Понеделник, 18 Юни 2018
Понеделник, 22 Януари 2018 15:00

Семейство печели 75 млн. лв. по поръчка на почти всички институции

Фирми и кооперации подконтролни на едни и същи лица, свързани по роднинска линия системно печелят държавни търгове. Никъде обаче не се посочва такава свързаност и конфликт на интереси. Това посочва разследване на Биволъ. Поръчители са почти всички институции в държавата, които предоставят на служителите си униформи или специално работно облекло.
Общият обем на поръчките за последните 10 години възлиза на близо 75 милиона лв. Данните в сайта на Агенцията за обществени поръчки, обаче стават публични след едва след 2007г., което означава, че сумата усвоената може да надмине 75 милиона лв.
Основна фирма, която печели поръчките „Здравоход“ и „Ралица”, а главна фигура във веригата е Гроздан Стоянов. През 2010 г. той е бил подсъдим по дело за кражбата на 12 милиона от ДДС чрез контрабанден внос, оправдан от Хасковския окръжен съд.
Роднинската връзка продължава с майката на Гроздан - Невяна Стоянова (родена 1931 г.), баща му Стоян (роден през 1922 г. и починал през 2017 г.) съпругата му Павлина и дъщеря му Нели, синът му Стоян, сестра му Маргарита, тъщата, която също се казва Маргарита и шуреят Станислав.
Според Търговския регистър всички те са членкооператори и заедно имат повече от 50% от гласовете в Общите събрания на три трудови кооперации на инвалиди ТПКИ „Здравоход“ (Габрово), ТПКИ „Недялко Царев“ (Ямбол) и КОИ „Ралица“ (Стара Загора. Членовете на семейството притежават и десетки фирми със същата дейност – производство и продажба на обувки и дрехи.
С времето фирмите подконтролни на сем. Стоянови заема монополни позиции в бранша. От производители на обувки за отделните ведомства те разширяват дейността си и се заемат с доставката на специализирани облекла.
Кооперациите на Стоянови вече са привличали вниманието на медиите, но свързаността им по роднинска линия излиза едва сега.
Законът за общите условия за обществените поръчки е изрично посочва, че „едно физическоили юридическо лице може да участва само в едно обединение.“, а „свързани лица не могат да бъдат самостоятелни участници в една и съща процедура“. В документацията за търговете изрично трябва да се декларира информация за конфликт на интереси. Въпреки това едни и същи кооперации и фирми със свързани по родство лица, от повече от 10 години се явяват групово на търговете и ги печелят с висока успеваемост.
От гледна точка на Закона има нарушение чл. 313 от НК за деклариране на неверни обстоятелства в процедурата на обществената поръчка. Това трябва да е предмет на отделен интерес от страна на прокуратурата, която следва да провери евентуални съмнения за корупция и комисионни.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 22 Януари 2018 15:00
  Марин Марковски пред BIG5: Изчезналите пари по делото на Иванчева са или в Бъкингамския дворец, или в циганската махала. Заради липсата на агенти и некадърните разследващи, убиха Пелов!

  Адвокатът на задържаната бивша кметица на кв. "Младост" Десислава Иванчева - Марин Марковски, коментира случая пред BIG5. Според него е груба грешка, че "светещите пари" не са останали като доказателство по делото, както е по закон. Той се пошегува, че вероятно са върнати на собственика им Ваклин, който вероятно ги е вложил в банка, и вече може би светят по цял свят, включително в Бъкингамския дворец и цигански махали. 

 • Понеделник, 22 Януари 2018 15:00
  Валери Симеонов настигна Пеевски по богатство

  Вицепремиерът Валери Симеонов управлява бизнеси за стотици милиони и се готви да навлезе в телеком бизнеса. След разразилите се големи скандали около вицепремиера Валери Симеонов през последните дни, екипът на Делник реши да провери дали наистина, както твърди новинарският сайт Actualno, вицепремиерът иска да придобие контрол над национален мобилен оператор. По време на проверката, се натъкнахме на официалните данни за оборотите и печалбите на всички фирми на Валери Симеонов, в които вицепремиерът притежава основен дял.

 • Понеделник, 22 Януари 2018 15:00
  КОМЕДИЯ! Валери Симеонов се оказа наследник на активни борци и видни комунисти!

  Вицепремиерът Валери Симеонов се оказа политик с доста странна и необичайна биография за бъдещ партньор на демократите от СДС. Вицепремиерът си е сменил фамилията, за да не го свързват със стар комунистически род, докато днес е пръв противник на Русия, а баща му Симеон Балевски с гордост се хвали, че от дома и селото му са излезли 23-ма висшисти, министри и зам.-министри по Татово време. 

Оставете коментар