Понеделник, 19 Март 2018
Понеделник, 22 Януари 2018 15:00

Семейство печели 75 млн. лв. по поръчка на почти всички институции

Фирми и кооперации подконтролни на едни и същи лица, свързани по роднинска линия системно печелят държавни търгове. Никъде обаче не се посочва такава свързаност и конфликт на интереси. Това посочва разследване на Биволъ. Поръчители са почти всички институции в държавата, които предоставят на служителите си униформи или специално работно облекло.
Общият обем на поръчките за последните 10 години възлиза на близо 75 милиона лв. Данните в сайта на Агенцията за обществени поръчки, обаче стават публични след едва след 2007г., което означава, че сумата усвоената може да надмине 75 милиона лв.
Основна фирма, която печели поръчките „Здравоход“ и „Ралица”, а главна фигура във веригата е Гроздан Стоянов. През 2010 г. той е бил подсъдим по дело за кражбата на 12 милиона от ДДС чрез контрабанден внос, оправдан от Хасковския окръжен съд.
Роднинската връзка продължава с майката на Гроздан - Невяна Стоянова (родена 1931 г.), баща му Стоян (роден през 1922 г. и починал през 2017 г.) съпругата му Павлина и дъщеря му Нели, синът му Стоян, сестра му Маргарита, тъщата, която също се казва Маргарита и шуреят Станислав.
Според Търговския регистър всички те са членкооператори и заедно имат повече от 50% от гласовете в Общите събрания на три трудови кооперации на инвалиди ТПКИ „Здравоход“ (Габрово), ТПКИ „Недялко Царев“ (Ямбол) и КОИ „Ралица“ (Стара Загора. Членовете на семейството притежават и десетки фирми със същата дейност – производство и продажба на обувки и дрехи.
С времето фирмите подконтролни на сем. Стоянови заема монополни позиции в бранша. От производители на обувки за отделните ведомства те разширяват дейността си и се заемат с доставката на специализирани облекла.
Кооперациите на Стоянови вече са привличали вниманието на медиите, но свързаността им по роднинска линия излиза едва сега.
Законът за общите условия за обществените поръчки е изрично посочва, че „едно физическоили юридическо лице може да участва само в едно обединение.“, а „свързани лица не могат да бъдат самостоятелни участници в една и съща процедура“. В документацията за търговете изрично трябва да се декларира информация за конфликт на интереси. Въпреки това едни и същи кооперации и фирми със свързани по родство лица, от повече от 10 години се явяват групово на търговете и ги печелят с висока успеваемост.
От гледна точка на Закона има нарушение чл. 313 от НК за деклариране на неверни обстоятелства в процедурата на обществената поръчка. Това трябва да е предмет на отделен интерес от страна на прокуратурата, която следва да провери евентуални съмнения за корупция и комисионни.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 22 Януари 2018 15:00
  По 6 души на месец стават милионери в България

  Към края на миналата година богаташите у нас са били 833

  Учудващо или не - по 6 души на месец стават милионери в България. За година българските граждании, които имат над 1 млн.лева в банката са се увеличили със 71, сочат последните данни на Българската народна банка (БНБ).

  Така се оказва, че към края на миналата година богаташите у нас са били 833. Те притежават общо 2,030 млрд. лева, т.е. средният размер на депозита на всеки един от милионерите е около 2,4 млн. лева, пише "Монитор".

  За сметка на хората с много пари, то броят на тези, които са успели да сложат в банките малки суми до хилядарка намалява. В края на 2016 г. в банковата ни система е имало 6,9 млн. влога с по 1000 лева, а година по-късно броят им намалява с близо 500 хил.

  Със спестявания между 1000 и 2500 лева разполагат малко над 1 млн. нашенци, като техните депозити възлизат на 1,75 млрд. лв. Общо домакинствата у нас се оказва, че кътат 47,8 млрд. лв., а най-много заеми теглим до 1000 лв. Тези българи пък, които се осмеляват да вземат кредити за над милион са едва 308, като задълженията им възлизат на 475 млн. лв.

  Най-голям спад има при кредитирането между 2500 лв. и 5000 лв. Данните на БНБ показват още, че родните компании също тичат до трезорите за малки суми - до 1000 лв., въпреки че традиционно те имат нужда от по-сериозно финансиране. След малките кредити на второ място се нареждат заемите от 25 до 50 хил. лв. Техният брой надхвърля 16 хил., а сумата, която трябва да върнат, е 603 млн.

 • Понеделник, 22 Януари 2018 15:00
  Хрантутници на ГЕРБ грабят 1,7 млн. лв. от държавата за стряскащи културни мероприятия, ЕС го очакват изненади през 2018 г.

  Спортен редактор, пиарка на Вежди Рашидов, както и близка до евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, ще ни представят пред Европа. Новите културтрегери изместиха творците и буквално задигнаха държавните пари. Министърът с излъчване на овчар, Боил Банов, не прави разлика между артистите и залите в НДК. Вторите му се струват по-важни, по-умни, и по-красиви.

 • Понеделник, 22 Януари 2018 15:00

Оставете коментар