Петък, 29 Май 2020

Сряда, 13 Май 2020 14:26

Унищожените места за гнездене на кормораните – в земи на земеделските олигарси братя Павлови

След като изляха бетон в архитектурния резерват "Яйлата", днес всички се питат олигарсите ли пак стоят зад прогонването на кормораните край Дуранкулашкото езеро

Преди дни Българското дружество за защита на птиците сигнализира за унищожени 150 гнезда на голям корморан край Дуранкулашкото езеро, което дефакто е и единствената гнездова колония на тези птици по северното Черноморие. За отбелязване е, че видът голям корморан е защитен вид, защитена зона е и Дуранкулашко езеро.

Унищожаването на корморанова колония е установено при мониторинг на водолюбиви птици в района на 6 май, когато от Българското дружество за защита на птиците заварват всички дървета изсечени и подготвени за извозване.

Проверката на Българското дружество за защита на птиците е установила, че няма издадени разрешения за изсичане на дървета в района. Земята е общинска частна собственост и община Шабла би следвало да има отношение към случая.

"Трябва да се провери дали общината продължава да бъде собственик на тази територия, така както пише в кадастъра или пък е продадена и всъщност кой е извършителят на това незаконно деяние", коментира пред БНР преди дни Ирина Матеева от БДЗП.

Оказва се, обаче, че собственикът на терена от октомври миналата година е олигархът земевладелец Илко Павлов. Той е същият, който заедно с брат си изля преди години бетонен палат в архитектурния резерват "Яйлата" – делото отне 8 години, за да се стигне до решение за разрушаване на започнатия строеж. Видимо братята Павлови сега са се насочили към друга защитена територия, на която да строят.

Земеделските олигарси притежават няколко терена на Дуранкулашко езеро. По информация на bTV теренът с изсечените дървета с гнезда на корморани е на Илко Павлов, а съседният терен – отново на Павлов, но в сдружение с брат му Иван, като двамата са внесли предложение за изграждане на… ботаническа градина. Нека припомним, че и бетонът на няколко етажа в резервата "Яйлата" беше по проект възстановяване на рибарска хижа.

BIG5 вече писа за двамата едри земеделци от Добруджа. В началото на извънредното положение те привлякоха гнева на вицепремиера Каракачанов, който в телевизионен ефир се възмути, че притежават екзотични острови в Индийския океан, получават милиони земеделски субсидии, а България е принудена да внася основни и типични за българското земеделие продукти като боб, картофи и плодове.

Определено Павлови са и в списъка със скъп автопарк, който премиерът Бойко Борисов изиска неотдавна от КАТ по повод искането на бизнеса от държавна помощ за спасяване на работни места.

На 22 март, когато в следствие на въведеното извънредно положение заради коронавируса работодатели поискаха помощ, за да не се налага да уволняват служители, премиерът също спомена скъпия автопарк на някои бизнесмени: "Много бизнесмени, които се наричат олигарси, искат цялата тежест да падне върху държавата. Затова веднага им казах: Продайте си по един от мерцедесите и майбасите и веднага ще платите за първия месец". Под 200 000 евро няма кола“.

По-късно премиерът изчете пред журналисти справката, която получи от КАТ:

"Към днешна дата (бел. ред. – 12 април) в бедна България има три автомобила "Бугати", "Бентли" - 241, "Ферари" - 123, "Майбах" - 54, "Макларън" - 22, "Ламборджини" - 87, "Мазерати" - 311, "Ролс Ройс" - 84, "Хамър" - 280, "Ягуар" - близо 4000, "Порше" - близо 5000. По този показател сигурно сме първи в Европа. Като казах в някой бизнес да запазят работниците и за намалят колите, с кое съм ги обидил? Само за миналата година 19 български богаташи са си купили и регистрирали у нас нови „Ролс-Ройс“-и“.

Всеизвестен факт е, че братя Павлови са собственици на „Ролс-Ролси, джипове на Мерцедес G класа и S класи - цялата серия от модели. Точно от такива като тях пък се възмущава цял месец Борисов.

Припомняме още, че в началото на годината се оказа, че фирми декларират загуби в огромни размери, а в същото време купуват луксозни автомобили “Ролс-Ройс”. Това, че собственици на луксозните возила са укрили данъци за милиони левове, стана ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Красимир Янков. „През миналата година са възложени ревизии на 55 граждани и фирми, притежаващи леки коли “Ролс-Ройс”. Приключили са 47 от тези ревизии, като с тях са установени допълнителни данъчни задължения за 2,29 млн. лв.“, посочва министър Горанов.

Както BIG5 вече писа, братята Илко и Иван Павлови са голям фактор в сделки с имоти в Добруджа. Освен че изкупуват имоти на морето, те играят и ролята на иманяри. Повече за олигарсите, влезли за пореден път в новините като рушители на българската природа, може да прочетете ТУК, ТУК и ТУК.

заглавна снимка: кормораните на Дуранкулашкото езеро, преди да бъдат унищожени от братя Павлови

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар