Понеделник, 18 Юни 2018
Сряда, 21 Март 2018 19:14

Кой е Жоро Инса? Почтен търговец, отявлен контрабандист или просто Марешки - 2

Бившият финансов директор на „Мултигруп“ Георги Самуилов стана морален стожер и пазител на бизнеса с горива. Интересното в случая е, че именно Жоро Инса беше в центъра на скандалите с контрабанда на горива и беше разследван от органите на реда още преди повече от 10 години. Бизнесменът и управител на „Инса ойл“ заяви, че напуска Българската петролна и газова асоциация и обвини Валентин Златев в монопол.

„Уважаеми дами и господа, управляваното от мен дружество е на българския пазар вече повече от двадесет и пет години. С настоящото, искам да изразя несъгласието си с провежданата политика от страна на влиятелен икономически оператор по отношение на пазара на горивата в България, налагана чрез медийните изявления на Председателя на Българската Петролна и Газова Асоциация. Смятам, че натрапваното мнение от страна на Председателя на Асоциацията - господин Валентин Златев, че повечето участници в пазара на горива са некоректни, е обидно както към самите участници, така и към клиентите на дружествата. Не желая управляваното от мен дружество да бъде замесено по какъвто и да е начин в лансиране на идеи, компрометиращи свободната конкуренция и налагащи монополни практики“, се казва в писмо на бизнесмена до медиите.

Припомняме, че в началото на годината Българската народна банка одобри светкавично сделката за продажбата на „Общинска банка“, а милионите, които са платени за 67.646% от трезора са извадени от петролната компания на Жоро Инса. На заседание на управителния съвет на централната банка беше взето решение да се издаде предварително одобрение за покупката от лихтенщайнския фонд "Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК" (Novito Opportunities Fund AGmvK) на 3 880 388 броя безналични акции, представляващи 67.646 % от капитала на Общинска банка в размер на 57.3 млн. лв..

Кой обаче е Георги Самуилов?

Фирмата на Самуилов е „Инса Ойл“ е основана през 2001 година. През 2011 година ръководството й оценява пазарният си дял на 3% от цялото количество горива, търгувани на българския пазар. В бизнеса с горива обаче Самуилов е отначалото на прехода. Той е бивш финансов директор на „Мултигруп“, което обяснява защо чест негов публичен защитник е бившият вицепрезидент на групировката Димитър Иванов. Така бе и преди 7 години, когато Самуилов не бе все още горд собственик на „Общинска банка“, нито пък борец за равноправен бизнес, в каквото роля се изявява той днес.
Ппрез 90-те години на миналия век името на Георги самулов макар и рядко, все бе споменавано в контекста на контрабанда с горива. Така стана и през 2011 година, когато тогавашният шеф на Агенция „Митници“ Ваньо Танов се впусна в битка със Самуилов, като почти директно го обяви за конрабандист на горива.

По същото това време в парламента избухна скандал в който се споменаваше петролна фирма дала 4 милиона лева подкуп на известен политик от ГЕРБ. Скоро стана ясно, че иде реч именно за Самуилов и скандала бързо заля вестниците в страната.

Името на Жоро Инса, както го наричат в Пловдив, изплува и от СРС-та на разговори между Вальо Танов с Бойко Борисов и настоящият финансов министър Владислав Горанов. За аферата пък пръв заговори бившият заместник на Самуилов, Анатолий Странджев, който каза, че има информацията от Румен Петков.
Но това далеч не е нито първият, нито последния случай в който името на Самулов бе намесено в скандал. Красиви момичета, фолк купони, както из атварянето на Античния театър в Пловдив заради купон на Жоро Инса са само една малка част от пикантните истории около петролния бос.

Жоро Инса, както Кирил Домусчиев, обича думичката „олигофрен“. Именно така той нарече бившият си заместник Странджев по време на скандала около подкупа от 4 милиона. Тогава Самуилов отрече да е давал парите, като нарече случващото се „интриги“.

Войната Танов – Самуилов започва през 2006 година, когато Танов е шеф на НСБОП. През март същата година спецченгетата от службата нахлуват в „Инса Ойл“ в град Бенковски и село Белозем. След 9 часа обиск те изземат купища документация от офисите. Акцията е срещу сивия сектор в производството и търговията с петролни продукти. „Инса Ойл“ са обвинени в укриване на акциз и ДДС за десетки милиони левове.

Скандалът между двамата продължава през годините но рязко се възражда през юли 2009 година, когато генерал Танов оглавява митниците след като ГЕРБ са спечелили изборите. Няколко месеца след встъпването му в длъжност подчинени на Танов митничари отново нахлуват в офисите на „Инса Ойл“.

 

Данъчният склад на „Инса“ в Русе е затворен. По информация на Агенция „Митници“ е открит над 50 милиона лева невнесен акциз. Всъщност, най-засегнат от ревизиите на рафинериите по това време е именно фирмата на Жоро Самуилов. Тя е проверявана по афера с тъй нареченото „тежко гориво“. Акцизът за него бил 30 лева на тон, докато за дизела е 600 плюс 200 лева ДДС за тон. Съмненията са, че дружеството на Самуилов продава високоакцизното гориво, което по документи се води „тежко гориво“, и така спестява по 770 лева на тон, които трябва да внесе в бюджета. Митническите проверки в Инса продължават месеци наред.

Историите, скандалите и проверките на „Инса Ойл“ и собственика й Георги Самуилов продължават с променлив интензитет и посока и през следващите години. Жоро Инса е ти нападан и хулен, ту е хвален и бранен от управляващите лица от ГЕРБ. Когато не го проверяват, той получава награда от Менда Стоянова за „иновации в бизнеса“, разбирайте го както намерите за добре.

Любопитен детайл от последните години например е факта, че цели пасажи от публикувания финансов отчет на дружеството „Инса Ойл“ в Търговския регистър за 2016 г. е размазан и не се чете. Същото се отнася и за дъщерната компания "Инса", която държи 99% от собствеността на "Инса ойл". Фирмата бе на 11-а позиция в класацията "Капитал 100" по приходи на пазара на горива през 2016.

Днес Георги Самуилов отново е в центъра на прожекторите. Този пък в новата си роля на крупен собственик на банка в лицето на „Общинска банка“, която Самуилов изненадващо за мнозина закупи наскоро, и второ, като човека запял като втори глас песента на Веселин Марешки, „ние се борим с картела“. Как ще свърши тази ода, никой не знае. Това което обаче се знае, от публикации в медиите и скандали в парламента е, че човека който най-често е свързван с контрабанда на горива, днес избра да бъде най-големият борец за правда. За чия правда обаче, Самуилов се още не е казал.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 21 Март 2018 19:14
  Цирк! Марешки нарече Каракачанов сульо и безделник

  Назначаваме сульо и пульо за министри на отбраната, пълни безделници. Преди няколко дни поискахме оставката на министър Красимир Каракачанов. Това заяви лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по време на брифинг в парламента по повод трагедията на авиобаза „Крумово“.

  По думите му хората явно трябва да пият от „Каракачановите хапчета“, за да забравят проблемите в държавата. „Президентът се изказа, че трябва да се носи политическата отговорност за тази гибел“, посочи Марешки, като допълни, че пилотите ни летят на санитарния минимум, което е буквално убийствено.

  Според него тези, които не са осигурили средства за пилотите ни, на практика са ги изпратили на смърт. „Няма ли достойни български генерали, които да оглавят това министерство, че опряхме до Каракачанов“, попита Марешки.

  Партия „Воля“ ще сезира прокуратурата заради смъртния случай. „В този ден няколко български екипажа са играли на руска рулетка“, смята лидерът на Воля.

  Междувременно парламентарната група ще внесе законопроект за промяна на имената на футболните отбори. Причината според Марешки е, че се имената на национални герои като Левски и Ботев се позват с негативна цел. „Говорим за наименования на търговски фирми или обидни имена. С такива неща няма да могат да бъдат пускани. Законопроектът ни е много добре написан“, посочи Марешки.

 • Сряда, 21 Март 2018 19:14
  Марешки сваля самолети с вестници, иска оставката на Каракачанов

  Лидерът на Воля Веселин Марешки поиска оставката на военния министър Красимир Каракачанов в декларация за пореден път, насочена срещу оръжейните сделки. Марешки напомни за мораториума, който поиска, и изрази недоволство, че проектите за модернизация на армията са включени в дневния ред за пленарната седмица и установи, че някой много бърза.

  Този път Марешки се опита да пребори темата за покупката на нов боен самолет и бронирана машина с преглед на печата на цялата изминала година. Силно се съмнявам, че темата кой ще ни напада по въздух, е приоритетна за българите, каза още аптекарският бос. И изреди водещите новини от миналата година насам по дати.

  "28 април 2017 - закриват стогодишно училище в Асеновград поради липса на ученици. 18 май - трайно замърсяване на въздуха в София. 6 юли - поскъпва токът и парното. 5 юли - полицаите излязоха на протест".

  След което продължи да изрежда протести на пожарникари, лекари, надзиратели, заплашени от закриване болници, поскъпване на хранителните продукти, както и емигрирането в Германия на 42 хил. българи.

  Обърнете се към вашата съвест и избиратели, за да прецените кое е разумно и правилно, и успех в размишленията, завърши Марешки.

 • Сряда, 21 Март 2018 19:14
  Опозиционерът Марешки се надява Борисов да си изкара мандата, подкрепя го по важните теми

  Опозиционерът Веселин Марешки заяви, че се надява да има избори след три години. Той отново се заяде с теми, които е ясно, че няма да се случат, но за важните идеи за държавата на ГЕРБ подкрепи Бойко Борисов. Една от тях беше например АЕЦ "Белене". Варненският бизнесмен "оправи" дори авиацията и националната ни сигурност пред Нова ТВ. 

  "Изведнъж едни хора казват, че ще изхарчат над 6 милиарда лева за самолети, но обещаваха високи пенсии и полицай във всяко село, за което нямаше пари. Полицай във всяко село ще струва 50 милиона на година“, коментира още Марешки.

  „Ако трябва да мине самолет през нашата територия, той ще премине и през нашите съседки, така че не може да има нападение“, допълни лидерът на „Воля“

  „Абсолютно излишен лукс, те направиха дезертьорство от българския интерес. Националната ни сигурност не е застрашена. Каракачанов и останалите коакьори ще обясняват, че имат задължения към НАТО“, коментира Марешки.

  „Нека се дава пари за народа, а когато останат пари да се купуват скъпи играчки“, коментира популистки зам.-председателят на Народното събрание. 

Оставете коментар