Понеделник, 19 Март 2018
Неделя, 28 Януари 2018 22:06

Бивши министри, политици, социолози и консултанти източили над 3,8 млн. лв. от КТБ

Журналистката Люба Кулезич показа документ от следствения отдел на СГП, който не е секретен, в предването "Просто Диков" по BiTV. Документът съдържа показанията на Бисер Лазов и Юлия Илиева по делото с източената КТБ. В протокола на Лазов се посочва, че лично е давал пари на лица по нареждане на шефа на фалиралата банка Цветан Василев, а парите са раздавани чрез фирми, свързани с КТБ.

От данните става ясно, че например Кънчо Стойчев и Андрей Райчев на две дати са получили по 500 000 евро в брой без подписване на документи. Пред Сашо Диков обаче Стойчев отрича да е получил сумата, а Райчев е в чужбина и не можел да коментира. По следственото дело Юлия Илиева също потвърждава, че е дала по 500 000 евро на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев в присъствието на адвокат Божидар Миладинов. Те поискали да им се даде касета от банката, за да сложат парите. Прокуратурата би трябвало да провери всички лица и сумите, които са посочени.

Финансистът Стоян Мавродиев също е получил 50 000 евро, а сумата била предназначена за бившия икономически министър в кабинета "Борисов-2" Божидар Лукарски, който също отрича да е взимал пари чрез КТБ. Бисер Лазов осигурил и 500 000 евро за кампанията на друг бивш министър в същото правителство - Меглена Кунева в същия кабинет. Стефан Гамизов пък е имал директни отношения за взимане на пари на ръка. Според данните, които бяха изнесени, той е получил по нареждане на Цветан Василев 200 000 евро на касата на 1-и ноември 2012 година. Следващите суми са давани чрез консултант. Общо парите, които са били платени без документи са 3 850 000 евро. Бившият любимец на Иван Костов и настоящ посланик в Словения Димитър Абаджиев пкъ са давани 9 000 лева на месец. Димитър Абаджиев каза в ефир, че това е бил хонорар за адвокатски услуги. Другите „по 20 000 евро на два пъти на месец“ Абаджиев отрече. Останалите в списъка са Николай Малинов – бивш издател на в. Дума, журналистът Мирослав Иванов, който на няколко пъти е прибрал по 10-15 хил. лв., Димитър Куцаров - кандидат за президент с 2 млн. лв. за кампанията си, Митко Димитров Каратиста - по 10 000 лв. месечно в продължение на 1-2 години, както и Тенчо Попов. Пред Сашо Диков той обяснил, че е имал консултантски договор и по него му е плащано. Сред облагодетелстваните е и Росен Карадимов, който беше съветник на Сергей Станишев – регулярно по 10 000 евро на месец.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 28 Януари 2018 22:06
  Съдът поряза антикорупционния шеф Пламен Георгиев, нареди му да не крие информация около КТБ

  Софийският административен съд разпореди на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев (доскоро началник на комисията за конфискация, известна като КОНПИ) да не крие информация от обществен интерес. Съдия Диляна Николова отмени отказа му да предостави на "Сега" данни какви разходи е направила комисията в производството, което води срещу собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев.

  Георгиев отказа информация дали властите в Швейцария са уважили негово искане за обезпечителни мерки върху имотите на Василев и семейството му там. Съпругата на бившия банкер Антоанета Василева заяви в телевизионно интервю преди месеци, че КОНПИ дължи разноски на Швейцария. С аргумента, че това е служебна тайна Георгиев отказа да отговори вярно ли е това, в какъв размер са, платени ли са, както и дали има откази и от други държави и съответно разноски.

  "Сега" попита и какви други разходи са направени във връзка с проверката на имуществото на банкера и на семейството му. При внасянето на иска за конфискация в съда Георгиев обяви, че той е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали тежат близо 6 т. "Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес", обясни той. На въпрос за каква сума става дума отговорът беше, че това е търговска тайна.

  По време на делото в административния съд юрисконсултът на комисията стигна още по-далече, като заяви, че дейността й е уредена в специален закон, който изключва приложението на закона за достъп до информация. Излезе, че КОНПИ е над закона.

  Съдия Диляна Николова не е съгласна с нито един от аргументите на комисията. Тя приема, че с отказа си да предостави информация Георгиев е приложил закона неправилно. "Съдът намира, че поисканата информация е обществена по дефиниция. Тези разходи представляват публични бюджетни средства и комисията дължи прозрачност при отчитането им", пише Николова.

  За нея не е ясно по какъв начин предоставянето на исканата информация би увредило интересите на държавата, както твърди КОНПИ. Съдът обяснява, че надделяващ обществен интерес има, когато чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на институциите.

  Решението на съдия Николова, с което се отменя отказът на Георгиев, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

 • Неделя, 28 Януари 2018 22:06
  Андрей Райчев: Щом правителството започна да прави скандали от нищото, вече мирише на избори

  ГЕРБ и БСП започнаха да говорят с предизборна реторика. ДПС е ранено в сърцето и не иска нов парламент, защото рискува от средна партия да се превърне в малка формация.  Борисов се ядосва, защото по време на жътва в ЕС не събира снопи, а има скандал в кухнята с жената.

 • Неделя, 28 Януари 2018 22:06
  Михаил Константинов и Кънчо Стойчев: Властта си отива, колкото повече дрънка за "успехите" си, толкова по-бързо ще подаде оставка

  Партиите в България не са само ГЕРБ и БСП. На следващите избори ще се появи черен лебед, за когото хората ще гласуват наказателно. Премиерът направи голяма грешка с ЧЕЗ. Липсваше неговото най-добро качество - да реагира бързо в ситуацията. Вместо това, той се оплете в обясненията си. Ситуацията е взривоопасна, защото народът е като оголен нерв.

Оставете коментар