Понеделник, 19 Март 2018
Понеделник, 12 Февруари 2018 18:16

Спецсъдът върна делото срещу Румяна Ченалова

Специализираният наказателен съд прекратява съдебното производство и връща делото срещу Румяна Ченалова на специализираната прокуратурата за отстраняване на процесуалните нарушения. Съдът даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу Румяна Ченалова за нарушения, извършени по делото Обединени енергийни търговци срещу НЕК.

Защитата на Ченалова поиска да се прекрати досъдебното производство и делото да се върне на прокуратурата. Според защитата не са изпълнени указанията на съда, като са направени промени, но не са отстранени нарушенията относно обвиненията. Отстраняването на нарушенията от прокуратурата са отнели два месеца и заради забавянето делото е отишло в специализирания съд, съгласно новите разпоредби на НПК. Защитата е категорична, че промените в обвинителния акт са козметични и не са изпълнени императивните указания на съда. Обвинителният акт е неразбираем и идентичен с предходния, твърди още защитата. 

Румяна Ченалова заяви, че също счита, че във фазата на досъдебното производство има процесуални нарушения, допуснати от прокуратурата, които касаят неяснотата и противоречие на обвинението в обвинителния акт.

"Тотално е игнорирано производството по ГПК. Това, което е написано в обвинителния акт, показва тотално непознаване на процесуалния закон, отделните производства в него. Прокуратурата си позволява избирателно да скача от норма на норма, от общото исково в търговското производство, посочва, че са нарушени разпоредби от ЗСВ, които касаят орган на съдебната власт, който е ВКС или Прокуратурата, или СГС, но не и аз", заяви на излизане от залата Румяна Ченалова.

Тя заяви, че като нейно нарушение са приписани задължения на ищците, в които няма място съдията. По думите й ако делото й не е трансферирано в спецсъда, при тези нарушения е щяло да се чете оправдателна присъда. "Това е несериозно дело. Това е срамно дело", категорична беше тя. След решението на спецсъда от прокуратурата бяха категорични, че ще протестират решението. Наблюдаващите прокурори заявиха, че съдът не им е дал думата за становище по изложените от Ченалова аргументи. 

Името на съдия Ченалова стана известно след изказването на бившия френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който се възмути от опит за кражба на клон на френско дружество чрез съдебната система. Кабан заяви, че и в съда у нас "има гнили ябълки".

Гласът на съдия Ченалова изтече в прословутите записи, станали известни като "Яневагейт". Шефът на СГС Владимира Янева бе отстранена от длъжност и съдена за издаване на разрешения неправомерно на СРС-та. Самата прокуратурата обаче прекрати разследването по скандала, както направи и по-късно и ВСС.

Съдия Румяна Ченалова също бе дисциплинарно уволнена и й бе повдигнато въпросното обвинение, което касае работата й в Търговското отделение на СГС. Ченалова е била съдия по редица известни дела - от аферата "Сапард", до убийството пред дискотека "Соло" в София, мегаделото "Октопод" срещу бившата барета Алексей Петров, както и в делата по финансовите спорове между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 12 Февруари 2018 18:16
  Прокуратурата отива на поправителен по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев за продажбата на държавния дял в EVN

  Специализираният съд върна делото срещу Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков на прокуратурата. Тримата са обвиняеми за продажбата на държавния дял в енергодружеството EVN, което според прокуратурата, е нанесло щети за близо 28 млн. лева. 

  Мотивите за решението на съдиите е, че обвинителният акт трябвало да бъде изготвен по компетентност не от Софийската градска прокуратура, а от спецмагистратите. Разследването започна в градската прокуратура, но промяна в закона прати всички дела срещу висши държавници в Спецсъда.

  Адвокатите на всички подсъдими също настояваха за връщане на делото на държавното обвинение. Обяснението - част от обвиняемите – представителите на инвестиционния посредник „Булброкерс”, не са били и в момента не са част от властта. Затова дело срещу тях трябва да се разглежда от Районния, а не от Специализирания съд.

  От прокуратура ще обжалват решението на съда. Заседанието е насрочено за 10 април. В четвъртък държавата - в лицето на Министерството на финансите, беше конституирана като частен обвинител и предяви иск в размер на близо 28 млн. лева. Ако съдът реши, че Дянков, Трайков и Прокопиев са виновни, това може да означава до 10 години лишаване от свобода.

 • Понеделник, 12 Февруари 2018 18:16
  Български журналисти превърнаха медийна конференция в ЕП в "нощта на дългите ножове"

  Владимир Танев описа с подробности как е преминала медийната конференция в Европейския парламент, която организира Николай Бареков. Във Фейсбук журналистът разказа за срещата, на която присъстваха евродепутатите Ханс Олаф Хенке от Германия и Ричард Чарнецки от Полша, както и главния редактор на EU Reporter Колин Стивънс

  Тази тъжна и грозна случка ще остави дълги спомени в съзнанието ми. Познатите ви медии на Шишо използваха конференцията „Корупцията в България и генезиса на фалшивите новини“, провела се тази вечер в Европейския парламент в Брюксел, за гневна и безпардонна атака срещу издателя Иво Прокопиев, неговия бизнес и управляваните от него медии. В един момент просто се почувствах участник в едно неофашистко сборище в 21 век в сърцето на стария континент. Опитах се да обясня на т.н. мои „колеги“, че в грозния пропаганден медиен сблъсък между Пеевски и Прокопиев се чувстнам еднакво отдалечен от двамата и търся балансирано отношение към субектите в тази медийна война. Почувствах се мишена на едни изпаднали в силна управленческа зависимост от своя бос журналисти. По време на официалната част, както и след завършването на конференцията въпросните „колеги“ решиха че съм едва ли не прикрит фен на Прокопиев и си позволиха абсолютно каруцарски тон и отношение към мен. Естествено че не им замълчах. Оборвах ги с аргументи и факти, а не с епитети и квалификации. Радостен съм, че залата неприкрито засвидетелства одобрение на моята теза и позиция. Хората от Канал 3 пуснаха кратка версия на техния абсолютно поръчков филм за Каолин със заглавие „Капитал или смъртта“. Позволих си реплика към шефката на телевизията – творейки телевизионна публицистика, да се съобразяват не само с волята на своя работодател, но и със собствената си човешка и професионална съвест.

  Няма да крия от вас – омерзен съм от преживяното тази вечер в Брюксел. От друга страна намерих допълнителни аргументи за собственото си решение да се оттегля от активна журналистическа дейност. Тази професия вече удари дъното.

  Пеевски в Европарламента като слон в стъкларски магазин

  Веднага да уточня. Заглавието е атрактивно, но малко неточно. Неточно, защото слонската роля на конференцията в Европарламента в Брюксел на тема „Корупцията в България и генезиса на фалшивите новини“ изиграха журналисти от придворните издания на мастития медиен бос. Ще ги назова персонално – Васил Захариев от Телеграф, Ива Стоянова от Канал 3, неизвестна на мен зам.-главна редактор на Монитор и Ива Николова от Агенция Пик. Пригласяха им в залата неколцина второразрядни журналисти от медиите на Шиши. Вече стана дума – отдавна съм излязъл от клоаката, наречена „българси медии“. Ето защо преживяново снощи в Брюксел затвърди мнението ми за тоталното падение на родната журналистика.

  Къде всъщност беше проблемът? Конференцията, организирана от евродепутата Николай Бареков, започна чудесно, с много престижно чуждестранно присъствие. В залата бе самият Джефри Ван Орден – човек с важна роля за присъединяването ни към ЕС. В конференцията участваха и евродепутатите Ханс Олаф Хенке от Германия и Ричард Чарнецки от Полша, както и главния редактор на EU Reporter Колин Стивънс. Чуждите гости бързаха за друго важно събитие в Европарламента и затова участието им се сведе до малко повече от час. След напускането им, в залата на конференцията влезе Слонът.

  Влезе с гръм и трясък. Започна нощта на дългите ножове, в която хората на Пеевски започнаха да громят със стилистиката на Гьобелс Иво Прокопиев, неговия бизнес и медиите му. Не бяха пожалени и всички онези политици и общественици, които бяха казали нещо в подкрета на банкера Цветан Василев и негативни реплики към самия Пеевски. Изречена бе дори сакралната фраза – бившата Държавна сигурност и днес раждала в България фалшиви новини.
  Бареков ми даде думата накрая. Както ви е известно, аз бях публикувал във ФБ моето слово ден по-рано. Чудех се как да постъпя – дали да изговоря словото си, или да вляза във словестна битка с Пеевските медии. Избрах първото, но намерих начин кротко и интелигентно да кажа в залата, че в този титаничен пропаганден и медиен сблъсък между Пеевски и Прокопиев аз съм еднакво отдалечен и от двамата, но културния дебат изисква равнопоставеност. След моите думи настана голям вой в залата. Хората на Пеевски твъгнаха с апломб да ми обясняват, че незавидното 109-то място на България в класацията на „Репортери без граници“ не било чак толкова незавидно. И то защото въпросната световна неправителствена организация получавала помощи и дарения. Предложих им самия Певски да направи такава класация. Хората му се направиха, че не ме чуват. Вместо това те взеха твърде назидателно да ми обясняват, че въобще не били проправителствени медии, защото /представяте ли си/ критикували ежедневно властта у нас.
  Немалки скандали се случиха и по повод излъчването в залата на резюме на поръчковия документален филм на Канал 3“ за Каолин „Капитал или смърт“. Опитах се да обясня да шефката на Пеевската телевизия, че независима телевизия се прави задължително поне с две гледни точки. Отговорено ми бе, че филмът получил някаква награда. Ако е вярно, то явно Пеевски е назначавал журито.

   

  Странното бе, че такива гласовити колежки като Маргарита Михнева и Илияна Беновска не взеха участие в споменатите скандали
  Отнасям се с доза уважение и твърде голямо съчувствие към тези мои колеги. С някои от тях се познавам отдавна. Това, което никога няма да им простя, е че те не говореха свои мисли, а рецитираха наизуст поръчани им тези. Ето това ме накара да изрека репликата – да се съобразяват не толкова с волята на своя работодател, колкото със собствената си човешка и професионална съвест. След тези мои думи положението в залата стана неудържимо и Бареков закри конференцията.
  Казано накратко, хората на Пеевски защищаваха по време на спомената конференция интересите на своя бос, а не интересите на обществото. Един класически пример за поръчкова журналистика.
  Много ще се замислям оттук нататък дали да приемам покани за медийни събития с участието на познатия ни слон от стъкларския магазин...

 • Понеделник, 12 Февруари 2018 18:16
  Цветан Василев с писмо от Белград, иска да спрат делото за КТБ

  С писмо от Белград Цветан Василев призова Специализирания наказателен съд (СНС) да прекрати делото за присвояване на близо 2,5 млрд. лв. от Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи БНР. То беше прочетено от адвоката му Констанин Симеонов в началото на заседанието по мегаделото КТБ, на което съдът ще решава да даде ли ход по същество на процеса. В писмото Василев пише, че не би следвало да има организирана престъпна група, защото няма престъпление.

  По думите му трябвало да има друго дело и то е за подготовка, организиране и фалиране на работеща банка. Василев декларира, че не е присвоявал пари и обяви, че в съдебната зала трябва да са онези, които са разграбили КТБ след нейното затваряне на 20 юни 2014 г. Решението на съдия Виржиния Петрова ще стане ясно по-късно днес.

Оставете коментар