Четвъртък, 26 Април 2018
Понеделник, 20 Ноември 2017 09:24

Маргарита Михнева: Битката за истината се води в съда, не в медиите. Колтуклиева загуби.

"Битката за истината се води в съда, не в медиите. Колтуклиева загуби." Думите са на Маргарита Михнева и са по повод решението на СРС да отхвърли иска на Соня Колтуклиева към нея и да го обяви за неоснователен.

Ето и малко предистория:

През 2014 г. В предаването на БНТ "Още от деня“ пред водещият Димитър Цонев Маргарита Михнева заявява, че Соня Колтуклиева е получавала незаконно пари от банкера Цветан Василев за пиар услуги. Става дума за получени пари „на ръка“ срещу разписки за суми от 10000 лв на месец. Михнева показва и копия от разписките на които е подписът на Колтуклиева.

През 2016 г. в интервю за вестник „Галерия“ на въпрос: "Защо Соня Колтуклиева Ви обвини, че сте говорител на Сотир Цацаров?", Михнева отговаря: "Не познавам Цацаров, но се чудя на какво отгоре Соня Колтуклиева ще бъде морален стожер на журналистиката в България. Взимала е всеки месец по 10 000 лв на ръка от Цветан Василев за да го обслужва медийно! И то години наред."

След тези думи на популярната ТВ журналистка Соня Колтуклиева завежда иск срещу Михнева. Колтуклиева настоява пред съда, че й се дължи обезщетение за „преживени стрес, тревога, обида, възмущение и гняв, в следствие от обидни и клеветнически твърдения, станали достояние на неограничен кръг от хора“. Искът й за претърпени „неимуществени вреди“ е в размер на 24 000 лв, заведен на 21.06.2016 г.

В хода на делото се установява, че Соня Колтуклиева наистина е взимала пари от Цветан Василев, и с документ от Софийска градска прокуратура се удостоверява, че срещу Колтуклиева се води досъдебно производство №263/2015г. с предмет „ установяване на данъчни задължения чрез недеклариране на облагаем доход от физическото лице Соня Колтуклиева“.

Докато чака съдът да се произнесе Колтуклиева решава да отвори втори фронт на битката, като внася жалба в Кюстендилската адвокатска колегия, този път срещу защитника на Михнева, адвокат Антон Сираков. Жалбата е входирана на 08.08.2017 г. В нея Колтуклиева настоява за отнемане на адвокатските права на Антон Сираков с мотив: „уронване на авторитета и доброти ми име в обществото“. Мотивите описани в жалбата са със същият състав, като мотивите за заведения иск срещу Маргарита Михнева. Единствената разлика е, че Колтуклиева е добавила и документ, че не дължи данъци към НАП, но документът е изваден след като тя вече е осъдена да плати данъци върху получените от КТБ суми.

BGJOURNAL се свърза се с адвокат Сираков и ето какво разказа той:

- Заради участието на моята подзащитна при Димитър Цонев и заради едно интервю пред вестник „Галерия“, Колтуклиева завежда иск. В производството по делото Колтуклиева усети, че това й действие не е от най-разумните, обвиненията и към Михнева са безпочвени и би трябвало, ако се ръководи от закона съдът да отхвърли нейния иск. Така всъщност се получи накрая, но нека да не изпреварваме събитията. Не мога да си обясня с какво намерение, по-точно мога, но не мога да го докажа, Соня Колтуклиева се оплаква и от мен в адвокатската колегия към която принадлежа(Кюстендил-б.р.), и съвсем „скромно“ поиска да ми бъдат отнети адвокатските права.

- Какъв е нейният мотив да направи това срещу Вас?

- Аз бих го обяснил по най-елементарния начин, едно озлобление заради това, че с моето активно съдействие тя ще загуби делото. За което аз не нося никаква вина, не аз съм я съветвал да го завежда. И бих си позволил да кажа още, че е съвсем неразумно от нейна страна, сама да доказва че е била упрекната от Маргарита Михнева съвсем основателно. Защото тя за пореден път в оплакването си до колегията заявява откровени неистини. Според нея аз неправилно съм дал едно интервю пред вестник „Галерия“ през 2017 г. В което съм излъгал. Не обръщам внимание на квалификацията, аз съм свикнал да ме ругаят моите съдебни противници, това значи, че съм си свършил добре работата. Но, да се върнем на темата: Колтуклиева заявява, че няма нищо общо с медийното обслужване на КТБ, а аз цитирам една публикация от 2014 г. В която самата Соня Колтуклиева обяснява своята дейност точно в подкрепа на Цветан Василев и КТБ. Това е интервю по инициатива на самата Соня Колтуклиева (виж тук). След това бивам упрекнат, че съм разпространявал лъжливи твърдения, защото според Колтуклиева подписът и под документите(приходни разписки) е бил фашифициран.

Аз съм упрекнат пред адвокатската колегия от г-жа Колтуклиева, че съм си измислил твърдения за нейната посредническа дейност между силни фигури на деня. Съвсем скоро в сайта Frognews.bg излезе материал „Соня Колтуклиева за първи път разкри, че тя е била в ролята на посредник между Борисов и Василев“. Разбира се става въпрос за министър-председателя Борисов, и Цветан Василев от КТБ. Колтуклиева изпълнява тази роля докато не чува премиера Борисов да казва, че е готов да събори една-две банки, ако трябва, стига Орешарски никога да не се върне на власт. Най-накрая тя е възмутена от моите „лъжи“, че аз очаквам да бъде осъдена за неплащане на данъци. Обаче тя прави това оплакване в момента в който вече е осъдена.

В крайна сметка преди дни 32-ри състав на СРС решава, че искът на Соня Колтуклиева към Маргарита Михева е неоснователен и следва да се отхвърли. Също така осъжда Колтуклиева да заплати разноските по делото в размер на 300лв.

Източник: BGJORNAL.INFO

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 20 Ноември 2017 09:24
  Унгарските опозиционни всекидневници намаляха с 50% за ден

  Спира издаването на единия от двата опозиционни всекидневника в Унгария - „Мадяр Немзет".

  От днес вестникът вече няма да излиза. От ефир слиза и радио „Леншид", а в ТВ канала „ХирТВ" ще има тежки съкращения.

  Изданието съществува от 80 години. За спирането му официални се посочват финансови проблеми, но вероятно сред причините е и изострени отношения между издателя и премиера Виктор Орбан.

  Собственикът - магнатът Лайош Шимичка, някога беше близък приятел на Орбан, но на последните парламентарни избори в неделя бе негов основен конкурент. Той застана зад ултранационалистите от „Йоббик", които също се оказаха „прелъстени и изоставени" от управляващите, които си присвоиха техните политики и реторика и така ги маргинализираха в политическия живот на страната.

  По време на предизборната кампания вестникът публикува разследвания за корупция около премиера.

  Според анализатори Шимичка в крайна сметка ще излезе от медийния бизнес.

 • Понеделник, 20 Ноември 2017 09:24
  България се нареди до Турция, Сърбия и Албания по медийна грамотност

  Балканските държави, сред които – и България, са най-застрашени от манипулации, извършвани чрез фалшиви новини. Това показват данните от изследване на „Отворено общество” в 35 държави. Нашата страна е в групата на тези, при които се събират няколко негативни тенденции – контролирани медии, некачествено образование и ниска степен на доверие между хората.

  Изследването, което се провежда за втори път, се базира на данни на „Фрийдъм Хаус” и „Репортери без граници” за свободата на словото, на PISA за качеството на образованието, на ООН за електронното участие и на Евростат за доверието. Във всички тях България се представя катастрофално през последните години и така не е изненадващо, че е на 30 място от 35 държави, редом със Хърватия, Унгария, Гърция, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Македония и Турция.

  За една година България не е променила позицията си. По показателя „Доверие между хората” само Сърбия е по-зле от нас.

  На обратния полюс са държавите от Северозападна Европа – най-подготвени да противодействат на дезинформацията са скандинавските страни, Холандия, Естония и Ирландия.

  Медийна свобода и образование
  Най-голям спад спрямо миналата година отбелязва Полша, която губи три позиции, основно заради влошаване на оценките за медийна свобода (на фона на екзалтираната масова подкрепа за ултраконсервативната антиевропейска управляваща партия – б.р.). Подобни процеси текат и в Словакия и Унгария.

  При съпоставянето на индикаторите измерващи нивата на функционална грамотност и степента на медийна свобода се вижда, че страните с по-добро образование имат повече медийна свобода и обратното – до степен да няма държава със зле образовано население, където медиите да са свободни.

  Може би не е случайно, че страните с работеща просветна система са все от списъка с желани дестинации за емиграция на жителите на тези с неработеща. Ако вярваме на фалшивите новини, обаче, държавите на челно място в класацията би трябвало да са негодни за живеене поради ислямски нашествия, фашистки режими и други...

 • Понеделник, 20 Ноември 2017 09:24
  Ново начало за делото срещу Веселин Марешки за рекет и телесна повреда

  Варненският окръжен съд даде ход на делото срещу Веселин Марешки и Красимира Колева, обвинени за изнудване на Асен Миланов чрез заплаха за увреждане на имущество. Срещу зам.-председателя на Народното събрание е отправено и обвинение за причиняване на лека телесна повреда спрямо Костадин Костадинов в качеството му на длъжностно лице – общински съветник. 

  Според обвинението, в периода 9.10. -16.11. 2014 г. наемателят на заведението Red Hot Pizzа Асен Миланов бил принуждаван да плаща на подсъдимите наем от 10 000 лева, вместо на наемодателя Тони Д., с когото имал договорни отношения и който, като бивш съпруг на Красимира Колева, е получавал наем за общо две заведения. Красимира от своя страна се опитвала да върне собствеността си върху двете заведения. След като не успяла по съдебен път, тя потърсила съдействие от бизнесмена Веселин Марешки, твърди обвинението. След като Асен не започнал да плаща наем на подсъдимите, двамата предприели действия. Подавали жалби и инициирали проверки на законността на изградена външна конструкция, с която била увеличена площта на заведението, довели до събарянето й.

  Впоследствие, след искане на Красимира, било прекратено и електрозахранването в обекта. Тогава Асен Миланов се обърнал за помощ към общинския съветник Костадин Костадинов. Наемателят на пицарията на ул. "Студентска" се надявал, че в качеството си на длъжностно лице той ще помогне за разрешаване на конфликта между него и Веселин Марешки, довел до спиране на електрозахранването и събарянето на конструкция на лятната тераса с тента.

  Днес първи беше изслушан пострадалия Асен Миланов. Той разказа в съда как Костадин Костадинов се отзовал на ул. „Студентска“ след няколко негови обаждания в търсене на съдействие и съвет. Пред съда обясни, че конфликта между Веселин Марешки и Костадин Костадинов възникнал, след като общинският съветник видял, че собственика на аптечна верига го снима с телефона си и той решил да направи същото. Тогава бизнесменът се приближил изненадващо и го ударил с юмрук в лицето, обясни Асен Миланов.

Оставете коментар