Сряда, 24 Януари 2018
Понеделник, 08 Януари 2018 17:24

Кървавият бул. „България“ – зловещата арена за показни убийства и разчистване на сметки

Столичният бул. „България“ буквално се превърна в зловеща арена за разстрели, показни убийства, разчистване на сметки и преразпределяне на пазари. На едно от най-оживените места в София живота си загубиха хора, свързани с групировки, с пране на пари и с още куп измами.
От 2003 г. има четири емблематични случая, в които по безмилостен начин хора на добре облечени бизнесмени ликвидират конкурентите си. Черната серия започва на 19-и август 2003 г. Тогава Филип Найденов е показно разстрелян, докато пътува по „булеварда на смъртта“, заедно с шофьора си Румен Желязков – Жабока в автомобила си – „Мерцедес” S600. Когато Румен Желязков спира на червен светофар на кръстовището с бул. „Гоце Делчев”, от спрян наблизо автомобил внезапно излизат двама мъже, които откриват стрелба по „Мерцедес”-а му с автомати „Калашников” АК-47. Автомобилът му е уцелен с над 30 куршума, а Фатик загива на място. Желязков успява да запази самообладание и веднага след стрелбата потегля към „Военна болница”, където само констатират смъртта на Найденов и стабилизират състоянието на ранения шофьор. На 15 април 2005 година Румен Желязков (който е единственият, видял убийците на Фатик) е открит прострелян в главата в село Душинки, Брезник, с пистолет „Парабел” в ръката. До него са намерени предсмъртно писмо с дата 19 януари 2005 и вестник от миналия ден. За убийството на Фатик са задържани Асен Петров – Шаки, Костинбродския Йосиф Йосифов – Йоско, Борис Арсов – Арчо Стефан и Даниел Георгиеви и Ивайло Симеонов. По-късно всички са освободени от ареста. Найденов наследява контрабандни канали за трафик на коли и наркотици от баща си – Големия Фатик след смъртта му през 1998 г.
Две години по-късно до кръстовището на бул. „България“ и бул. „Димитър Несторов“ е прострелян банкерът и бивш шеф на ДЗИ Емил Кюлев. Той е бил в джипа си, когато са стреляли по него. Първоначално от МВР съобщиха, че състоянието на Кюлев е тежко, а след това потвърдиха, че банкерът е загинал на място. При стрелбата беше ранен и шофьорът му. Поне десет пъти е стреляно по джипа, в който се е возил Емил Кюлев. След обявяването на новината за стрелбата акциите на ДЗИ Банк, ДЗИ и Ривиера (също собственост на компании на Емил Кюлев) рязко понижиха стойността си при големи изтъргувани обеми, след което търговията с тях бе прекратена. Броени часове преди убийството Европейската комисия обяви мониторинговия си доклад за България, в който бе посочено, че организираната престъпност е сред най-тежките проблеми на България, предизвикващ сериозна загриженост в Брюксел. Кюлев който се занимаваше с банки и с туризъм, имаше славата, че може да „работи“ добре с всички правителства. Преди да бъде убит пък беше обявен за втория най-богат българин след Васил Божков.
След кратко затишие през 2014 г. килърите отново решиха да се върнат на едно от най-оживените места в столицата. Тогава в жилището си до бул. „България“ беше разстрелян 39-годишният варненски бизнесмен Борислав Манджуков. Манджуков бе известен варненски бизнесмен и собственик на чейнджбюра, верига ресторанти, дискотеки и заведения. Имаше множество досъдебни производства и висящи дела. Държеше две от най-култовите дискотеки в морската столица – „Булгари“ и „Екзит“.
Последният случай е с Петър Христов, който беше разстрелян посред бял ден отново на метри от зловещия булевард. Той е известен с близостта си със заместник-председателя на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов. За Христов твърдят, че е сред основните спонсори на партията в старопрестолния град, а името му се спрягаше и сред кандидатите за кмет за местните избори през 2009 г. Занимаше се със строителство, управление на чуждестранни инвестиции, а най-популярен бе, че е собственик на млечните продукти „Балкан“. Имал е и връзки с групировката СИК.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 08 Януари 2018 17:24
  Издирват свързан с убийствата на Иво Стаменов и Петър Христов (Снимка)

  Полицията издирва Румен Георгиев Запрянов от Пазарджик във връзка с извършено от него тежко криминално престъпление. Мъжът е на 51 години, висок, със сини очи, съобщиха от пресцентъра на МВР. От вътрешното ведомство обаче не оповестиха във връзка с какво престъпление издирват Запрянов и дали търсенето му е свързано с убийствата на данъчния шеф Иво Стаменов и търновския бизнесмен Петър Христов. Гражданите, които разполагат с информация за издирвания, могат да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността е гарантирана.

  Издирваният Румен Запрянов

 • Понеделник, 08 Януари 2018 17:24
  Цветлин Йовчев: Убийството на Петър Христов е заради разместване на пластовете в ъндърграунда, никой не дискредитира кабинета

  „Не би трябвало да съдим за способностите на МВР по това, дали се случват престъпления. Разбира се в работата на министерството влиза превенцията. Има едно натрупване на престъпления. Вероятно се случва нещо в подземния свят, но можем само да гадаем на какво се дължи това. Нямам конкретна информация за убийството на Петър Христов. Раздвижването в подземния свят може да се дължи на разместването на пластовете във властта, но това е само хипотеза. Дискредитацията на властта не е достатъчен аргумент за показните убийства. Не мога да видя група или организация, която стои конкретно зад покушенията“. Това заяви пред БТВ бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев.

  „Нека да не спекулираме и да оставим колегите да си свършат работата. Не ми се струва вероятно убийството на Петър Христов да е свързано и с осветяването на „Наглите“ и „Килърите“ с негова помощ. Едно такова убийство е направено от хора от криминалния контингент, с които жертвата може да е имала връзки. Не казвам, че Христов има подобен профил, тъй като никога не съм го познавал. Лично за себе си не мога да изградя някаква хипотеза и за отвличането на Адриан Златков. В Нови Искър не е невъзможно да се подреди картината, въпреки че няма живи свидетели на шесторното убийство и на самоубийството на Росен Ангелов. Там първоначално се изнесоха факти, които след това се опровергаха, което влияе на доверието в МВР, което след това трудно се връща отново“, каза още бившият шеф на МВР.

  „Разкриването на убийствата на Петър Христов и на Иво Стаменов трябва да са приоритет на МВР. Такъв тип престъпления са трудни за разкриване, защото не са извършени емоционално, а със сериозна подготовка. Понякога разследващите стигат до хипотеза, но не могат да съберат достатъчно доказателства. Още по-трудно се разследват престъпления като убийствата на Андрей Луканов, Емил Кюлев и на Илия Павлов, които вече са много назад във времето. Служителите на МВР не могат да бъдат оставени с толкова ниски и мизерни заплати. Сега даваме 100 млн. лв., но изниква въпросът какво правим догодина? Ще трябва да дадем още 100 млн. лв. Служителите не са доволни, хората не са доволни, защото няма реформи. Защитата на държавната сигурност следва остарял концептуален модел. Този модел може би е бил ефективен в края на 90-е години. Всичко това изисква такъв политически ресурс, който не е по силите на една партия или коалиция, а на концепция, одобрена от всички. Трябва ли да имаме например постови полицаи, както в момента, или по друг начин да осигурим ред в обществото? Това може обаче да се окаже политическо самоубийство за управлението, което предприеме реформи, тъй като ще има, както вътрешен, така и външен натиск. Същото е и със самолетите. Искаме да купуваме, но не знаем кой ни е врагът. Ако водим хибридни войни, самолетите ще ни помогнат ли?“, попита Цветлин Йовчев.

 • Понеделник, 08 Януари 2018 17:24
  Радан Кънев: Петър Христов не беше само бизнесмен, а и политическа личност, която си редеше депутати

  „Винаги съм защитавал тезата, че в България има антикорупционен закон и той се казва наказателен кодекс. Всичко друго е приятна украса. И днес знаем за политици, които живеят отвъд чергата си, но и отвъд стените на затвора. Всички опити за извънреден шум за корупцията датират от началото на 20-и век. И тогава наказанията са били изключителна рядкост при подобни случаи“. Това заяви пред БТВ зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев по антикорупционния закон, приет в парламента.

  „Обвиненията срещу министри и висши държавни лица и в момента не са за корупция. Много ме е страх, че този орган ще се изроди в бухалка. В Румъния има дирекция за почтеност, която само напомня на това, което се създава в България. Тя следи имуществото на политиците. Има обаче и Национална антикорупционна дирекция, която може да разследва главния прокурор, президентът и т.н. Когато чуят за подобна структура Борисов и хората му подскачат“, каза още Кънев.

  „Нещо бушува в българското общество. То е подземно и е под повърхността. Петър Христов не беше само бизнесмен, а и политическа фигура. Той редеше листите във Велико Търново и иваше влияние в цяла Северозападна България. Когато властта е в едни ръце, което ни се внушава, противопоставянето става под водата и е много по-грубо. В България бизнес се прави под крилото на властта. В политиката виждаме формални сблъсъци. Доган и Борисов са партньори, няма какво да се лъжем. Когато няма алтернатива, хората започват да търсят радикални начини, за да се справят“, коментира бившият лидер на ДСБ.

Оставете коментар