Петък, 05 Юни 2020

Четвъртък, 21 Май 2020 13:55

Прокуратурата подхвана тоновете пластмаса и мъртва риба в Места

Районна прокуратура – Разлог се самосезира във връзка с информация, изнесена в публикации в медии, относно замърсяване на река Места, в района на Община Разлог – тонове пластмаса и умряла риба, съобщиха от държавното обвинение.

Образувана е преписка, по която е възложена проверка за извършено престъпление по чл. 352, ал.1 от НК – замърсяване или допускане на замърсяване на почвата, въздуха, водни течения, басейни, подземни води, което ги прави опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

Наред с това е образувана и преписка по общия надзор за законност. Прокуратура е възложила на Община Разлог и компетентните контролни органи извършването на незабавна проверка за опасността от екологично замърсяване. Ангажирани са Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” гр. Благоевград, Регионална инспекция по околната среда и водите гр. Благоевград, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури гр. Благоевград към Министерството на земеделието, храните и горите. Разпоредена е и фактическа проверка на място.

Следва да се изясни налице ли е нарушаване на разпоредбите на Закона за управление на отпадъците, в това число нормата на чл. 29, ал. 2 от него, съгласно която се забранява изоставянето, нерегламентираното изхвърляне и изгаряне или друга форма на неконтролирано управление на отпадъците; налице ли са нерагламентирани сметища в посочения район. Предстои да бъде проверено дали се извършва изхвърляне на опасни отпадъци на неразрешени за това места или в съдове или торби, различни от определените от общината за измерване на количество битови отпадъци по Закона за местните данъци и такси. Органите следва да изяснят налице ли е нерегламентирано изгаряне или извършване на друга форма на неразрешено третиране на неопасни отпадъци.

На контролните органи е разпоредено да извършат и вземане на проби от реката, с които да се изследва има ли причиняване на отравяне на риби.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 21 Май 2020 13:55
  Прокуратурата отказа да разследва "Барселонагейт". В Испания продължават да разследват Борисов дали има връзка с пране на пари

  Българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката за "Барселонагейт". Това показва проверка на „Сега“ в електронния регистър на преписките. Постановлението за отказ е от 12 май.

  Мотивите за прекратяването на преписката по скандала, в който е замесено и името на премиера Бойко Борисов, остават неясни. В четвъртък говорителят на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов е обещал да провери случая, но след това повече не отговарял на телефона си, пише медията.

  Въпросната преписка беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. 

 • Четвъртък, 21 Май 2020 13:55
  Васил Божков пусна нова фейсбук анимация: От рекет към грабеж

  Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен, пише бизнесменът в социалните мрежи

 • Четвъртък, 21 Май 2020 13:55
  Апелативният специализиран съд пусна ЛиЛана под домашен арест

  Специализираният апелативен съд реши да пусне под домашен арест певицата Лиляна Деянова с артистичен псевдоним Лилана. Тя изкара един месец в ареста след решението на първа инстанция, че може да се укрие и да повлияе на свидетелите.

Оставете коментар