Понеделник, 22 Октомври 2018
Понеделник, 20 Ноември 2017 09:24

Маргарита Михнева: Битката за истината се води в съда, не в медиите. Колтуклиева загуби.

"Битката за истината се води в съда, не в медиите. Колтуклиева загуби." Думите са на Маргарита Михнева и са по повод решението на СРС да отхвърли иска на Соня Колтуклиева към нея и да го обяви за неоснователен.

Ето и малко предистория:

През 2014 г. В предаването на БНТ "Още от деня“ пред водещият Димитър Цонев Маргарита Михнева заявява, че Соня Колтуклиева е получавала незаконно пари от банкера Цветан Василев за пиар услуги. Става дума за получени пари „на ръка“ срещу разписки за суми от 10000 лв на месец. Михнева показва и копия от разписките на които е подписът на Колтуклиева.

През 2016 г. в интервю за вестник „Галерия“ на въпрос: "Защо Соня Колтуклиева Ви обвини, че сте говорител на Сотир Цацаров?", Михнева отговаря: "Не познавам Цацаров, но се чудя на какво отгоре Соня Колтуклиева ще бъде морален стожер на журналистиката в България. Взимала е всеки месец по 10 000 лв на ръка от Цветан Василев за да го обслужва медийно! И то години наред."

След тези думи на популярната ТВ журналистка Соня Колтуклиева завежда иск срещу Михнева. Колтуклиева настоява пред съда, че й се дължи обезщетение за „преживени стрес, тревога, обида, възмущение и гняв, в следствие от обидни и клеветнически твърдения, станали достояние на неограничен кръг от хора“. Искът й за претърпени „неимуществени вреди“ е в размер на 24 000 лв, заведен на 21.06.2016 г.

В хода на делото се установява, че Соня Колтуклиева наистина е взимала пари от Цветан Василев, и с документ от Софийска градска прокуратура се удостоверява, че срещу Колтуклиева се води досъдебно производство №263/2015г. с предмет „ установяване на данъчни задължения чрез недеклариране на облагаем доход от физическото лице Соня Колтуклиева“.

Докато чака съдът да се произнесе Колтуклиева решава да отвори втори фронт на битката, като внася жалба в Кюстендилската адвокатска колегия, този път срещу защитника на Михнева, адвокат Антон Сираков. Жалбата е входирана на 08.08.2017 г. В нея Колтуклиева настоява за отнемане на адвокатските права на Антон Сираков с мотив: „уронване на авторитета и доброти ми име в обществото“. Мотивите описани в жалбата са със същият състав, като мотивите за заведения иск срещу Маргарита Михнева. Единствената разлика е, че Колтуклиева е добавила и документ, че не дължи данъци към НАП, но документът е изваден след като тя вече е осъдена да плати данъци върху получените от КТБ суми.

BGJOURNAL се свърза се с адвокат Сираков и ето какво разказа той:

- Заради участието на моята подзащитна при Димитър Цонев и заради едно интервю пред вестник „Галерия“, Колтуклиева завежда иск. В производството по делото Колтуклиева усети, че това й действие не е от най-разумните, обвиненията и към Михнева са безпочвени и би трябвало, ако се ръководи от закона съдът да отхвърли нейния иск. Така всъщност се получи накрая, но нека да не изпреварваме събитията. Не мога да си обясня с какво намерение, по-точно мога, но не мога да го докажа, Соня Колтуклиева се оплаква и от мен в адвокатската колегия към която принадлежа(Кюстендил-б.р.), и съвсем „скромно“ поиска да ми бъдат отнети адвокатските права.

- Какъв е нейният мотив да направи това срещу Вас?

- Аз бих го обяснил по най-елементарния начин, едно озлобление заради това, че с моето активно съдействие тя ще загуби делото. За което аз не нося никаква вина, не аз съм я съветвал да го завежда. И бих си позволил да кажа още, че е съвсем неразумно от нейна страна, сама да доказва че е била упрекната от Маргарита Михнева съвсем основателно. Защото тя за пореден път в оплакването си до колегията заявява откровени неистини. Според нея аз неправилно съм дал едно интервю пред вестник „Галерия“ през 2017 г. В което съм излъгал. Не обръщам внимание на квалификацията, аз съм свикнал да ме ругаят моите съдебни противници, това значи, че съм си свършил добре работата. Но, да се върнем на темата: Колтуклиева заявява, че няма нищо общо с медийното обслужване на КТБ, а аз цитирам една публикация от 2014 г. В която самата Соня Колтуклиева обяснява своята дейност точно в подкрепа на Цветан Василев и КТБ. Това е интервю по инициатива на самата Соня Колтуклиева (виж тук). След това бивам упрекнат, че съм разпространявал лъжливи твърдения, защото според Колтуклиева подписът и под документите(приходни разписки) е бил фашифициран.

Аз съм упрекнат пред адвокатската колегия от г-жа Колтуклиева, че съм си измислил твърдения за нейната посредническа дейност между силни фигури на деня. Съвсем скоро в сайта Frognews.bg излезе материал „Соня Колтуклиева за първи път разкри, че тя е била в ролята на посредник между Борисов и Василев“. Разбира се става въпрос за министър-председателя Борисов, и Цветан Василев от КТБ. Колтуклиева изпълнява тази роля докато не чува премиера Борисов да казва, че е готов да събори една-две банки, ако трябва, стига Орешарски никога да не се върне на власт. Най-накрая тя е възмутена от моите „лъжи“, че аз очаквам да бъде осъдена за неплащане на данъци. Обаче тя прави това оплакване в момента в който вече е осъдена.

В крайна сметка преди дни 32-ри състав на СРС решава, че искът на Соня Колтуклиева към Маргарита Михева е неоснователен и следва да се отхвърли. Също така осъжда Колтуклиева да заплати разноските по делото в размер на 300лв.

Източник: BGJORNAL.INFO

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 20 Ноември 2017 09:24
  Край на хегемонията на САЩ. Западните медии коментират речта на Путин във "Валдай"

  Руските потребители на социалните мрежи вчера активно обсъждаха изявлението на президента Владимир Путин по време на заседанието на дискусионния клуб "Валдай". Мнозинството от тях отбелязват фразата на президента, че в случай на ядрена атака, руските военни ще успеят да нанесат ответен ядрен удар: "Ние ще отидем в рая, а те (агресорите, бел. ред.) просто ще издъхнат", отбеляза президентът. Именно тази фраза беше многократно цитирана в социалните мрежи и беше интерпретирана като проява на агресия. Обаче западните медии обръщат внимание на други аспекти от изявленията на Путин, пише аналитичният руски сайт  "Актуальные коментарии".

  Американският Financial Times отбелязва, че в речта си Путин е обявил края на хегемонията на САЩ: "Руският лидер обръща гръб на лошите отношения със Запада и подчертава разширяващите се източни връзки", отбелязват авторите на статията. 

  Изданието цитира и друга фраза на Путин: "Създаването на атмосфера на напрегнатост и истерия не е нашият път... Никому не създаваме проблеми. Надявам се, ще може да установим диалог", казва Путин. 

  Отбелязват се и енергийните проекти на Русия с Египет, както и разширяването на сътрудничеството между Русия и Китай. Financial Times обръщат внимание и на думите на Путин, че новото въоръжение, което той представи по-рано, ще постъпи в армията до броени месеци.

  "Русия е една от най-големите ядрени държави. И вие знаете, аз вече говорих публично, че в отговор на строителството на ПРО от страна на САЩ ние усъвършенстваме своите ударни комплекси. При това някои от тях вече имаме на въоръжение, други ще влязат в строя до броени месеци. Имам предвид системата "Авангард“. С абсолютна точност може да се каже, че ние далеч сме изпреварили нашите, така да ги наречем, партньори и конкуренти в тази сфера", отбеляза президентът. 

  "Путин приветства залеза на световното господство на САЩ. С това заглавие излезе публикация в Huffpost. В изданието се обръща внимание на думите на президента за новото въоръжение и наближаващия разпад на „империята” на САЩ: "Що се отнася до САЩ, той каза, че "империите често си мислят, че могат да си позволят да правят малки грешки ... понеже са много силни. Но когато броят на тези грешки продължава да расте, той достига нива, които те не могат да издържат. Една държава може да придобие чувство за безнаказаност, че може да прави каквото си иска. Това е резултат от монопола на едпополюсния свят... За щастие, този монопол вече изчезва...", отбелязва изданието. 

  По темата за ответен ядрен удар Huffpost съобщава, че Русия не възнамерява първа да употреби ядрено оръжие: "Путин заяви, че ядреното оръжие на Русия ще бъде използвано само за възмездие против удара на противника", се казва в статията. 

  В Sky News също интерпретират думите на Путин за ответния ядрен удар като заявление за ненападение: "Агресорът трябва да знае, че възмездието е неизбежно", каза той (бел. ред. – Путин) на международния политически форум в Сочи, отбелязва изданието.

  Интересно е как различно се интерпретират думите на Путин от либералната общественост в Русия и от чуждестранните медии. Западните издания обръщат внимание на други аспекти от речта на Путин, а думите за ответния ядрен удар се възприемат не като акт на агресия. Опозиционните лидери в Русия са не по-малко заинтересовани от изостряне на обстановката и затова интерпретират думите на президента като "поредния опит за разпалване на война", отбелязва «Актуальные комментарии».

  източник: "Актуальные коментарии", превод и редакция: BIG.bg

 • Понеделник, 20 Ноември 2017 09:24
  Северин разплакан се призна за виновен, но не помнел нищо

  Повдигнати са обвинения за изнасилване и убийство, наложена е мярка за постоянно задържане 

  "Да, виновен съм и много съжалявам, не мога да повярвам, че аз съм го направил". Това обяви пред журналисти заподозреният за убийството на журналистка Виктория Маринова – Северин Красимиров. Той се изправи пред русенския съд, за да бъде определена мярката му за неотклонение.

  Северин беше докаран в съда окован с белезници и вериги през кръста, конвоиран от няколко служители на съдебната охрана. 

  Вчера на 21-годишния мъж официално бяха повдигнати обвинения – те са за изнасилване и убийство.

  Северин Красимиров обяви още, че почти нищо не помни от срещата си с Виктория. Бил пиян и дрогиран, връщал се пеша от купон към вкъщи. Бутнал тичащата жена или тя го бутнала, разменили си реплики и после я ударил.

  "Не мога да повярвам, че съм го направил", каза обвиняемият и се разплака.

  На въпрос какво наказание очаква, той отговори: "Каквото наказание ми дадат – това. Ако е доживотен затвор, ще го лежа”.

  Той каза, че взима лекарства, но не знаел за какво са. "Да, ползвам, не знам защо са", отговори той.

  Разплака се пред камерите и отново заяви, че съжалява.

  Красимиров е задържан за 72 часа, като държавното обвинение днес наложи постоянното му задържане в ареста.

  По-рано стана ясно, че шестима служебни адвокати са отказали да поемат защитата на Северин.

 • Понеделник, 20 Ноември 2017 09:24
  Всяка новина трябва да подлагаме на критичен анализ

  „Свободата не се изразява само в това да имаш правото да правиш каквото си поискаш, тя е и отговорност за взетите решения”, пише във фейсбук съпругата на вицепремиера Томислав Дончев по повод зачестилото разпространяване на фалшиви новини.

  Ето целия текст на Светлана Дончева, публикуван във фейсбук профила й:

  Разпознаването на фалшивите новини и на поръчковите статии, които започват все повече да превземат общественото и медийно пространство в България, трябва да се превърне в елемент на социалната интелигентност на българина. Необходимо е възпитание, образование, индивидуална отговорност и развиване на специална чувствителност към проблема от всеки един от нас. Иначе всякакви пик, фрик, пръц и дрън медии с мирис на клоака ще ни превземат окончателно.

  Свободата не се изразява само в това да имаш правото да правиш каквото си поискаш, тя е и отговорност за взетите решения. И когато решиш да повярваш на дадена информация и дори да помогнеш за нейното разпространение, ти вече си поел отговорност за действията си и ставаш съучастник точно на онези, които добре са преценили как да поднесат дадена информация, така че да се поеме като топъл хляб от публиката.

  И ако преди десетилетия "Пише го във вестника!" беше солиден аргумент в обосноваването на истинността на дадена новина, а липсата на плурализъм в обществото и на свободни медии, караха бабите и дядовци ни да търсят алтернативни източници на информация, то сега предизвикателството пред нас е от хилядите новини и статии да отсеем ценното и най-близкото до истината (която сама по себе си може да е различна за всеки), да подлагаме всяка новина на здравословен критичен анализ, да сравняваме и активно да търсим онова, което се крие зад думите.

  Ако не положим това усилие, а приемаме наготово всичко, което всякакви кръгове и кръгчета ни предоставят, то трябва да се сърдим само на себе си.

  Светлана Дончева, фейсбук

Оставете коментар