Неделя, 15 Декември 2019
Понеделник, 08 Август 2016 14:44

САМО В BIG5.BG: Абсурдът наречен зоопарк Разград

Докато кметът ветеринар се занимава със стадиони, животните тънат в мизерия, ядат марули, спят на бетон и преживяват в телени клетки от по едва няколко метра

Зоопаркът в Разград тъне в пълна мизерия, а животните в него живеят като в концлагера „Аушвиц“. Това алармираха пред BIG5 загрижени граждани на града. Зоологическата градина се намира в центъра на североизточния български град Разград и се води общинска собственост. Както обаче често се случва за кауза като тази пари за издръжка няма. Този факт от своя страна съвсем логично обрича животните на бавна и мъчителна смърт. Макар и да не са много, грижата от страна на Общината към тях е нищожна. Клетките са тесни, направени от тел, а подовите настилки са просто от бетон.

лъв3

В зоопарка живеят лами, лъвове, мечки, елени, лисици,  няколко вида птици и още известен брой други животни. Всичките те обаче далеч не могат да усетят дори и намек до естествената си среда, тъй като са натикани в клетки от по едва няколко метра. Заизобилие от храна пък и дума не може да става. Повечето от животните се задоволяват с марули, а лъвът сравнително рядко помирисва нужното му количество месо. На фона на всичко това изкача и втория абсурд.

зоопарк1

Кметът на града Валентин Василев не иска и да чуе за зоопарка и за отделяне на средства за неговата издържа и поддръжка. Парадоксалното е, че самият той е ветеринар по образование и по морал и практика години наред е живеел с грижата за животните. Днес, а може би и преди това явно му е на заден план. Почти няма никакво съмнение, че д-р Василев не е посещавал зоопарка от месеци, а може би и от години и най-вероятно въобще не познава проблемите му. В неговият мандат определено има по-важни неща. Очевадно за кмета и града най-важен е стадиона на Лудогорец, който само до този момент глътна няколко милиона лева. На всички граждани на града им е ясно, че дори ако минимална част от тези пари бяха използвани за реновирането на зоологическата градина, това не само щеше да бъде в полза на града, но може би щеше да спаси живота на някой от редките видове животни. Василев не пропуска да се изтипоса на нито един мач на Лудогорец, но едва ли се интересува от живота на лъвовете Цар Асен и Цар Петър. Друг е въпроса какво ще прави кмета, ако „орлите“ се преместят в София за двубоите си от евротуририте…Нещо повече. Преди няколко години Община Разград искаше да закрие зоопарка, но жителите на града се възпротивиха. С общи усилия тогава все пак бяха намерени нужните средства за запазване на зоопарка и на живота на животните в него. Но сега пак са необходими пари, този път не само за да се спаси и реновира зоопарка, а за да се спаси морала на цял един град. 

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар