Събота, 15 Август 2020

Неделя, 19 Юли 2020 20:37

„Борисов 3“ бърза да пусне свои парашутисти по посолствата, докато властта му се изплъзва

В деня на професионалния празник на българската дипломация – 19 юли, настроенията в дипломатическия ни корпус съвсем не били празнични, твърди отлично информиран източник.

Вълненията наподобявали тези отпреди две години, когато някои размествания на българските посланици и консули, които Министерството на външните работи предложи на президента за съгласуване, доведоха до напрежение между двете институции.

Днес отново имало тайни опити за рокади в дипломатическите ни служби по света, посочва източникът, близък до кроежите.

През 2018 г. по повод някои ротации открито писмо до Румен Радев изпратиха от Българското дипломатическо дружество – организация на вече пенсионирани дипломати. С него се настояваше държавният глава да бъде внимателен в процедурата по съгласуването.

Тези дни се планирало подозрително прехвърляне на дипломати от една държава в друга, твърди надеждно запознатият ни източник.

Такъв бил случаят с Мая Христова – генерален консул в Ню Йорк, готвена за ротация във Виена.

Специалистът по изграждане на газови трасета Мая Христова била прибрана по експресната процедура в София, организиран й бил спешен конкурс за дипломатически служител, тъй като тя няма ценз за дипломат и трябвало незабавно да получи такъв статут. След това веднага последвало предложение от правителството за назначаването на Мая Христова за посланик във Виена като “професионален дипломат” на мястото на Иван Сираков – дипломат от кариерата.

Останала съгласувателната процедура с президента и подписа на Радев, потвърждаващ назначението.

Предвид последните събития в родината, очевидно премиерското предложение Христова се почувствала несигурна в получаването на одобрението от президента и предприела тайни ходове, за да си гарантира службата във Виена.

Отлично запознати разказват, че новоизлюпената дипломатка се опитвала да се домогне всячески до близки на Румен Радев, които да лобират в нейна полза.

За Христова се знае, че е била близка на Сергей Станишев, по-късно станала и особено близка на Бойко Борисов. Била е инсталирана последователно на постове като зам.-министър на eнергетиката през 2009 г., шеф на Български енергиен холдинг, посланик в Азербайджан и генерален консул в Ню Йорк през 2018 г.

За година и половина от престоя на Христова в Ню Йорк преждевременно били прекратени мандатите на трима служители на генералното ни консулство, което е прецедент. Нещо повече – четвърти бил на път.

За генералния консул Христова се разказват легенди – от кокошкарски кражби до употребата на представителни средства за лични нужди, които били ежедневие. Твърди се, че консулството плащало абонамента й за „Амазон“ и „Костко“, покривало средствата за закупуването на витамините й – всичко това нейни лични разходи, изписвани като представителни за сметка на данъкоплатците. Христова успяла дори да издейства МВнР да й плаща допълнителни 2000 $ всеки месец над лимитните средства за резиденция.

Всеки опит от служителите на генералното консулство да й намекнат за незаконността на тези плащания бил посрещан с агресия и заплахи, жалвали се чиновниците от мисията ни зад океана.

Екстреното отзоваване на Христова от Ню Йорк, подготвяна за ротация в австрийската столица, било само част от тъкмените други подобни премествания, категорични са представители на тези среди. Може само да се предполага защо силно разклатеният кабинет „Борисов 3“ се опитва да настани в последните си дни свои хора в ролята на дипломати в ключови световни столици.

Спускането на парашутисти от Бойко Борисов по посолствата вероятно говори, че той бърза да внедри свои кадри в българските мисии, за да запази влиянието си, когато напусне властта. Не е невъзможно премиерът да се тревожи и от бъдещи компрометиращи разкрития за управлението си от чужбина и да цели да замете това с безпринципните назначения на мисионери.

В средите на дипломатите се говорело още, че както Мая Христова е предприела обходни техники за смяна на повелителя си, такива маневри може да са стартирали и останалите, чакащи също виза за различни посолства.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 19 Юли 2020 20:37
  Румен Гечев: Предложението на премиера противоречи на здравия разум

  “Вчера г-н Борисов цитира надписа на парламента: “Съединението прави силата”. Много хубаво, но вие сега ли видяхте надписа? Г-н Борисов въобще не идва в парламента“, категоричен бе социалистът

  “Проблемът е разкъсването на пъпната връв между шайката и парламентът. Не е ли публична тайна, че в една или друга степен във всички парламентарни групи има пробиви, но в едните те са катастрофални, в други са поединично. Ние от БСП се опитваме на 12 септември да решим въпроса си с няколко подводници, които работят с представители на шайката. От това, което виждаме с моите колеги от парламентарната група и партията, обикаляйки по страната, с доста голяма увереност мога да кажа, че след 12 септември почти всички подводници ще акостират на далечни брегове. Прекият избор на председател на БСП ще помогне на партията да реши някои проблеми в Националния съвет, и така ще излезем на права финална линия към изборите.”

  Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев пред БНТ.

  “Изключено е БСП да подкрепи това изключително странно решение на премиера. То е политически несъстоятелно и противоречи на здравия разум. Какъв рестарт на системата, каква власт на младите хора, при положение, че Борисов прави всичко това, за да може той и неговата шайка, както го нарича един негов депутат, да останат на власт. Няма как да се съгласим Борисов да разиграва топката между 1 и 5 години, както разказват юристите”, уточни Гечев.

  Народният представител обясни, че Борисов не прави нищо, което не е съгласувано, или не му е подадено от ДПС, като според него ръководството на ДПС ръководи държавата: “Те му дават дневния ред. Те му определят министрите на ключовите парични потоци. Борисов се намира в своеобразна политическа клетка. Във всички ключови закони, предлагани от ГЕРБ, ДПС ги подкрепя.”

  “Вчера г-н Борисов цитира надписа на парламента: “Съединението прави силата”. Много хубаво, но вие сега ли видяхте надписа? Г-н Борисов въобще не идва в парламента. Той унижава Народното събрание, нагрубява председателката на парламента. Това е единственият премиер в Европа и евентуално в Африка, който неглижира парламента си. В същото време той си е по ловните стопанства, наглее, прави третостепенни срещи.Този човек мрази парламента, той мисли, че парламентът е придатък на премиерството му”, бе категоричен социалистът.

  Румен Гечев подчерта, че БСП няма да влиза в игрите на Борисов как той да остане на власт, като не променя реално нищо: “В парламентарната група на БСП, както и в ръководството на партията, имаме много квалифицирани юристи и политици. Такава измама траеше около 30-40 секунди. Някой в България прие ли сериозно това предложение на Борисов. Цяла България му се смее на това нелогично и нагло предположение.“ Той уточни, че от всичките му предложения, единственото, което не може да се приеме в обикновено Народно събрание, е промяната в броя на народните представители.

  Според социалиста има проблем с избирането на висшите органи на съдебната власт, като сега усещането е, че те са под командата на премиера: “Всички чухме от кристално чистите записи на Борисов, които бях потвърдени в лаборатории на ФБР, от които става ясно, че премиерът избира главен прокурор, че съсипва бизнеси и политици, така че очевидно Борисов командва всичките структури в момента. Това не може да продължава.” Той уточни, че такава промяна трябва да бъде направена, но всички експерти по конституционно право в България твърдят, че това може да стане в рамките на този парламент, и не е необходимо да има Велико Народно събрание.

  Гечев подчерта, че вчера организаторите на протеста сами са оттеглили искането си за Велико Народно събрание, поради това, че протестът се е разфокусирал, и че управляващата шайка иска да го използва, за да отклони вниманието от самия протест, като каже на хората – “изчакайте няколко години, докато обсъждаме Велико Народно събрание”.

  “Този номер няма да мине. Имаше светкавична реакция на българската общественост. И от протестите, и от извънпарламентарните партии няма някой, който да подкрепи тази паническа идея на Борисов да се задържи на власт. Ако той и екипът му са предполагали, че някой ще се хване на тази въдица, много са се объркали”, завърши Румен Гечев.

 • Неделя, 19 Юли 2020 20:37
  Кеворк Кеворкян: Знаели да управляват

  В гълчавата на протестите се чуват всевъзможни неща –
  най-предизвикателното безспорно бе изречено от Христо Иванов.
  Чуйте го: „Ние знаем как да управляваме!“
  Знае, защото забравя

 • Неделя, 19 Юли 2020 20:37
  Проф. Луджев: Страхливият нарцис Борисов никога няма да се оттегли от властта

  Протестното движение трябва да се самоорганизира, посъветва бившият вицепремиер

   

Оставете коментар