Понеделник, 28 Септември 2020

Четвъртък, 03 Септември 2020 11:07

Близо 17 млн. лв. бонуси са получили през юли чиновници в Министерството на финансите

Служители в Министерството на финансите и административните му структури са получили през юли 16.6 млн. лв. над заплатите си за това, че са изпълнявали служебните си задължения "качествено и в срок". Парите не са допълнително материално стимулиране, а възнаграждение "за постигнати резултати", са уточнили от финансовото министерство в отговор на въпроси, зададени от електронното издание "За истината".

Справката, изготвена от финансовото министерство, показва , че най-голямо допълнително заплащане през юли - 12.5 млн. лв., са получили в Националната агенция за приходите (НАП). Парите са разпределени между 7756 служители, или по над 1600 лв. на човек. В предоставената справка се посочва, че допълнителното възнаграждение е за второто тримесечие на годината, но не се уточнява дали в наредената за плащане сума са включени задължителните осигурителни вноски, които са за сметка на работодателя.

В Агенция "Митници" общият размер на допълнителните пари за "качествена и в срок" свършена работа е малко над 2.4 млн. лв., изплатени на 3006 служители, което прави по близо 800 лв. на човек.

В Агенцията за държавна финансова инспекция 175 служители са получили 281 хил. лв., или по 1245 лв., а в Агенцията за обществени поръчки (АОП) близо 129 хил. лв. са изплатени на 67 души - по близо 2 хил. лв. на човек. В Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" 74% от средствата за допълнителните възнаграждения са осигурени от Оперативна програма "Добро управление" и Фонда за техническа помощ по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Служителите там, които са 70, са получили допълнително общо 273 хил. лв., или по близо 4 хил. лв. на човек.

По малко - около 2 хил. лв. на човек, са получили извън заплатата си работещите в самото Министерство на финансите. Средствата, изплатени за допълнителни възнаграждения, там възлизат на 1 064 650 лв., разпределени на 531 служители.

Съгласно Закона за държавния служител допълнителните възнаграждения са част от брутната заплата. Освен за нощен труд, работа в празнични дни и извънреден труд те се получават "за точно и в срок изпълнение на поставените задачи" и се изплащат четири пъти в годината - през април, юли и октомври за текущата година и през януари - за предходната. Разходите за тях не могат да надвишават 30% от бюджета за заплати на съответната институция или ведомство .

Въпреки че е регламентирано със закон, изпращането на допълнително материално стимулиране за "качествена работа, извършена в срок" звучи нелогично, тъй като излиза, че данъкоплатците плащат два пъти за едно и също. Точно този критерий - "качествена работа, извършена в срок", би следвало да е залегнал и в длъжностните характеристики - част от трудовите договори на чиновниците, по които те получават заплатите си.

В началото на август т.г. правителството отпусна и 212 млн. лв. за по-високи заплати на работещи в Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните, МВР и техни структури. Други министерства също направиха корекции в перата за заплати в бюджетите си, но в какъв размер не бе съобщено. Публично бе обявено само, че се правят "промени, които да осигурят 30% увеличение заплатите на работещите" в тях.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 03 Септември 2020 11:07
  Държавата стартира процедурата по теглене на €2 млрд. дълг

  Бългapcĸoтo пpaвитeлcтвo щe oпитa дa нaбepe пoнe 2 млpд. eвpo, eмитиpaйĸи oблигaции нa мeждyнapoднитe пaзapи. Caйтът ВGlоbаl cъoбщaвa, пoзoвaвaйĸи ce нa двa cвoи изтoчниĸa, чe в мoмeнтa финaнcoвият миниcтъp и зaмecтничĸaтa мy ca нa poyдшoy зa пpeдcтaвянe нa cтpaнaтa ни пpeд пoтeнциaлнитe инвecтитopи, a caмoтo плacиpaнe e нacpoчeнo зa yтpe.

 • Четвъртък, 03 Септември 2020 11:07
  Институциите нямат представа колко са събраните глоби за ковид-мерките

  Съставени са 22 462 акта, от които 7 201 са за неносене на предпазна маска. От НАП прехвърлят топката към МВР за неяснотата колко от тези глоби са събрани

 • Четвъртък, 03 Септември 2020 11:07
  Собственикът на Хиполенд пред bTV: Близък на Сталийски ми каза, ако продължавате да протестирате ще ви фалираме за 2 минути!

  Те влязоха в магазините на фирмата ден след като изпълнителният директор Мариан Колев се оплака, че полицията едва не е ослепила 17-годишния му син, който бил напръскан от упор газ на протеста на 2 септември.

  Служители на компанията редовно участват в протестите срещу правителството и главния прокурор. От МВР посочиха, че акцията е за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки.

  „Всички тези институции са длъжни да правят проверки. Изненадата е, че едновременно три различни инстанции да дойдат на проверка и случайно да съвпада с някакво изявление, което съм дал във фейсбук страницата на фирмата ни. Някой път случайностите са прекалено случайни“, каза още той. – „Дали сме некоректни или не могат да кажат нашите клиенти, партньори, доставчици. С някои от тях сме от 15 години заедно. Всички ни уважават.

  След съобщението за акцията, тази реакция ме втрещи, благодаря на всички граждани. Това показа имиджа ни в очите на обществото“, добави Колев.

  „Бях изненадан, някъде към 3:30 ме потърси министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Беше доста коректно, спокойно, само, че той ми сподели, че е изненадан и ядосан, от това, което се случва. Поинтересува се за сина ми, за това което се случва. Той беше сърдит, че нещо става без неговото знание. Една такава акция ме тревожи, нещо ако минава през главата на министъра, кой натиска копчето, кой казва да“, каза още той.

  „Не ми харесва изобщо средата, не ми харесва, че децата ни не желаят да остават в България. В училището на сина ми около 100 деца ще завършат тази година, от тях има 1 който е обявил, че ще продължи образованието си в България – сина ми.

  Защо нашите деца не искат да останат тук?“, каза още той. „Не познавам Александър Сталийски, не познавам Пеевски. Фирма на Сталийски ми беше отправила предложение да купи фирмата. Един от близките на Сталийски е казал: Ако продължавате да протестирате, ще ви фалираме за 2 минути“, каза собственикът на „Хиполенд“.

Оставете коментар