Неделя, 22 Септември 2019
Вторник, 10 Април 2018 14:32

Основният спонсор на Първанов Людмил Стойков строи хранилище за радиоактивни отпадъци, немски фирми вадят 72 млн. евро за проекта

Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) официално стартира изграждането на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО) още миналата година в Козлодуй. За изпълнител на проекта по изграждане на НХРАО по критериите на ЕБВР е избран германо-български консорциум от 5 фирми с главен изпълнител NUKEM Technologies. Източници на BIG5 разкриха, че зад проекта за 72 млн. евро стои небезизвестният милионер Людмил Стойков.

Националното хранилище представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци и ще бъде едно от най-модерните в Европа от този тип. НХРАО ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Състои се от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на отделни камери. Планирано е хранилището да бъде в експлоатация, т. е. постепенно да се запълва, в продължение на 60 години. След това се предвижда то да бъде затворено. През целия период на експлоатация и в следващите 300 години съоръжението ще е обект на постоянен контрол от страна на оторизираните органи.

Людмил Стойков е на 54 години. Роден е на 16 април в Перник. Олигархът е бивш спортист и е завършил ВИФ. Преди промените е бил барман в "Балкантурист". Според собствените му думи е започнал бизнеса си още през 1990 г. с търговия със сирене. В родния си град обаче е известен като представител на силовата групировка ВИС 2, макар никъде в регистрите и биографиите му да не се съобщава такова нещо. В средата на 90-те години регистрира фирма за изкупуване и търговия на скрап, като започва да работи с все по-големи обеми.
През 1997 г. регистрира модната агенция "Ивет фешън". Бизнесът му потръгва още повече, след като брат му Емил Стойков става шеф на митница Перник. Впоследствие той е сменен от длъжност, но пернишката митница остава благосклонна към него. Името на Людмил се свързва с различни схеми за внос на пилешки продукти и месо. По време на правителството на Иван Костов Стойков се насочва към туризма и индустрията.
През април 1999 г. той купува срещу 2.7 милиона долара курортното селище "Дюни". На 30 юни 1999 г. в консорциум с "Радомир леко коинвест" АД неговата фирма "Еврометал" ООД купува 75% от "Радомир - леяро-ковашки комплекс" ЕАД. Делът на Стойков е 34% и за тях той заплаща 4 милиона лева. Консорциумът трябва да обслужва и дълга на фирмата от 21 милиона лева.

През 2000 г. купува основното производство на фалиралото предприятие "Стомана" срещу обслужването на дълга му от над 42 милиона лева. По-късно във фирмата влиза гръцката "Виохалко", но Стойков запазва 14 на сто от "Стомана индъстри" и е зам.-председател на управителния съвет. Смесеното дружество е собственик и на поточната линия "Даниели", закупена от фалиралия "Камет".
"Еврометал" е съцесионер на близо 60 млн. лв. дълг към НЕК на Националната компания "Железопътна инфраструктура". Основният цесионер е офшорната Kingston Enterprises, за която се смята също, че е собственост на Людмил Стойков. Със случая се занимаваше парламентарната комисия по корупция в парламента.
Името му беше замесено в друг скандал. Той възникна по повод създаването на съвместно дружество между община Созопол и дружество "Дюни". Става въпрос за съвместна фирма "Градина" АД, в която Людмил Стойков има 75%, а община Созопол 25%. Скандалът възникна заради малкия дял на Созопол, който апортира земята за изграждането на хотелски комплекс срещу бензиностанцията на Созопол.
В Созопол развиват дейността си още две фирми на Стойков - "Евробилд" и "Евробетон". Втората е собственик на бетонния възел, който захранва строежите по Южното Черноморие. Чрез "Еврометал" Стойков кандидатства и за фалиралата банка МБТР в съдружие с Корпоративна търговска банка, но отпадна от надпреварата. Участва и в няколко търга за приватизация на въглищни мини в пернишкия регион и "Брикел" - Гълъбово, но ги загуби (и в двата случая победен от Христо Ковачки). Опита да купи и Варненската корабостроителница, но и там не успя.

Людмил Стойков влезе в сблъсък и с хората от пернишките села Рударци и Кладница. Той заведе дела срещу 42 собственици на 125 дка в центъра на Рударци. Людмил Стойков е в добри отношения с политиците от всички партии, особено когато са на власт. Той е председател на сдружението за местен бизнес "Съюз за Перник" и участва в президентската кампания на Георги Първанов. Той е член на ръководството на Националния борд по туризъм. Людмил Стойков има чисто съдебно минало, срещу него досега не са водени наказателни производства.

През април 2016 г. става ясно, че парите от Европейския социален фонд, раздавани от социалното министерство, са свършили, преди да се усети наличието им. От близо 4000 оферти от фирми, одобрени са само 156. С оправданието, че са били първи и изчерпали средствата.
Като оставим настрана факта, че раздаването на пари по реда на постъпване на молбите противоречи на всички правила за разпределяне на фондовете, хубаво е да разгледаме внимателно кой точно е успял да изпревари и да обере средствата. На очи се набиват дружества, свързани с основния дарител на президента Първанов Людмил Стойков.
Той е и човекът, който ръководи в сянка парламентарната група на ГМО-то Народен съюз и варненския мимикриращ псевдополитик Георги Ковечев и пакетно търгува с гласовете им в парламента. Запознати източници от кулоарите на НС твърдяха, че е имало усилено преговори между Народен съюз и АБВ за съвместно участие на президентските избори през 2016 г.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 10 Април 2018 14:32
  БСП внесе в ЦИК доказателства за собствеността на марката „Коалиция за България”

  АБВ носи административнонаказателна отговорност за кражба на чужда търговска марка, собственост на БСП.

  Името на коалицията е познато, утвърдено и в цялото общество се свързва 20 г, единствено и само с БСП, а търговската марка „Коалиция за България" е собственост и принадлежи на "Българска социалистическа партия". Съгласно закона, това  включва правото на притежателя й да я използва, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да използват. Това се посочва в отворено писмо на БСП до медиите. 

  Ето какво още заявяват от партията, чието бивше коалиционно име беше откраднато от отцепилите се съпартийци от АБВ:

  Желанието на АБВ да регистрират коалиция със същото наименование има за цел единствено  да въведе в заблуждение и да доведе до объркване на избирателите, които ще гласуват в престоящите избори за Европейски парламент. Това е нарушение на основните принципи за справедлив изборен процес, съгласно Изборния кодекс на страната, и следователно  не трябва  имитираща коалиция да бъде регистрирана в ЦИК.

 • Вторник, 10 Април 2018 14:32
  Корнелия Нинова: Когато години наред водиш васална външна политика, резултатът е лош

  Да излезеш през парадния вход и да се мъчиш да влезеш през задния - по-голямо унижение за Първанов едва ли може да има, смята лидерът на БСП

 • Вторник, 10 Април 2018 14:32
  Първанов: Да предложим Радев и Борисов за Нобелова награда, ако ги видим заедно

  „Президентът Радев се опитва да изпълнява ролята на незаобиколим вътрешнополитически фактор по различни поводи. Трябва да предложим Румен Радев и Бойко Борисов за Нобелова награда, ако ги видим заедно, защото май от месеци не сме ги виждали един до друг. Нужно е единение между президентът и премиера", каза президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов пред bTV.

  „Аз съм бил критичен и към Росен Плевнелиев, и към Румен Радев, но това трябва да бъде президентски дебат и да бъде критика по политики. Не трябва да се преминава границата на добрия тон”. Така коментира Първанов изказването на приемника си Плевнелиев, в което той твърди, че настоящият държавен глава се е провалил напълно във външнополитически план. Според Първанов по време на европредседателството е имало усещане за външнополитическа изолация на Румен Радев.

  Георги Първанов коментира и проведения референдум в Македония, като го определи като неуспешен. „Ако досега имаше етническа нетолерантност в Македония, сега има тежка политическа конфронтация. Референдумът в Македония бе неуспешен. Негласуването е вот срещу промяната на името не толкова срещу евроатлантическата ориентация на страната”, каза той.

  Според него в този случай трябва да преценим какъв е българският интерес. „Сега е моментът да вземем инициативата. Северна Македония няма да я бъде. Нека се върнем към изконното име, с което ние сме признали Македония – Илинденска. Не виждам какво ще накара македонците да отстъпят от тази позиция. Всеки опит да се наложи това, ще доведе до конфликти“, прогнозира Първанов.

   „Стратезите на Запада и НАТО сгрешиха, като обявиха Македония за фронтова държава.Няма защо да се бърза със смяна на името. Трябва да мислим какъв е интересът на България и на населението в Македония. Тази страна трябва да влезе в Алианса силна и стабилна“, смята президентът Първанов.

  Той припомни, че от АБВ не веднъж са настоявали да не оставаме спора за името на Македония само между Скопие и Гърция.

Оставете коментар