Петък, 25 Май 2018
Понеделник, 12 Март 2018 14:36

Съдът поряза антикорупционния шеф Пламен Георгиев, нареди му да не крие информация около КТБ

Софийският административен съд разпореди на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев (доскоро началник на комисията за конфискация, известна като КОНПИ) да не крие информация от обществен интерес. Съдия Диляна Николова отмени отказа му да предостави на "Сега" данни какви разходи е направила комисията в производството, което води срещу собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев.

Георгиев отказа информация дали властите в Швейцария са уважили негово искане за обезпечителни мерки върху имотите на Василев и семейството му там. Съпругата на бившия банкер Антоанета Василева заяви в телевизионно интервю преди месеци, че КОНПИ дължи разноски на Швейцария. С аргумента, че това е служебна тайна Георгиев отказа да отговори вярно ли е това, в какъв размер са, платени ли са, както и дали има откази и от други държави и съответно разноски.

"Сега" попита и какви други разходи са направени във връзка с проверката на имуществото на банкера и на семейството му. При внасянето на иска за конфискация в съда Георгиев обяви, че той е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали тежат близо 6 т. "Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес", обясни той. На въпрос за каква сума става дума отговорът беше, че това е търговска тайна.

По време на делото в административния съд юрисконсултът на комисията стигна още по-далече, като заяви, че дейността й е уредена в специален закон, който изключва приложението на закона за достъп до информация. Излезе, че КОНПИ е над закона.

Съдия Диляна Николова не е съгласна с нито един от аргументите на комисията. Тя приема, че с отказа си да предостави информация Георгиев е приложил закона неправилно. "Съдът намира, че поисканата информация е обществена по дефиниция. Тези разходи представляват публични бюджетни средства и комисията дължи прозрачност при отчитането им", пише Николова.

За нея не е ясно по какъв начин предоставянето на исканата информация би увредило интересите на държавата, както твърди КОНПИ. Съдът обяснява, че надделяващ обществен интерес има, когато чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на институциите.

Решението на съдия Николова, с което се отменя отказът на Георгиев, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 12 Март 2018 14:36
  Цветан Василев поискал от Цацаров да го разпитат по делото КТБ

  Банкерът Цветан Василев е поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде разпитан. В писмо той е изразил опасения за живота си. Тези факти станаха ясни по време на днешното съдебно заседания на делото КТБ. Един от адвокатите на Василев - Лазар Карадалиев настоя за отвод на прокурор Иван Гешев, тъй като той е бил наблюдаващ прокурор и в СГП по същото дело. Според защитата, така се нарушава принципа за случайно разпределение на делата.

  Втората причина, която изтъкна Карадалиев, са внушенията на прокурор Гешев, които е отправял по отношение на Цветан Василев. В редица медии е заявявал, че КТБ е финансова пирамида с корупционен привкус. Освен това е твърдял, че КТБ не е банка, а” личният портфейл на Цветан Василев”.

  Съдът отхвърли искания отвод с мотива, че „искането е направено не навременно”. „Трябвало е това да стане в предишни съдебни заседания като например, когато е искан отвода на прокурор Даниела Начева”, мотивира се съдът.

 • Понеделник, 12 Март 2018 14:36
  Разработван от НСС е предложен за член на антикорупционната комисия

  Кадър на бившата Национална служба за борба с организираната престъпност (НСБОП), разработван от несъществуващата вече Национална служба за сигурност (НСС) по съмнения, че покровителства наркотрафикант, е предложен за член на новосвормираната Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 

  Това става ясно от прессъобщение на комисията, в което са посочени номинациите на председателя ѝ Пламен Георгиев за негов заместник и трим редови членове. Предложенията вече са внесени в Народното събрание. За заместник-шеф на комисия "Антикорупция" Георгиев предлага дългогодишния кадър на службите Антон Славчев, който в момента оглавява дирекция "Противодействие на корупцията" в комисията, съобщи "Медиапул". 

  Останалите трима номинирани за редови членове на новия антикорупционен орган са Антоанета Цонкова, член на КПКОНПИ и в момента, Силвия Къдрева, завеждаща дирекция "Публичен регистър" в комисията, както и Пламен Йоцов, притежаващ, подобно на Славчев, дългогодишен стаж в МВР и ДАНС. За разлика от останалите обаче, името на Йоцов определено е свързвано със съмнения в миналото. Публичен факт е, че той е бил обект на разработката "Мавър" на бившата НСС заедно с бившя шеф на ГДБОП Станимир Флоров. През 1999 и 2000 г. службата разработва тогавашния шеф на видинската полиция Васил Василев, Флоров и Йоцов по подозрения, че покровителстват палестинец, занимаващ се наркотрафик, заради което е направено предложение за образуване на оперативно дело "Араби". Според секретните материали въпросният палестинец притежавал магазин за авточасти на столичния бул. "Христо Ботев", в който се продавала дрога. 

  Тази информация стана обществено достояние през април 2013 г., когато до редица електронни медии анонимно бяха изпратени секретни материали, описващи хода на няколко оперативни дела, по които "протичаше" Станимир Флоров – по онова време още шеф на ГДБОП. Впоследствие той напусна поста и успешно се пенсионира с 20 заплати бонус, а прокуратурата образува разследване за корупция срещу него, което безславно бе прекратено. Макар че оперативнитен данни, сочещи към подозрения за покровителстване на предполагаем наркотрафикант, изобщо не представляват годни доказателства, едва ли точно кадър на службите с подобно минало е най-удачният вариант за член на натоварената с толкова очаквания в България и Европа комисия "Антикорупция". Това обаче явно не е попречило на Пламен Георгиев да номинира Пламен Йоцов, който освен опит в МВР и ДАНС, има и магистърска степен по изчислителна техника от Висшето военно училище в Шумен.

  Предложеният за зам.-шеф на комисията Антон Славчев е магистър по право от Юридическия факултет на Великотърновския университет. Антоанета Цонкова е единственият кадър на Юридическия факултет на Софийския университет, предложен за член на комисията. Силвия Къдрева пък има магистърска степен от Философския факултет на Софийския университет и 19-годишен стаж в Сметната палата, от които 12 в публичния регистър като експерт и директор. В срок от 7 дни четиримата номинирани трябва да представят концепция за работата си като член на комисията на хартиен и електронен носител, декларация за несъвместимост по образец и такава за имущество и конфликт на интереси. Те ще минат и през проверка дали са били служители или агенти на бившата Държавна сигурност. Кандидатите ще бъдат изслушани в комисията, а всяко от имената ще бъде гласувано поотделно. Ако някой от четиримата номинирани не бъде избран от Народното събрание, ще следва нова номинация.

   

 • Понеделник, 12 Март 2018 14:36
  Цветан Василев с писмо от Белград, иска да спрат делото за КТБ

  С писмо от Белград Цветан Василев призова Специализирания наказателен съд (СНС) да прекрати делото за присвояване на близо 2,5 млрд. лв. от Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи БНР. То беше прочетено от адвоката му Констанин Симеонов в началото на заседанието по мегаделото КТБ, на което съдът ще решава да даде ли ход по същество на процеса. В писмото Василев пише, че не би следвало да има организирана престъпна група, защото няма престъпление.

  По думите му трябвало да има друго дело и то е за подготовка, организиране и фалиране на работеща банка. Василев декларира, че не е присвоявал пари и обяви, че в съдебната зала трябва да са онези, които са разграбили КТБ след нейното затваряне на 20 юни 2014 г. Решението на съдия Виржиния Петрова ще стане ясно по-късно днес.

Оставете коментар