Неделя, 16 Декември 2018
Сряда, 24 Януари 2018 09:57

ОЛАФ проверява проектите на "еколог №1" Тома Белев и зелените за измами

Има сигнали за неправомерно използвани европейски средства от неправителствени организации, каза евродепутатът Емил Радев. Службата за борба с евроизмамите - ОЛАФ проверява проектите спечелени от Тома Белев и компания. Това става, след като тя е била сезирана за неправилно изразходвани средства, които идват от Евросъюза.

Новината съобщава пред агенция "Монитор" Емил Радев, европейски депутат от ЕНП/ГЕРБ. "Има сигнали до ОЛАФ за неправомерно използвани европейски средства от неправителствени организации, които са "под знамето" точно на тези протести. Знаем, че милиони левове се изразходват за преброяване на птици, а няма обективни резултати. Знаем, че зелените организации получават огромно финансиране от ЕС, но понякога, за да успеят да докажат, че вършат нещо и да получат средства, се обжалват до дупка всякакви инвестиционни проекти. Понякога това спира с години развитието на даден регион", казва Радев.

"Премиерът Борисов даде много ясен отговор на представителката на Зелените в ЕП Ска Келер и гарантира, че на Пирин няма да се строи, че ще се спазва законодателството. Опитите да се прехвърли тази тема в сърцето на Европа и да се дискредитира България бяха неуспешни. Когато запознаваме европейските граждани с нашата история и постиженията ни, е добре да има повече положителни новини. От това има полза и икономиката ни", коментира още евродепутатът.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 24 Януари 2018 09:57
  Фандъкова може, но Иванчева – не

  Столична община взима частни имоти в Симеоново, за да направи достъп от метрото до новия лифт. За същото кметицата на „Младост” е обвинена в изнудване

 • Сряда, 24 Януари 2018 09:57
  БСП организира петиция до ЕК и ОЛАФ за проверка на магистралите у нас

  Организираме петиция до Европейската комисия и ОЛАФ за проверка на качеството на българските магистрали в лицензирана европейска лаборатория. 

  Това казва в декларация говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева. „Искаме ЕК и ОЛАФ да направят независима експертиза на участъците от автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Струма“, „Марица“, изградени през последните 5 години със средства на ЕС“, обяви тя.

  „Целта на експертизата е да установи има ли в действителност пропуски в качеството на получения краен продукт“, обясни Йончева. 

  „Изграждането на некачествени пътища представлява опасност за българските граждани“, заяви говорителят на ПГ на БСП. 

  „Внесохме в АПИ искане за независима експертиза на пътната настилка на българските магистрали в лицензирана европейска лаборатория. Отговор все още няма“, посочи Елена Йончева. 

  „Ако не искат да чуят нашия глас, се надяваме гласът на българския народ да бъде чут“, коментира тя. 

  „Фактът, че има толкова голям отпор за независима проверка говори за страх от констатиране на нередности. Проверката не уронва престижа на българските строители. Независимата експертиза помага на строителите, принудени да работят в обстановка, при която се констатират редица нередности по цялата верига на инвестиционния процес“, каза още Елена Йончева. 

  „Призоваваме всеки българин, който настоява за независима експертиза, да подпише тази петиция без страх“, заяви тя.

  Йончева припомни, че на 25 август тази година при инцидент на пътя София – Своге, загинаха 20 граждани.

  "Тогава министърът на регионалното развитие и благоустройство съобщи, че в износващия пласт на пътя има недопустимо количество материал. „Това е недопустимо по задължителните изисквания на техническата спецификация, на която трябва да отговарят всички вложени материали по одобрената рецептура. Тя очевидно не е спазена“, заяви Йончева.

  По думите й случаят в Своге показва, че при строителството на пътища се влагат материали, които не отговарят на задължителните изисквания. "Тъй като подобни отклонения има и в магистралните участъци, настояваме за независима експертиза, която да докаже създава ли се опасност за живота на гражданите от качеството на българските магистрали", посочи тя.

  "В българското общество съществува и убеждението, че изграждането на големи инфраструктурни проекти - строителството на пътища, е основен инструмент, който генерира корупция. Съществува съмнението, че значителен процент от стойността на обществените поръчки за изграждането за магистрали и пътищата, вместо за изграждането им, се връща към властта", изложи аргументите си за исканата проверка Елена Йончева.

  Това е петицията, която БСП призовава всеки български гражданин, който подкрепя искането за независима експертиза на българските магистрали, да подпише без страх.

  към ПЕТИЦИЯТА

  Снимка на участък от магистрала " МАРИЦА", от 11.11.2018 г.

 • Сряда, 24 Януари 2018 09:57
  Откога забавянето на преписки е наказауемо деяние и за него се лежи в ареста?

  Отново решение на специализирания апелативен съд за отказ от промяна на мярката за задържане на бившите кмет и зам.-кмет на „Младост”.

  Чета мотивите – имало данни за забавяне на преписките в район Младост.

  Вероятно съдът предполага, че ако са под домашен арест, ще продължат за забавят преписки?

  Но питането ми е друго – ако забавянето на преписки е наказауемо деяние и за него се лежи в ареста, предлагам да обявим всички държавни сгради за арест, барабар със сградите на народното събрание, прокуратурата, следствието и съда.

  Да напомня, че имаше главни прокурори, встъпващи в длъжност, които приключваха с една заповед по 900 000 досъдебни производства заради изтекли срокове.

  Да напомня, че има решения на съда 24 години след началото на спора.

  Да напомня, че хиляди преписки за българско гражданство отлежават в ДАБЧ от пет и повече години.

  Да напомня...

  В правовавата държава законите важат и за Иван, и за Хасан, и за Моше.

  България не е правова държава, нищо че е записано в Конституцията ни.

  Тома Белев, фейсбук

Оставете коментар