Четвъртък, 18 Октомври 2018
Сряда, 21 Март 2018 19:14

Кой е Жоро Инса? Почтен търговец, отявлен контрабандист или просто Марешки - 2

Бившият финансов директор на „Мултигруп“ Георги Самуилов стана морален стожер и пазител на бизнеса с горива. Интересното в случая е, че именно Жоро Инса беше в центъра на скандалите с контрабанда на горива и беше разследван от органите на реда още преди повече от 10 години. Бизнесменът и управител на „Инса ойл“ заяви, че напуска Българската петролна и газова асоциация и обвини Валентин Златев в монопол.

„Уважаеми дами и господа, управляваното от мен дружество е на българския пазар вече повече от двадесет и пет години. С настоящото, искам да изразя несъгласието си с провежданата политика от страна на влиятелен икономически оператор по отношение на пазара на горивата в България, налагана чрез медийните изявления на Председателя на Българската Петролна и Газова Асоциация. Смятам, че натрапваното мнение от страна на Председателя на Асоциацията - господин Валентин Златев, че повечето участници в пазара на горива са некоректни, е обидно както към самите участници, така и към клиентите на дружествата. Не желая управляваното от мен дружество да бъде замесено по какъвто и да е начин в лансиране на идеи, компрометиращи свободната конкуренция и налагащи монополни практики“, се казва в писмо на бизнесмена до медиите.

Припомняме, че в началото на годината Българската народна банка одобри светкавично сделката за продажбата на „Общинска банка“, а милионите, които са платени за 67.646% от трезора са извадени от петролната компания на Жоро Инса. На заседание на управителния съвет на централната банка беше взето решение да се издаде предварително одобрение за покупката от лихтенщайнския фонд "Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК" (Novito Opportunities Fund AGmvK) на 3 880 388 броя безналични акции, представляващи 67.646 % от капитала на Общинска банка в размер на 57.3 млн. лв..

Кой обаче е Георги Самуилов?

Фирмата на Самуилов е „Инса Ойл“ е основана през 2001 година. През 2011 година ръководството й оценява пазарният си дял на 3% от цялото количество горива, търгувани на българския пазар. В бизнеса с горива обаче Самуилов е отначалото на прехода. Той е бивш финансов директор на „Мултигруп“, което обяснява защо чест негов публичен защитник е бившият вицепрезидент на групировката Димитър Иванов. Така бе и преди 7 години, когато Самуилов не бе все още горд собственик на „Общинска банка“, нито пък борец за равноправен бизнес, в каквото роля се изявява той днес.
Ппрез 90-те години на миналия век името на Георги самулов макар и рядко, все бе споменавано в контекста на контрабанда с горива. Така стана и през 2011 година, когато тогавашният шеф на Агенция „Митници“ Ваньо Танов се впусна в битка със Самуилов, като почти директно го обяви за конрабандист на горива.

По същото това време в парламента избухна скандал в който се споменаваше петролна фирма дала 4 милиона лева подкуп на известен политик от ГЕРБ. Скоро стана ясно, че иде реч именно за Самуилов и скандала бързо заля вестниците в страната.

Името на Жоро Инса, както го наричат в Пловдив, изплува и от СРС-та на разговори между Вальо Танов с Бойко Борисов и настоящият финансов министър Владислав Горанов. За аферата пък пръв заговори бившият заместник на Самуилов, Анатолий Странджев, който каза, че има информацията от Румен Петков.
Но това далеч не е нито първият, нито последния случай в който името на Самулов бе намесено в скандал. Красиви момичета, фолк купони, както из атварянето на Античния театър в Пловдив заради купон на Жоро Инса са само една малка част от пикантните истории около петролния бос.

Жоро Инса, както Кирил Домусчиев, обича думичката „олигофрен“. Именно така той нарече бившият си заместник Странджев по време на скандала около подкупа от 4 милиона. Тогава Самуилов отрече да е давал парите, като нарече случващото се „интриги“.

Войната Танов – Самуилов започва през 2006 година, когато Танов е шеф на НСБОП. През март същата година спецченгетата от службата нахлуват в „Инса Ойл“ в град Бенковски и село Белозем. След 9 часа обиск те изземат купища документация от офисите. Акцията е срещу сивия сектор в производството и търговията с петролни продукти. „Инса Ойл“ са обвинени в укриване на акциз и ДДС за десетки милиони левове.

Скандалът между двамата продължава през годините но рязко се възражда през юли 2009 година, когато генерал Танов оглавява митниците след като ГЕРБ са спечелили изборите. Няколко месеца след встъпването му в длъжност подчинени на Танов митничари отново нахлуват в офисите на „Инса Ойл“.

 

Данъчният склад на „Инса“ в Русе е затворен. По информация на Агенция „Митници“ е открит над 50 милиона лева невнесен акциз. Всъщност, най-засегнат от ревизиите на рафинериите по това време е именно фирмата на Жоро Самуилов. Тя е проверявана по афера с тъй нареченото „тежко гориво“. Акцизът за него бил 30 лева на тон, докато за дизела е 600 плюс 200 лева ДДС за тон. Съмненията са, че дружеството на Самуилов продава високоакцизното гориво, което по документи се води „тежко гориво“, и така спестява по 770 лева на тон, които трябва да внесе в бюджета. Митническите проверки в Инса продължават месеци наред.

Историите, скандалите и проверките на „Инса Ойл“ и собственика й Георги Самуилов продължават с променлив интензитет и посока и през следващите години. Жоро Инса е ти нападан и хулен, ту е хвален и бранен от управляващите лица от ГЕРБ. Когато не го проверяват, той получава награда от Менда Стоянова за „иновации в бизнеса“, разбирайте го както намерите за добре.

Любопитен детайл от последните години например е факта, че цели пасажи от публикувания финансов отчет на дружеството „Инса Ойл“ в Търговския регистър за 2016 г. е размазан и не се чете. Същото се отнася и за дъщерната компания "Инса", която държи 99% от собствеността на "Инса ойл". Фирмата бе на 11-а позиция в класацията "Капитал 100" по приходи на пазара на горива през 2016.

Днес Георги Самуилов отново е в центъра на прожекторите. Този пък в новата си роля на крупен собственик на банка в лицето на „Общинска банка“, която Самуилов изненадващо за мнозина закупи наскоро, и второ, като човека запял като втори глас песента на Веселин Марешки, „ние се борим с картела“. Как ще свърши тази ода, никой не знае. Това което обаче се знае, от публикации в медиите и скандали в парламента е, че човека който най-често е свързван с контрабанда на горива, днес избра да бъде най-големият борец за правда. За чия правда обаче, Самуилов се още не е казал.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 21 Март 2018 19:14
  Падна ли и Петя Славова в капана? Историите с контрабанда отдавна не са чужди на финансовата акула от "Инвестбанк"

  Имаме ли нов рекордьор с цели 9 нерегистрирани крана? При направен експеримент на място стана ясно, че от тези кранове за 1 час излизат 3 600 литра алкохол без акциз.

  Девет нерегистрирани крана за източване на алкохол и междинни продукти са открити във Винпром Поморие, обяви вчера зам.-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков. Съоръженията веднага бяха запечатани. Предприятието се казва "Черноморско злато", в чийто надзор е собственичката на "Инвестбанк" Петя Славова.

  Нека припомним, че в данъчен склад, находящ се в град Поморие, след проверка на Агенция "Митници" вчера бе установено наличието на 9 крана, монтирани върху дестилационни съоръжения. Крановете са поставени без одобрението на митническите органи, не се пломбирани и на съответните точки не са монтирани измервателни уреди. През крановете е установено, че изтича готова продукция - алкохол. Някои от тях са с голям дебит - с експеримент митническите служители доказаха, че 5-литров съд се запълва за 45 секунди. Това означава, че за един час от фабриката в Поморие изтичат скандалните 3 600 литра нелегален алкохол!

  Свидетели разказват, че на място митнически служители на всеослушание се шегували помежду си, че това не го е имало дори по време на "сухия режим" в САЩ. Не е ли това нечувана наглост, чувство за безнаказаност и невероятна арогантност, коментираха още те. 

 • Сряда, 21 Март 2018 19:14
  Марешки предложи да одържавим фабриките на Миню Стайков в Карнобат. Аз пък предлагам да одържавим мозъка на аптекаря. Ave idiotas!

  Марешки е точно този персонаж, който би написал някъде по стените на Колизеума, "аз бех тук. весо. 2018 г", а после би го бутнал за да открие нова аптека на мястото му, докато праща наследствените италиански аптекари да ринат цинк в Калабрия. Той е аватар на Вълко Червенков, пише Васил Петев

 • Сряда, 21 Март 2018 19:14
  Скандал! Връщат в митницата осъден на 7 години за контрабандни цигари!

  Кюстендилският митничар Георги Владимиров-Фози отново се е върнал в системата на бял кон. Това потвърдиха пред BIG5 бивши служители в митниците.

  Фози беше Началник на митнически пункт "Олтоманци", където отново работи от няколко месеца. За завръщането му е помогнал депутатът Кирил Калфин от ГЕРБ, разкриха наши източници.
  Владимиров се връща на работа в системата след като Върховният административен съд отмени като незаконосъобразна заповедта на директора на Агенция „Митници”, с която Фози бе освободен от длъжността „началник на митнически пункт” с ранг V старши в Регионална митническа дирекция София. Това е четвъртото връщане на митническия шеф след решение на съда заради незаконосъобразно уволнение, припомнят от системата.
  През 2012 г. Владимиров беше част от т.нар. "цигарено дело" и беше осъден на 7 години затвор за 22 млн. къса контрабандни цигари. Магистратите се съгласиха с тезата, че той нееднократно е улеснявал Борислав Манджуков за пратките на късовете. От няколко месеца обаче той отново е в системата. BIG5 потърси Фози, който обеща да разговаря с наш репортер, но така и не вдигна повече телефона си.

Оставете коментар