Сряда, 15 Август 2018
Четвъртък, 04 Май 2017 20:36

БНБ крие внесе ли Инвестбанк 20 млн. лв. за запълване на дупките в капитала си

До края на април единствената банка, която не премина стрес тестовете през лятото на 2016 г. и дори според оптимистичната прогноза на БНБ не успява да покрие минималните критерии за капиталова адекватност до 2018 г., трябваше да е внесла 20 млн.лв. допълнителен капитал.


Това е точка първа от плана й, наложен от Централната банка, която намери 1,205 млрд. лв. рискови активи и направи капиталови корекции от 104,4 млн.лв., 82,2 млн.лв. или 80% от които се оказаха лоши кредити, представяни като добри, а 22,2 млн. лв. бяха надценените недвижимости.
Загрижен за финансовата стабилност на България, 19’ зададе на БНБ прост въпрос: Внесен ли е допълнителният капитал, който следваше да получи ясен и прост отговор – ДА или НЕ.

Първо ни отговориха: „Банката работи в съответствие с оповестените от нея планове за реализиране на препоръките, произтичащи от ПКА и стрес тестовете от 2016 г”. Очевидно бягане от отговор.
На повторно зададения въпрос дали допълнителните 20 млн.лв. са внесени, се получи отговор, който всеки ще разбере като НЕ:”В резултат на Прегледа на качеството на активите е установена необходимост от възстановяване/укрепване на капиталовите буфери на Инвестбанк АД. За тази цел банката изпълнява множество мерки като: диверсификация и подобряване на качеството на кредитния портфейл, продажба на обезпечения, намаление на административни разходи, капитализиране на печалбата. ВСИЧКО ТОВА СА ДЕЙСТВИЯ, КОИТО НАМАЛЯВАТ ПОТРЕБНОСТТА ОТ ВНАСЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛЕН КАПИТАЛ. Банката оповести, както планираните действия за възстановяване на капиталовите буфери, така и постигнатите резултати”.

На отправения прост въпрос внесени ли са или не са внесени 20-те милиона към главния акционер Петя Славова отговор не се получи. Не получихме конкретен отговор и при многократните питания към пресцентъра на банката.

Ние само ще цитираме гарантираното от БНБ и клетвено декларирано от Инвестбанк след скъсването й на стрес тестовете:
„1. Подкрепа от акционерите:
- Увеличение на капитала с 20 милиона лева – капиталовият план на банката предвижда увеличение на акционерния капитал с 20 милиона лева до Април 2017, с цел поддържане на параметрите, дефинирани в бизнес плана”.
При това напомняме, че БНБ през лятото на 2016 г. констатира, че след мерките Инвестбанк ще трябва да генерира допълнителен капиталов буфер не просто от 20 млн., а от 33,275 млн. лв: „Предвижда се покачване на капитала с 20 млн. лв. В капиталовия план, съгласуван с БНБ, е заложено през второто тримесечие на 2017 г. и по-конкретно – през април, с приемането на годишния финансов отчет за 2016 г. да бъде увеличен и акционерният капитал с цел подкрепа на заложените параметри в плана”.

Връщаме лентата назад, както е описана от авторитетния в. Капитал, който озаглави материал по щекотливата тема „Твърде малка, за да е страшно”: „Прегледът на качеството активите води до съществени корекции в капитала на Инвестбанк за общо 105 млн. лв. и до най-много предписани мерки за изпълнение в стегнат срок. В следствие на, което е най-голямото разминаване сред всички проверявани банки. Общата капиталова адекватност пада от 18.7% по отчет на 11%. Банката се проваля и на стрес теста, като при базовия сценарий (който предвижда продължаващ ръст на икономиката и липса на шокови събития) CET1 към края на 2018 г. е отрицателен и е на ниво -1.6%, а при утежнения равнището му пада до -7.7%...Банката трябва да свие административните си разходи, които са 70% от общите приходи, до 49% в края на 2018 година”.

И още от Капитал: „Най-драстични отклонения. Това е резултатът на Инвестбанк от прегледа на качеството на активите. Според регулатора проблемите на институцията са поправими с 20 млн. лв. капитал, който основният акционер Петя Славова ще трябва да набави. Макар сумата да изглежда миниатюрна за възможностите на пазар с 85 млрд. лв. активи, не е много сигурно, че бизнесдамата има откъде да ги вземе. За предходните увеличения беше привлечен омански акционер, който придоби 1/3 от капитала, и при привличането на още външен капитал тя може да трябва да се прости с контрола. Освен това мениджмънтът и собствениците на банката от години знаят много от това, което прегледът на качеството на активите показа - одиторите хронично го посочват в забележките си. Въпреки това тя не успя да подготви и капитализира банката си достатъчно добре. Така Инвестбанк е една от двете зле представили се институции в проверката и може би само скромният й мащаб - 12-а по размер с близо 2 млрд. лв. активи, е причина за спокойствието на регулатора и сравнително меките, макар и многобройни наложени мерки...... И при нормалния, и при негативния сценарий до края на 2018 година банката не успява да покрие минималните изисквания за капиталова адекватност, показват резултатите от проверката”.

Автор: Екип на 19’

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Май 2017 20:36
  Жельо Бойчев вика БНБ в парламента за сделката на Гинка с ЧЕЗ

  Депутатът от БСП Жельо Бойчев не е доволен от работата на временната парламентарна комисия за сделката между "Инерком" и ЧЕЗ. Именно той беше председател. По думите му, тя не е показала в крайна сметка има ли пари Гинка Върбакова пари и коя банка ще ѝ ги даде, за да управлява тока на половината ни икономика. Социалистът се закани пред БТВ, че следващият ход е изслушване на Нългарската народна банка. Депутатът иска да се даде отче на народните представители до къде е стигнала сделката и как ще намери над 1 млрд. лева новата бизнесменка от Пазарджик. Бойчев призна, че лично е обиден като депутат, който представлява интересите на хората, че не знае какво се случва с тока им и всичко се прави на тъмно. Той припомни, че вероятно чешките политици имат вероятно повече информация, отколкото нашите. 

  "Не съм удовлетворен от това, че не изпълнихме някои от големите очаквания, които имаше към комисията, а именно да дадем отговор на въпроса - кой и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България. Приехме доклад за дейността на временната комисия, който прави анализ на извършените приватизационни сделки със съответните констатации към тях и събира информация относно сделката за придобиване активите на ЧЕЗ в България”. каза по-рано днес Бойчев пред журналисти. Той добави, че комисията предлага на Министерски съвет да извърши цялостен анализ на изпълнението на целите, заложени в стратегията за приватизация на ЕРП. „Възлагаме да се направи преглед на постановление 181, в което са включени обектите от национална сигурност. Възлагаме на БНБ да предостави информация, относно финансовите ангажименти на български банки, свързани с тази сделка. Искаме да бъде направен и преглед на дейността на специалните служби в целия ход на сделката”, обясни народният представител. Той заяви, че смисълът на тази информация е да разсее съмненията около сделката с ЧЕЗ и по какъв начин български банки са свързани с финансирането й. „Без да знаем кой финансира сделката с ЧЕЗ, не можем да бъдем сигурни кой е купувачът”, категоричен бе Бойчев. Той заяви още, че не приема, че българските специални служби нямат информация относно хода на сделката и кои са ангажираните лица. "Комисията иска преглед на тяхната дейност. Няма смисъл да гласуваме бюджет за тези служби, за да се окаже, че когато е необходима такъв тип информация, не можем да я получим”, категоричен бе Жельо Бойчев.

 • Четвъртък, 04 Май 2017 20:36
  Пенсионерите са ощетени с милиарди от 2010 г. насам, поддържат стабилността на държавата с бедността си

  Ако имаше омбудсман на място, Борисов нямаше да вади пари като вълшебник, за да потушава протести.

 • Четвъртък, 04 Май 2017 20:36
  Прокуратурата обвини бившия финансов министър Стоян Александров

  Бившият финансов министър Стоян Александров в правителството на Любен Беров от 1992 г. до 1994 г. е привлечен днес като обвиняем за упражняване на банкова дейност без разрешение, съобщи БНР като се позова на източници от Софийската градска прокуратура.

  Проверката срещу него е и по сигнали за лихварска дейност.

  Тя започна на 8 септември 2016 година и обхващаше периода 2002 - 2016 година, когато Александров е директор на банка. Той обаче е проверяван като физическо лице.

  Стоян Александров е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 100 000 лева.

  Разследването срещу него започва, след като беше обвинен от клиенти, че им е давал заеми като физическо лице със скрити лихви.

  Поне трима души разказаха, че са вземали заеми от Александров с лихви, включително и скрити.

  Наказанието за лихварска дейност е от три до пет години затвор и конфискация до 1/2 от имуществото.

Оставете коментар