Сряда, 17 Юли 2019
Вторник, 28 Ноември 2017 20:25

Димитър Зоров - олигархът от Враца, който иска да унищожи българското коневъдство

Шефът на "Пършевица" смята да сложи край на една от най-българските емблеми - коня

Коневъдите в България се готвят за протест. Причина за недоволствата на коневъдите са действията на министъра на земеделието Порожанов и съветника му Димитър Зоров и намеренията им да изключат конете от вида пасищни животни, с което нарушават и погазват всякакви директиви и наредби на Европейският съюз.

Всъщност, вече е ясно, че има голяма вероятност жълтите павета на София да се превърнат по време на Европредседателството в арена на големи протести с участието на хиляди коне, които са една от емблемите на България. Така пред нашите европейски партньори ще лъсне истината за корупция в управлението, както и откъде идват средствата на министъра и депутати от Комисията по земеделието и храните за демонстрирания от тях охолен живот.

Кой обаче е в дъното на всичко?

За Димитър Зоров се говори, че е поредния регионален феодал, онзи, който коли и беси в региона на Враца. Той е собственик на мандра "Пършевица".

Според публикации в интернет и в сайта на най-големите вредители на българската природа, обединени в черен списък, пише, че именно "Пършевица" е основен виновник за унищожаване на най-ценната част на природния парк Врачански Балкан. Зоров е обвиняван и за замърсяване на реките в парка с отпадъчни води от мандрата, както и за разбиване на пътя за хижа Пършевица, нелегално строителство на стопански сгради и хотели, унищожаващи условията за нормален пешеходен туризъм.

Преди 9 години, на 8 октомври 2008 година, вестник 19 минути пише:

Има олигарси, които ту са във война с някого, ту са в съюз с него. В конкретния случай, понеже става въпрос за шефа на т.нар. Млечен борд, става дума за отношенията между неговата гилдия на десетината едри млекопреработватели – наричани в бизнеса Каубоите, и млекопроизводителите.

Реалното положение е на война, доколкото млякото се купува на 30-35 стотинки от тези, дето го доят, а се продава за 2 лева като прясно в магазините.

Димитър Зоров е роден през 1970 г. в Своге. Завършил е математическа гимназия във Враца, но бойната му закалка не е откъде да е, а от Висшия институт на МВР, по-известен като Школата в Симеоново.

Не можем да гарантираме, че посоченото от екоактивистите е вярно до последната дума. Но по много от нещата може и да имат право.

По-важно за всички ни е що за Млечен борд имаме и какво работи той, след като според боса му: “към момента има два вида млечни продукти – некачествени за българските потребители и качествени за износ”.

Двайсет дни преди България да прекрачи прага на Евросъюза, Брюксел отряза около 500 наши мандри и колбасарски цехове от достъп до общия пазар заради лошата хигиена и слабия ветеринарен контрол в 21 проверени фирми. В момента цели 585 фирми не са лицензирани от Брюксел, но ни бутат мляко и млечни продукти – сякаш сме хора втора ръка.

И сигурно понеже подобни грижи имаме и с месото, чорбаджиите на двата бранша Димитър Зоров и Костадин Чорбаджийски си другаруват. А според в. Сега идеята им е големите в бизнеса да победят окончателно малките. Затова пък техният пък лидер Михаил Тачев е враг номер едно за чорбаджиите. Не е случайно, че той и Зоров бяха от двете страни на барикадата по време на млечните бунтове през лятото.

По неговите думи големите искали “Брюксел да затвори по-дребните, които не са готови за общността, и големите компании да монополизират пазара". Подобна позиция изказа и вицепремиерът Ивайло Калфин: "Забраната е в интерес на няколко големи фирми, които така или иначе успяват да изнасят, но надали е в интерес на българската икономика".

Кой плаща сметката? Всички ние. България е на първо място по ръст на цените на хранителните стоки в цяла Европа. Въпреки че както суровините, така и горивата са с най-ниски котировки в нашата страна, това не пречи на лъвския скок от 21%. След нас в класацията са източноевропейските държави. При румънците има голямо увеличение, но то е нищожно в сравнение с онова при нас – само 9%. В старите европейски държави като Австрия пък процентът на нарастване е точно 3 пъти по – нисък от нашия – едва 7%.

Близо 10 години по-късно, нещата не са особено променени. Зоров отново минава за най-мощният олигарх на северозапада, като този път обаче, той има зад гърба си, не само старите приятели от МВР, но и държавата в лицето на министъра на земеделието Румен Порожанов.

"Знаете ли, какво направи Зоров наскоро? Директно застреля няколко коня собственост на бизнесмен от района на Враца. На него тези животни просто му пречат на бизнеса и затова той е решил да унищожи цялото коневъдство в България", разказва друг потърпевш от региона.

Вижте какво пишат за Димитър Зоров и от организацията на коневъдите в България:

"Г-н Димитър Зоров председател на Асоциация на млекопреработватели и съветник на Министъра по земеделието и храните г-н Румен Поражанов, преповтаря нелепите и измислени мотиви към законопроекта, като продължава темата с измислени случки, а не факти, целящи да подведат и малкото трезвомислещи в залата.

Опитът на г-н Зоров да изправи отраслите в животновъдството един срещу друг и отношенията му с г-н Поражанов, навеждат на мисълта, че той е лично заинтересован и има възможността да организира, и предизвика такъв Законопроект, който да му донесе лични облаги."

Накратко, Димитър Зоров е човекът, който с реални действия иска да унищожи една от най-българските емблеми - коня. Дали обаче, обществото ще му позволи това, предстои да видим.

Оставете коментар