Петък, 10 Април 2020

Сряда, 16 Ноември 2016 22:40

Арестуваха за корупция шефа на надзора на ВТБ, одобрил скандалния заем за придобиването на Виваком

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев бе арестуван

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев бе арестуван във вторник (15 ноември) по обвинения, че е поискал и приел подкуп за милиони долари, за да одобри мащабна приватизационна сделка. Улюкаев е председател на Надзорния съвет на руската държавна банка ВТБ, която отпусна необезпечен заем за фирма, използвала парите за покупката на изпадналия във финансови затруднения български телекомуникационен оператор "Виваком".

Арестът на Улюкаев съвпадна с годишнината от "търга" за БТК (работеща под търговското наименование "Виваком"), който позволи на българския олигарх Спас Русев да заяви, че е придобил мажоритарния дял в дружеството.

Нещо повече – скандала се разигра в бурни времена за българската политика. Възможно е протекциите, с които ВТБ и Русев се ползваха от правителството, да се разпадна на фона на подадената оставка от премиера Бойко Борисов, който изглежда не може да скъса връзките си с "гнилите ябълки". Налице са все по-големи очаквания за сериозни политически и наказателни действия в България срещу хората, отговорни за срива на КТБ, включително ВТБ и българските ѝ съюзници.

Арестът на Улюкаев е на базата на обвинения, че е приел подкуп от $2 млн. в замяна на положителна оценка, която би позволила на руската държавна компания "Роснефт" да придобие държавния дял от друга петролна фирма – "Башнефт". ВТБ Капитал, британското поделение на ВТБ, е финансов консултант на руското правителство по сделката.

Споровете около приватизацията на "Башнефт" се точат от лятото. Мнозина смятат, че "Роснефт", която се контролира от руската държава чрез холдинга "Роснефтегаз", изобщо не бива да участва в приватизацията. Поради този спор в средата на лятото правителството в Москва реши да отложи приватизацията на "Башнефт", но на 10 октомври премиерът Дмитрй Медведев подписа указ за продажбата на 50.08% от "Башнефт" на "Роснефт". На 12 октомври пък компанията преведе в бюджета за този пакет 329, 69 милиарда рубли ( 5.3 милиарда долара).

Улюкаев е наблюдаван повече от година, твърди източник запознат с разследването. Според публикации в руските медии министърът не е действал само в съмнителните си дела, а си е сътрудничил с още лица. В идните дни е възможно в ареста да попаднат още хора, участвали в сделката с "Башнефт", пишат руските средства за масова информация.

Името на Улюкаев като председател на Надзорния съвет на ВТБ е свързано и с друга съмнителна сделка, обещаваща да се превърне в грандиозен скандал.

В началото на август т.г. компанията "Емпрено Венчърс Лимитед" (Empreno Ventures Limited) изпрати жалба до членовете на Надзорния съвет на ВТБ за много спорна ситуация, според която мениджърите на банката се готвят да отпуснат заем от 240 млн. евро за финансиране на покупката на 100% от дяловете на компанията InterV, косвена холдингова компания на БТК. Намерението бе налице, въпреки че InterV не разполага с активи да финансира сделката, оспорвана в съдилищата на четири различни държави (България, Великобритания, Люксембург и Русия). Т. нар. "одобрение", дадено от Комисията за защита на конкуренцията в България, бе оспорвано и все още е обект на разглеждане във Върховния административен съд. ВТБ пък пропусна да информира българските власти, че всъщност те са крайните собственици на БТК – факт, който в крайна сметка ще доведе до нова поредица от проблеми за банката.

В края на август т.г. собственикът на Empreno Ventures Limited Дмитрий Косарев е изпратил жалба и до министър-председателя и председателя на партия "Единна Русия" Дмитрий Медведев с искане да се обърне внимание на съмнителните операции на управлението на ВТБ, в резултат на които руската държава рискува да понесе щети на стойност над 1 млрд. евро.

Мениджърите на ВТБ упорито мълчат, въпреки факта, че руските медии от дълго време обсъждат съмнителната сделка. Постоянно мълчи и Надзорният съвет, начело с министъра на икономическо развитие Алексей Улюкаев, въпреки многобройните публикации в пресата и публичните жалби, призоваващи да се обърне внимание на тези операции.

Казусът е в това, че управлението на ВТБ обмисляше възможността да отпусне заем на стойност 240 милиона евро на консорциум от купувачи за закупуване на 100% от дяловете на компанията InterV. Оказва се, че новият заем не е обезпечен със 100% от акциите на БТК и косвената холдингова компания InterV. До момента собствениците на дружеството успяват да блокират опитите на Русев да завладее управлението на "Вива Телеком България" (мажоритарен собственик на БТК) и БТК, както и да регистрират залога на акциите на "Вива Телеком", свързани със заема от 240 млн. евро, отпуснат от ВТБ.

Освен всичко друго, оказва се че 100% от акциите на БТК и 100% от акциите на InterV вече са обезпечение на друг кредит, който също е свързан с ВТБ. Дъщерната структура на ВТБ, британското подразделение на ВТБ Capital Plc, заедно с редица други фирми преди време е отпуснала 150 млн. евро, обезпечени с акции, които вече са заложени в полза на британското поделение на ВТБ.

Казано по-просто, ВТБ вече е дала заем, обезпечен с акции на "Виваком". Представители на банката обясняват, че ВТБ дава нов заем от 240 млн. евро, за да се изплати първият заем в размер на 150 млн. евро. Но има една съществена разлика - ако първият кредит е обезпечен с акции, то 240-те млн. вече се отпускат без нормално обезпечение. Ако наричаме нещата с истинските им имена, става дума за почти сто процента на риск от непокриване на новия заем и ВТБ няма да може да възстанови парите си.

Още повече, че БТК не е изплатила първия заем. Но въпреки това мениджърите на ВТБ се опитват да потушат пожара с бензин, предоставяйки нов голям заем, за да се изплати първият. А като обезпечение за втори път се готвят да приемат същите тези 100% акции на InterV и БТК. Има изключително висок риск от съдебни спорове, защото ако сделката се състои, ВТБ ще трябва да се яви като ответник в Лондонския съд по иск на акционерите на БТК. И тъй като акционерите от самото начало заемат убедителна правна позиция, банката рискува да загуби делото, а след това да изплати на акционерите до 350 милиона евро като компенсация за загубите от тази сделка.

Преди да предостави какъвто и да е заем, всяка банка провежда така наречения due diligence (комплексна проверка) на кредитополучателя за това дали потенциалният длъжник е в състояние да изплати заема. Затова банката взима акции като обезпечение – за да спечели от лихвите по заема. Банката взима обезпечение срещу кредита, но няма за крайна цел придобиване на самата проблемна компания. В този случай изиза, че компанията БТК вече е длъжник на ВТБ в размер на 150 млн. евро плюс още един дълг в размер на 400 млн. евро. Възниква въпросът дали определени хора не се опитват просто да "прехвърлят" проблемната компания с милионен дълг на ВТБ? Разбира се, след като не си върне парите ВТБ ще започне съдебна битка, но ... както се казва в стар американски анекдот: „ Г-н адвокат, кажете ми честно, ще загубя ли това дело? – Вие не, но вашият внук със сигурност."

Оставете коментар