туризма в региона, според кмета Донка Михайлова

  С красивите планински гледки и екопътеки, лековитите минерални води и атрактивни културни събития туризмът в Троянския край се съживява след края на извънредното положение и при спазване на противоепидемичните мерки заради коронавируса. За да напомни на гостите си колко прекрасно място за посещение е районът, Община Троян започва рекламна кампания, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.

  "В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян", посочи кметът.

  По думите й предвиждат се и редица събития, тъй като именно този вид туризъм през последните години е силно развит. Заради кризата с коронавируса се отчита 45 процента спад на посещенията в общината и 49 на сто намаление на нощувките. "Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян", заяви Михайлова и добави, че усилията ще бъдат насочени към събития, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.

  Вече всички културни институции работят, а хотелите и къщите за гости са използвали времето на извънредно положение, за да извършат ремонти и обновени да посрещнат гостите си, отбеляза Донка Михайлова.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Следва цялото интервю:
  -  Как се отрази пандемията на туризма в община Троян?
  - В цялата страна туристическият сектор е един браншовете, които най-тежко пострадаха от кризата, тъй като заведенията бяха затворени. След едно силно начало на годината, през първите два месеца ние имахме ръст от 30 процента, а към днешна дата имаме 45 процента спад при посетителите и 49 процента при нощувките. Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян.
  - С колко са намалели приходите на Община Троян?
  - Приходите като цяло за Общината са намалели с 23 процента. Това е сериозен удар върху приходната част на общинския бюджет. В сравнение с останалите общини в страната ние сме една от най-малко пострадалите, тъй като намалението се движи между 30 и 70 процента.
  - Как Община Троян подпомага бизнеса и в частност туризма?
  - Община Троян беше сред първите български общини, които започнаха с конкретни мерки в подкрепа на бизнеса, най-вече ресторантьорския. Ние освободихме напълно от наеми нашите наематели за периода на извънредното положение. Говоря за тези, които бяха закрити по силата на заповед на министъра на здравеопазването. Направихме 50 процента отстъпка в договорените наеми за тези, които работеха през този период. През периода на извънредното положение всички ресторантьори бяха освободени от т. нар. тротоарно право. В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян.
  - Какви мерки за съживяване на туризма предвиждате?
  - Ще започнем в следващите дни рекламна кампания на района, която да напомни на потенциалните ни гости от страната и чужбина колко прекрасно място за посещение е Троянският край. В разговори сме с туристическия бранш. Предстои да подготвим и организираме атрактивни събития, тъй като именно събитийният туризъм в последните няколко години започва много силно да набира скорост в нашия край. Предстоят ни интересни за жителите на страната събития, като Българския фестивал на сливата, който беше признат за един от най-добрите в Европа. Между 18 и 22 септември ние очакваме гости от цялата страна. Ще идентифицираме събитията от културния календар на Общината, така че да има такива, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.
  - Ако развитието на пандемията и мерките не позволят да се случат събитията в размера, в който са били предходни години, мислили ли сте и за такъв вариант?
  - Ако отново бъдат въведени рестриктивни мерки, едва ли бихме могли да имаме алтернативи. Ще работим своеобразно развитието на ситуацията. На този етап имам оптимизъм, че ще можем да компенсираме голяма част от загубите, които търпи туристическият бизнес.
  - Работят ли вече всички културни институции и какво предвиждат в най-скоро време?
  - На територията на общината работят абсолютно всички културни институции. Приемат посетители, разбира се, при спазването на мерките, гарантиращи безопасността и здравето на хората. Гостите на общината са добре дошли в Музея на занаятите, който миналата годината получи признанието на музейната общност в България и беше определен за "Музей на годината" за 2019 г. Очакваме ги в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, както и в Научно-природния музей в село Черни Осъм, който привлича децата с всички експонати, които формират любов към природата. Предстоят ни доста интересни събития, свързани със забележителни годишнини, сред които 150-тата годишнина от създаването на читалище "Наука - 1870" в Троян. Намерението ни беше да наситим цялата година със събития, които представят различните школи на изкуствата към читалището. Сега тази програма я преориентираме във времето. Основната част от събитията ги изнасяме на открито, като ключовото ще е през септември.
  - Казахте, че подготвяте рекламна кампания, към какво ще насочите туристите, освен събитията, които предвиждате?
  - Ще насочим туристите към Троянския край, защото Троян е в сърцето ни. Това е нашият призив към всички, които са се докосвали до нашия край. Тук, на територията на общината, чрез туристическия информационен център, с Центъра в Общината ние ще им предложим всички възможности, така че да усетят Троян в сърцата си. Ще ги поканим да посетят Троянския манастир, ще им покажем комплекса "Состра" и "Вия Траяна", всички културни институции, екопътеките, очарованието на планината. Ще ги поканим да поплуват в минералните води в Чифлик и Шипково. Надяваме се те наистина да запазят Троян в сърцата си, за да се връщат отново при нас.
  - Имат ли готовност хотелите и къщите за гости да посрещат туристи, имайки предвид противоепидемичните мерки, които трябва да спазват?
  - Хотелите и къщите за гости използваха периода на извънредното положение, за да направят основни ремонти и да посрещнат обновени своите гости. Вече част от тях предлагат атрактивни пакети. Издигат и свои слогани като: "Спаси любимото място". Голямата част от хотелите отвориха врати. Макар и чрез единични резервации се връща интересът на отделни семейства и групи за посещение на нашия край. В условията на конкуренция ние очакваме атрактивни цени за гостите.
  - Какви са очакванията за този туристически сезон?
  - Ние очакваме туристите да оценят, че след този критичен за здравето на всеки български гражданин период, планината дава здраве, минералната вода укрепва имунитета. Тук, в планината, те в най-малка степен са застрашени, защото дистанцията е неизбежна и ще успеят да съчетаят грижата за здравето си с удоволствието, което ще получат сред красотата на Троянския балкан и минералните води, с които нашият край е богат.
  - Ще има ли все пак страх в туристите?
  - Естествено, че всички ние сме по-предпазливи, по-внимателни. Мисля, че тези два месеца ни научиха, че трябва да спазваме определени правила, че трябва да избираме местата, които в максимална степен предпоставят грижа за здравето.
  - Как ще призовете туристите?
  - Елате при нас и ще усетите, че Троян е в сърцата Ви.

Оставете коментар