Неделя, 12 Юли 2020

Неделя, 28 Юни 2020 17:09

И с 500 млн. лв. за язовири държавната "Монтажи" е на загуба

Дружеството не е било ревизирано в хода на годината въпреки много въпроси около дейността му

 

Държавното дружество "Монтажи" ЕАД, което получи огромна инжекция от 500 млн. лв. за спешен ремонт на язовири, е излязло на загуба и през 2019 година. Голяма част от предоставените пари за ремонтите стоят по банкови сметки, а разходите на дружеството са доминирани от разходи на подизпълнители. Реална дейност отново се обещава в следващите две години.

Това става ясно от годишния финансов отчет на фирмата за 2019 г., публикуван на сайта на финансовото министерство, съобщава "Сега". Държавното дружество "Монтажи", в което работят 176 души, получи чек от правителството през 2018 година през Държавната консолидационна компания в размер на 500 млн. лв., за уж спешен ремонт на 400 язовира. От финансовия отчет става ясно, че те ще трябва още да почакат - приключването на строителството се отлага с още две години. 

Изливането на парите не е помогнало на фирмата да извлече на печалба, макар загубата да е свита и от дружеството да счита това за съществено подобрение на финансовото състояние. Фирмата отчита за 2019 година загуба от 1,16 млн. лв. при 2,06 млн. загуба за предходната 2018 г. С новият минус общата непокрита загуба на фирмата стига 8,1 млн. лв. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Финансовият отчет показва колко несъизмерим с обичайния обем от дейност, реализиран от фирмата, е отпусната му сума от ДКК като аванс за ремонт на язовирите, която за 2019 г. възлиза на 461, 8 млн. лв. На този фон дружеството отчита приходи от 25 млн. лв. и разходи от 26 207 лв. Голяма част от разходите са за външни услуги - 21,8 млн. лв., като тук доминират разходите  за услуги на подизпълнители - 12 млн. лв. и застрахователни разходи - 9 млн. лв. Не става ясно за какво точно са ползвани подизпълнители. Като незавършено  строителство фирмата отчита  15,1 млн. лв. , като приключването на строителните дейности се чака в следващите две години. 

От финансовият отчет става ясно, че голяма част от парите за язовирите стоят по сметки на дъщерната фирма на "Монтажи" ЕАД - "Монтажи-София" ЕООД. По нейни сметки към края на годината има  160, 7 млн. лв. Не е ясно какво точно прави фирмата с тези пари, във финансовия отчет е отбелязано, че тя ще действа като платежен посредник на "Монтажи". По данни от фирмените регистри осигурените лица в дъщерната "Монтажи-София" към месец април са били 3, а според последния наличен отчет на фирмата - за 2016 г., фирмата е била  на  печалба от 19 000 лв. 

Въпреки многото въпросителни  около "Монтажи" ЕАД през годината, в дружеството не е извършвана данъчна ревизия, става ясно от отчета. "Монтажи" бе основен изпълнител и при строителството на водопровода за Перник, пише "Сега"

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 28 Юни 2020 17:09
  Пернишки поток излиза от употреба: 27 млн.лв. на вятъра

  Спасителният водопровод за Перник, за който правителството плати 26,5 млн. лв. с ДДС, излиза от употреба. Очаква се съоръжението да спре да се ползва трайно през следващата седмица. Така водопроводът, който се строи месец и половина, влезе в употреба за общо 3 месеца. Водата по тръбата тръгна на 24 март., пише Сега.

 • Неделя, 28 Юни 2020 17:09
  В "Ястребино" има вода за всички

  Ще има вода както за напояване на малиновите насаждения, така и за питейно-битови нужди за Община Антоново

 • Неделя, 28 Юни 2020 17:09
  В памет на М.

  Всичко у нас се прави на парче, и то при крайна нужда. Властниците не желаят да огледат цялата картина – защо да си развалят кефа.

Оставете коментар