Понеделник, 18 Юни 2018
Неделя, 28 Януари 2018 22:06

Бивши министри, политици, социолози и консултанти източили над 3,8 млн. лв. от КТБ

Журналистката Люба Кулезич показа документ от следствения отдел на СГП, който не е секретен, в предването "Просто Диков" по BiTV. Документът съдържа показанията на Бисер Лазов и Юлия Илиева по делото с източената КТБ. В протокола на Лазов се посочва, че лично е давал пари на лица по нареждане на шефа на фалиралата банка Цветан Василев, а парите са раздавани чрез фирми, свързани с КТБ.

От данните става ясно, че например Кънчо Стойчев и Андрей Райчев на две дати са получили по 500 000 евро в брой без подписване на документи. Пред Сашо Диков обаче Стойчев отрича да е получил сумата, а Райчев е в чужбина и не можел да коментира. По следственото дело Юлия Илиева също потвърждава, че е дала по 500 000 евро на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев в присъствието на адвокат Божидар Миладинов. Те поискали да им се даде касета от банката, за да сложат парите. Прокуратурата би трябвало да провери всички лица и сумите, които са посочени.

Финансистът Стоян Мавродиев също е получил 50 000 евро, а сумата била предназначена за бившия икономически министър в кабинета "Борисов-2" Божидар Лукарски, който също отрича да е взимал пари чрез КТБ. Бисер Лазов осигурил и 500 000 евро за кампанията на друг бивш министър в същото правителство - Меглена Кунева в същия кабинет. Стефан Гамизов пък е имал директни отношения за взимане на пари на ръка. Според данните, които бяха изнесени, той е получил по нареждане на Цветан Василев 200 000 евро на касата на 1-и ноември 2012 година. Следващите суми са давани чрез консултант. Общо парите, които са били платени без документи са 3 850 000 евро. Бившият любимец на Иван Костов и настоящ посланик в Словения Димитър Абаджиев пкъ са давани 9 000 лева на месец. Димитър Абаджиев каза в ефир, че това е бил хонорар за адвокатски услуги. Другите „по 20 000 евро на два пъти на месец“ Абаджиев отрече. Останалите в списъка са Николай Малинов – бивш издател на в. Дума, журналистът Мирослав Иванов, който на няколко пъти е прибрал по 10-15 хил. лв., Димитър Куцаров - кандидат за президент с 2 млн. лв. за кампанията си, Митко Димитров Каратиста - по 10 000 лв. месечно в продължение на 1-2 години, както и Тенчо Попов. Пред Сашо Диков той обяснил, че е имал консултантски договор и по него му е плащано. Сред облагодетелстваните е и Росен Карадимов, който беше съветник на Сергей Станишев – регулярно по 10 000 евро на месец.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 28 Януари 2018 22:06
 • Неделя, 28 Януари 2018 22:06
  Лукарски не иска да е лидер на СДС. Коалицията с Валери Симеонов е под въпрос

  Божидар Лукарски няма да се кандидатира за лидер на СДС на националната конференция на партията, която ще се проведе на 7 юли. Това заяви самият той на провелата се днес извънредна конференция на сините. Зам.-председателят на партията Емил Караниколов заяви, че напрежението в СДС идва от недоверието към Лукарски, който още днес е трябвало да подаде своята оставка. С оттеглянето на Лукарски евентуалната коалиция между СДС и НФСБ е под въпрос. Валери Симеонов, който се настани в централата на "сините", както и самият Лукарски не изключиха обединение, но в десните редици е настъпило време разделно и голяма част от седесарите заклеймиха подобен съюз. Бившите лидери Емик Кабаиванов и Румен Христов са сред хората, които призоваха Лукарски да си ходи заради неуспешната политика и факта, че десните не са в парламента, а СДС не е желана от останалите демократи за нова коалиция. 

 • Неделя, 28 Януари 2018 22:06
  Андрей Райчев рекламира правителството: Няма по-добър кабинет на Борисов

  Сегашният кабинет на Бойко Борисов е много по-добър като качествен състав от "Борисов 1" и "Борисов 2". Това констатира в сутрешния блок на Нова телевизия социологът Андрей Райчев по повод навършването на една година от управлението на кабинета "Борисов 3". Темата коментираха също така и математикът проф. Михаил Константинов и политическият психолог проф. Антоанета Христова. "Има обективни оценки, които вече се получиха. Включително оценка на българския народ, който написа Добър 3,71. Освен това през 11-те последни избора ГЕРБ е спечелил всички без един. ГЕРБ продължава да води с 24 на 20 пункта спрямо БСП", коментира математикът Константинов. Христова пък обясни от опита си на преподавател кога се пише Добър 3,71: "3,71 не е никак лоша оценка. "Добър" пишем, когато искаме нещата още да се подобрят. И "добър" пишем на добрите ученици и студенти, ако питате мен". Третото правителство с премиер Борисов, според Христова, изпъква пред останалите правителства преди това с ярка международна дейност . „Това ни кара да се чувстваме относително горди, че нещо правим и все повече сме някакъв фактор, усещаме се като фактор в нашата балканска и европейска страна", допълни тя. Райчев припомни: "Борисов взе властта в много неизгодна обстановка през 2008-а година, когато удари кризата. Просто беше малшанс. Тогава му се падна черната вода. Сега му се падна златната вода. България върви нагоре. Вятърът духа в платната на правителството".

Оставете коментар